StoryEditor

Luxus na mieru. Slováci vyrábajú ručne robené topánky a obleky

11.06.2016, 00:00

Stovky hodín, tisícky krokov a milión detailov. Aj to všetko obsahuje precízna ručná práca, či už sa tvorí sako, nohavice, topánky, klobúk, pánska taška, opasok či peňaženka. Preto sme sa rozhodli nájsť Slovákov, ktorí sa venujú tomu, aby pánsku módu robili na čo najväčšej úrovni a prinášali ten najväčší luxus, akým ručná práca je. Predstavujeme vám dvoch z nich - krajčírov z Maximilian Mucska Tailors, a obuvníka Mareka Pažitného.

MAXIMILIAN MUCSKA TAILORS
Na čele rodinnej krajčírskej firmy už viac ako 40 rokov stojí otec Maximilián Mucska, dnes sú to však už aj jeho synovia Erik a Patrik. To, čo ich odlišuje od iných výrobcov sák, oblekov či kabátov, je práve ručná práca. „Netreba si však bespoke tailoring mýliť s made to measure, teda oblekmi šitými na mieru. Od tých či od bežnej konfekcie v obchodoch ich totiž líši životnosť, ktorá je niekoľkonásobne vyššia, ale aj vytvorenie originálneho kúsku či vnútorné vypracovanie,“ vysvetľuje najmladší Erik.

archív firmy

Vo svojom bratislavskom salóne ručne vypracúvajú chlopne, prišívajú podšívky, ručne sa niekoľko hodín hodvábnymi niťami vytvárajú dierky na gombíky, ručne sa ťažkou niekoľkokilogramovou žehličkou nakoniec tvarujú chlopne a kraje na saku. „Látky sú veľmi dôležité. Tým, že sa obleky u nás nepodlepujú, musia byť látky vhodné na celoročné nosenie mäkšie, jemnejšie a príjemné na dotyk, ale záleží aj na ročnom období. Najčastejšie pracujeme s vlnou a potom kombináciou vlny s kašmírom, hodvábom, mohérom a ľanom,“ dodáva s tým, že keďže robievajú klientovi tri až štyri skúšky, celkový proces trvá okolo dvoch mesiacov a niekedy aj dlhšie. Za mesiac teda urobia tak sedem oblekov. „U nás v salóne sa snažíme sústrediť iba na tu najvyššiu kvalitu spracovania, a to nám zaberie veľmi veľa času. Nepracujeme žiadnym iným štýlom vypracovania a jednoducho nás to veľmi baví, keď sa hráme s materiálmi a nie je niečo len tak rýchlo zošité strojom."

Každý jeden muž má podľa neho vlastný štýl, a preto sa snažia pozerať na zákazníka, vidieť jeho prednosti a vycítiť to, čo sa hodí iba jemu. „Či už je to pri výbere materiálu, vytvorení strihu alebo ladení detailov pri skúškach. Je to veľmi rôzne, ale svoj vlastný štýl spracovania ladíme ku každej postave. Najčastejšie robíme obleky na jeden a dva gombíky. Čo sa týka farieb, sú to rôzne kombinácie modrej, sivej, hnedej, fialovej, bordovej.“

Zmenu vo vnímaní ručne šitých oblekov vidí. „Myslíme, že sa zmenilo veľmi veľa, hlavne v informovanosti klienta o tom, z akého materiálu sa mu šije odev, kto a kde mu ho šijú. Že si vie ešte pred tým, ako navštívi obchod, butik alebo salón, získať informácie, a teda referencie o tom konkrétnom tvorcovi na internete. Postupne vie rozoznávať spôsoby vypracovania pri oblekoch a snaží sa ísť viac do hĺbky a nepozerá iba na značku výrobku, ale dôraz kladie na kvalitu spracovania a celkový pocit v odeve.“​

MAREK PAŽITNÝ
Ešte pred niekoľkými rokmi sme za nimi museli precestovať stovky kilometrov. Teraz však už aj na Slovensku zoženieme ručne vyrábané topánky. A vyrába ich i Marek Pažitný z Dunajskej Lužnej. „Najprv som sa venoval oprave obuvi, no potom ma nadchla možnosť ručnej výroby topánok. Táto vízia má úplne pohltila a zároveň viedla k objavovaniu nových možností ručnej výroby obuvi, pretože aj ručne šitá topánka sa dá vyrobiť rôznymi spôsobmi,“ vysvetľuje. Zamieril teda do Viedne, aby sa remeslu trochu priučil. Podarilo sa mu presvedčiť viedenského majstra Andreasa Loibla, aby ho zobral za učňa. Až tam zistil, aká je to ťažká práca. 

archív firmy


„Základný rozdiel medzi obyčajnými a dobrými topánkami spočíva v používaní dreveného kopyta, ktoré sa vyrába po odobratí mier, to je najdôležitejšie,“ vysvetľuje s tým, že všetkých krokov je 290. „Po vyhotovení kopyta nasleduje ušitie zvršku s ručnými stehmi, jeho natiahnutie na kopyto, ušitie rámu a následne spojenie zvršku s rámom, potom zošitie s podrážkou,“ vysvetľuje a dodáva, že dobrý obuvník nikdy nevyrobí hneď konečný pár. Skúšobný treba trochu vychodiť, aby sa zistilo, ako zareaguje na nohu či štýl chôdze. Až keď skúšobný pár sedí ako uliaty, začína sa s výrobou samotných topánok.

Najobľúbenejším modelom je podľa neho Oxford. Je totiž akceptovaný na celom svete ako elegantná spoločenská topánka. A z farieb čierna, hnedá, tmavá i svetlá, teda klasika, ktorá nikdy nesklame. „Najbežnejšia a na ručne vyrábané topánky najvhodnejšia je teľacia koža, najlepšie sa s ňou pracuje a pre zákazníka je najpríťažlivejšia.“ Keďže ide o precíznu prácu s mnohými detailmi, za mesiac vyrobí tak dva páry a jeho topánky šli na odporúčanie napríklad aj do Česka, Holandska či USA.

archív firmy

01 - Modified: 2024-04-22 10:00:00 - Feat.: - Title: Kraľuje sociálnym sieťam a láka na extrémne zľavy. Za globálnym úspechom značky Shein sa však skrýva omnoho viac 02 - Modified: 2024-04-17 08:26:39 - Feat.: - Title: Opuch, bolesť ci pľuzgiere: Tieto znaky vám napovedia, že nosíte ZLÚ OBUV 03 - Modified: 2024-04-12 20:27:40 - Feat.: - Title: Zomrel taliansky módny návrhár Roberto Cavalli 04 - Modified: 2024-04-12 12:00:00 - Feat.: - Title: Klasické čierne šaty či kožené saká: Tieto trendy z deväťdesiatok sa opäť hlásia o slovo 05 - Modified: 2024-03-24 12:11:11 - Feat.: - Title: Hodinky nie sú len praktickým, ale aj estetickým doplnkom: Naučte sa ich ladiť aj so zvyškom outfitu
menuLevel = 2, menuRoute = style/byvanie, menuAlias = byvanie, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
24. apríl 2024 08:01