StoryEditor

Originál v sviežom šate. Starý dom zrekonštruovali s minimom zásahov

30.05.2016, 00:00
Autor:
řezřez

Babička, dcéra a vnučka. Tri ženy, ktoré žijú v jednom starom dome. Po smrti dedka sa snažia starať o dom čo najlepšie, ale pretože bol pôvodne upravený tak, aby vyhovoval len starým rodičom, vnučka nie je so stavom interiéru spokojná, píše idnes.cz

Pätnásťročná Eva sa s mamou po rozvode rodičov presťahovala k babke a dedkovi. Spoločné bývanie im pomohlo s ich neľahkou finančnou situáciou. Lenže po smrti starého otca to tri ženy v chalupe nemajú jednoduché. Napríklad horné podlažie kvôli peniazom vôbec nevykurujú a všetky bývajú na prízemí. Lenže tu nie sú na izbách dvere, čo vnučke Eve vadí, chýba jej súkromie. Dispozície tiež nie sú ideálne, izby nemajú samostatné vstupy. Z malej obývacej izby sa vchádza do spálne babičky a do ďalšej izby s veľkou knižnicou, ktorý by chcela budúce stredoškoláčka premeniť na svoju izbu. Ale konečne s dverami! Tie totiž nemá ani babičkina spálňa.

Tri ženy v jednom dome
Pretože babička s dedom bývali v dome dlho sami, upravili si ho podľa svojich potrieb. Preferovali dyhovaný nábytok a široké obklady v rovnakom prevedení. Dvere do izieb nepotrebovali. Dizajnéri Andrea Hylmarová a Marek Povolný tak stáli pred problémom, ako vyhovieť všetkým trom obyvateľkám domu. A najmä rešpektovať babičku, ktorá je aj napriek svojmu vysokému veku a pohybovým problémom stále hlavou rodiny. Koniec koncov, ako bývalá riaditeľka základnej školy bola zvyknutá rozhodovať.

Babička Jaroslava mala na dizajnérov pomerne veľa požiadaviek, najmä na to, čo by mali v interiéri zachovať: od ušiaka, lampy, ktorú jej vyrobil manžel, jedálenského stola so stoličkami až po knihy a pôvodné obklady. Priala si tiež veľkú úložnú skriňu do predsiene, aby si mala kam uložiť svoje veci. S premenou súhlasila hlavne kvôli vnučke, je totiž presvedčená, že ak sa bude malej Eve doma páčiť, bude sa tam oveľa radšej vracať.

Dizajnéri sa rozhodli zjednotiť všetky tri izby jednotnou vinylovou podlahou v štýle zhodujúcom sa s  pôvodnými obkladmi. Aby ich mohli zachovať, bolo nutné zvoliť posuvné dvere, podarilo sa ich zohnať aj vo farebne zhodnom prevedení. Do predsiene nechali položiť kamenný koberec.

Prima

Ružovú? To teda nie

Pätnásťročná Eva mala o svojej izbe jasnú predstavu: páči sa jej štýl vintage, béžová a ružová farba. S ružovou však mali autori premeny problém, preto budúcej stredoškoláčke dopriali tejto farby len minimum, použili ju iba na obliečky. Inak interiér navrhli v bielej a šedej farbe, namiešali typový nábytok s kusmi na zákazku.

Na mieru nechali vyrobiť aj veľkú úložnú skriňu do predsiene, ktorú si priala babička. "Od samého začiatku nám bolo jasné, že nechceme nič búrať ani stavať. Dispozície sme nemenili. Na tom sme sa zhodli. Z technického hľadiska boli problémom najmä elektrické rozvody po dome, ktoré vlastne neexistovali," vysvetľujú dizajnéri. V obývacej izbe nechali prečalúniť pôvodné stoličky látkou, akú má nová rozkladacia pohovka, na ktorej bude spať mama Eva. Pôvodný sekretár nahradili závesnými skrinkami na stenu.

Spálňa babičky získala nové lôžko, stará lampa nové tienidlo, ktoré pamiatke po šikovnom dedkovi veľmi prospelo. Pôvodný ušiak zostal tak, ako si to stará mama priala. "Aby sme nespôsobili veľký šok, ponechali sme veľa pôvodných vecí, ku ktorým mali ženy citový vzťah," zdôrazňuje Andrea Hylmarová. Najväčšiu radosť z premeny mala tínedžerka Eva. 

01 - Modified: 2024-04-23 07:53:02 - Feat.: - Title: VIDEO Medveď v bratislavskej zoo sa prvýkrát dotkol skutočnej zeme. Takmer 30 rokov poznal iba betónové steny 02 - Modified: 2024-04-17 22:00:00 - Feat.: - Title: Príďte zažiť, ako sa bude bývať vo Vydrici! 03 - Modified: 2024-04-17 13:30:00 - Feat.: - Title: Bývanie v paneláku si vyžaduje vyššiu toleranciu voči susedom. Koho môžete požiadať o pomoc? 04 - Modified: 2024-04-19 12:51:38 - Feat.: - Title: Česi cez krízu závideli Slovákom lacné hypotéky, no situácia sa otočila. Odborník zdvíha varovný prst 05 - Modified: 2024-04-17 22:00:00 - Feat.: - Title: Priestor, ktorý stiera líniu medzi interiérom a lesom. Ovocím surovosti a minimalizmu sa stal dokonalý domov
menuLevel = 2, menuRoute = style/byvanie, menuAlias = byvanie, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
23. apríl 2024 20:52