StoryEditor

Na výlete si všimli rozpadnutú kaplnku. Dnes z nej majú zlatú baňu

31.05.2016, 00:00

Metodistická kaplnka stojí pri obci Middleton-in-Teesdale v anglickom grófstve Durham od roku 1880. Od 70. rokov minulého storočia chátrala, až si ju v roku 2005 všimol švajčiarsky architekt Stefan Camenzind a jeho anglický švagor a novinár Rob Broomby. Kaplnku prerobili na víkendový dom, ktorý si na seba dokonca vie zarobiť, píše Marcela Vraná z idnes.cz.  

Ušľachtilá kamenná stavba uprostred krásnej a pokojnej krajiny zelených kopcov obsypaných stádami oviec okamžite učarovala prvému z nich, architektovi Camenzindovi. Videl v nej obrovský potenciál a presvedčil švagra, aby kaplnku kúpili. Proces samotnej kúpy samozrejme nebol jednoduchý. Nedostatok potrebných dokumentov od pôvodných majiteľov spôsobil, že úradné prieťahy trvali dlhšie ako rok. Až potom sa dvojica mohla pustiť do prestavby. Bohužiaľ ani tá nebežala takým tempom, ako by si podnikaví príbuzní predstavovali. Sanačné práce a základnú údržbu vykonali z počiatočných zdrojov a svojpomocne, potom finančné zdroje vyschli. Dvojica preto usilovne zarábala a na kaplnku sa jazdila pozerať dvakrát do roka, aby osobne skontrolovali jej stav.

Diaľková rekonštrukcia
Častejšie návštevy neboli možné. Camenzind žije vo Švajčiarsku a Broomby v skoro 500 kilometrov vzdialenom Brightone. Jasné obrysy prestavby a konkrétne termíny sa podarilo stanoviť až v roku 2013. Vlani v lete Camenzind s Broombym dokončili po dekáde luxusný víkendový dom s jediným cieľom: aby si dom, kde radi trávia svoje voľno s rodinami, dokázal sám na seba a na splátky zarobiť. Dom preto dvojica po celý rok prenajíma. Pohodlne sa v ňom môže ubytovať naraz sedem hostí.

Prestavba prebehla pod vedením Camenzindovej architektonickej kancelárie Evolution design v spolupráci s durhamským architektom Lee Darvillom, ktorý pomohol najmä pri vybavovaní náležitostí s miestnym stavebným úradom a presvedčil mestskú radu, že zmena funkcie a oprava stavby bude pre kaplnku aj mestečko prínosom.

Pôvodný kostolík sa premenil na nepoznanie nielen dispozične, keď v sakristii vznikla kuchyňa s jedálňou, ale aj prevedením. Zhnité krovy tesári nahradili novými, kamenné múry sa dočkali renovácie a obnovená bola aj väčšina materiálu. Architekti navyše zavesili do priestoru bývalého svätostánku medziposchodie a na zákazku vzniklo krásne nové schodisko z dreveného masívu. Zvonku oživili storočnej kamenné steny na červeno natreté rámy okien a dverí. Prestavba kaplnka vyšla v prepočte na dvestoosemdesiattisíc eur.

Evolution design

Desať rokov práce
Z kaplnky dýcha vyrovnanosť, pokoj a pohoda anglického vidieka. Hlavný obytný priestor pre posedenie s priateľmi je zariadený elegantne. Dominuje mu pohodlné posedenie, ušiaky a vankúše z IKEA, rustikálne kuchyňa s výrazne vzorovanými čiernobielymi kachličkami po celej bývalej oltárnej stene a pop artové plátno inšpirované komiksami Roya Lichtensteina. Nechýbajú ani originálne obojstranné americké krbové kachle. Pod schodiskom sa našlo miesto pre malý pracovný kút a na protiľahlej stene je piano. V dome sú celkom štyri izby. Na poschodí sú dve dvojlôžkové spálne a medzi nimi menšia jednolôžková. Na prízemí je ďalšia izba so samostatným, avšak len rozkladacím lôžkom. Hosťom slúžia v dome tri kúpeľne. Na rozdiel od moderných minimalistických kúpeľní na poschodí je kúpeľňa na prízemí štýlovo vybavená. Dominuje jej samostatne stojaca, v historickom štýle prevedená vaňa značky Victoria Plumb, model Winchester. Interiér dopĺňajú krištáľová svietidlá, luster s brúsenými ozdobami a kvalitné chrómované batérie.

Jedna noc v bývalej kaplnke stojí v prepočte dvesto eur. K čaru a poetickosti miesta, ktoré si spokojní hostia v komentároch na portáli pochvaľujú, nepochybne prispieva aj to, že je tu veľmi slabý mobilný a internetový signál.

01 - Modified: 2024-04-17 22:00:00 - Feat.: - Title: Príďte zažiť, ako sa bude bývať vo Vydrici! 02 - Modified: 2024-04-17 13:30:00 - Feat.: - Title: Bývanie v paneláku si vyžaduje vyššiu toleranciu voči susedom. Koho môžete požiadať o pomoc? 03 - Modified: 2024-04-19 12:51:38 - Feat.: - Title: Česi cez krízu závideli Slovákom lacné hypotéky, no situácia sa otočila. Odborník zdvíha varovný prst 04 - Modified: 2024-04-17 22:00:00 - Feat.: - Title: Priestor, ktorý stiera líniu medzi interiérom a lesom. Ovocím surovosti a minimalizmu sa stal dokonalý domov 05 - Modified: 2024-04-15 14:00:00 - Feat.: - Title: Keď sa stavba "zvrhne", a tým do seba všetko zapadne: Táto premena chalupy na domov vás doslova nadchne
menuLevel = 2, menuRoute = style/byvanie, menuAlias = byvanie, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
19. apríl 2024 21:55