StoryEditor

Prerobili konskú stajňu. Dnes majú domček snov

22.06.2016, 13:56
Autor:
mušmuš

Projekt, ktorému sa hovorí aj Stajňová premena, sa nachádza v Kirklande na predmestí amerického Seattlu. Oblasť je husto popretkávaná turistickými chodníčkami a ponúka výhľady na krásnu scenériu, píše dezeen.com.

Súčasný majiteľ elegantného domčeka si kúpil pozemok, na ktorom stála aj nepoužívaná konská stajňa s rozlohou 70 metrov štvorcových. Kúpa prebehla v šesťdesiatych rokoch minulého storočia a odvtedy sa niekoľko desaťročí so stajňou nič nerobilo.  

Architektonické štúdio SHED Architecture and Design zo Seattlu až nedávno na žiadosť majiteľa zrekonštruovalo vonkajšie steny budovy, opravilo sedlovú strechu, zasklilo okná a natrelo dvere červenou farbou. Následne sa pustilo do opráv a úprav interiéru.

Dôkladná pitva
Interiér stajne dizajnéri kompletne rozpitvali a dispozične zmenili. Vo vnútri sú dnes betónové podlahy a na bielo natreté sadrokartónové dosky. Predné dvere vedú do dlhej spoločenskej miestnosti s vysokými stropmi, ktorú domáci nazývajú Hlavná hala. Tá kedysi slúžila ako stajňa pre dva kone a poskytovala aj priestor na ukladanie potrebného náradia. Architekt umiestnil pracovný kútik v miestnosti pod pás okien, ktoré ponúkajú pitoreskný výhľad na okolité stromy na pozemku.

V druhej časti Hlavnej haly sa nachádza klasická obývacia miestnosť s kozubom na drevo a moderným zariadením, vrátane stoličiek z tvarovanej preglejky. Vysoká sklená stena, z ktorej časť je flexibilná a dá sa s ňou manévrovať, je ohraničená rámami jasnej farby. Exponované drevené trámy zaberajú celú šírku stropu. Uprostred miestnosti sa nachádza drez a skrinka so šuflíkmi na ukladanie potrebných vecí.

Mark Woods

Svetlo aj súkromie
Dvoje veľké posuvné dvere vedú z Hlavnej sály do obytných priestorov. Tieto dvere môžu byť vysúvané a používané v rôznych kombináciách, vďaka čomu poskytujú obyvateľom domčeka vysoký stupeň súkromia aj flexibility.  

Spálňa má šikmý strop a malé okno, čo jej zaisťuje dostatok súkromia. V kúpeľni architekt nainštaloval jednoduché moderné svietidlá a steny pokryl cementovou omietkou. Na západnom priečelí dizajnéri z firmy SHED Architecture and Design nainštalovali novú terasu s výhľadom na pozemok. Obyvatelia si vďaka nej môžu naplno užívať nádherné washingtonské západy slnka.

01 - Modified: 2024-04-23 07:53:02 - Feat.: - Title: VIDEO Medveď v bratislavskej zoo sa prvýkrát dotkol skutočnej zeme. Takmer 30 rokov poznal iba betónové steny 02 - Modified: 2024-04-17 22:00:00 - Feat.: - Title: Príďte zažiť, ako sa bude bývať vo Vydrici! 03 - Modified: 2024-04-17 13:30:00 - Feat.: - Title: Bývanie v paneláku si vyžaduje vyššiu toleranciu voči susedom. Koho môžete požiadať o pomoc? 04 - Modified: 2024-04-19 12:51:38 - Feat.: - Title: Česi cez krízu závideli Slovákom lacné hypotéky, no situácia sa otočila. Odborník zdvíha varovný prst 05 - Modified: 2024-04-17 22:00:00 - Feat.: - Title: Priestor, ktorý stiera líniu medzi interiérom a lesom. Ovocím surovosti a minimalizmu sa stal dokonalý domov
menuLevel = 2, menuRoute = style/byvanie, menuAlias = byvanie, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
27. apríl 2024 06:06