Archív rekonštrukcie
StoryEditor

Zrekonštruujte si bývanie za pár drobných. Vtipné úpravy zmenia byt na nepoznanie

24.05.2016, 00:00
Autor:
řezřez

Vtipne a kreatívne sa dá bývanie zrekonštruovať aj s malým rozpočtom. A v podnájme. Zaujímavý interiér môže byť inšpiráciou pre mladých ľudí v podobnej situácii, píše idnes.cz

Karel odišiel od rodičov do svojho prvého podnájmu. Vybral si dvojizbový byt s rozlohou 55 metrov štvorcových na treťom poschodí bez výťahu v starom dome zo začiatku minulého storočia. Keďže má byt prenajatý, pri úpravách sa musel obmedziť len na samotné zariadenie.


"Od prvej obhliadky mi bolo jasné, kam čo pôjde a ako budú priestory zariadené. Stavebné zmeny som nerobil a ani by som nemohol, pretože mi to nájomná zmluva nedovoľuje," vysvetľuje Karel. Kvôli prísnej zmluve mal zviazané ruky, ale rozhodne sa nechcel zmieriť s pôvodným stavom bytu. Inšpiráciu hľadal v časopisoch o bývaní, na internete aj v známom švédskom obchodnom dome s interiérovým dizajnom. Tam si tiež kúpil väčšinu nábytku. A potom už všetko poňal po svojom, vtipne a kreatívne, k čomu ho predurčuje profesia grafického dizajnéra.

Karel sa takisto od začiatku snažil vystačiť si s nízkym rozpočtom. Počíta totiž s tým, že si časom nájde s priateľkou priestrannejší byt, a preto by bolo zbytočné investovať do terajšieho zariadenia väčšiu sumu.

Z vlastnej hlavy
Pretože kúpeľňa aj kuchyňa museli zostať podľa zmluvy v stave, v akom si mladý muž byt prenajal, zameral sa na spálňu a oddychovú časť. Zvolil "pánsku" farebnosť s výraznými akcentmi čiernej, veľa sa hral aj s osvetlením. LED pásiky použil napríklad aj do zásuviek komody. "Z väčšej časti som sa riadil vlastným vkusom a intuíciou. Nebolo to tak, že by som vyložene odkopíroval nejaký nápad z katalógu. Doplnky som napríklad zháňal po bazároch a záložniach, pretože som mal svoju jasnú predstavu a trval na autenticite," vysvetľuje Karel.

Nepokladá sa za majstra, no napriek tomu remeselníkov nepotreboval. Len s pokladaním podlahy mu pomohol kamarát. Pomocné ruky z okolia našiel aj pri sťahovaní a doprave objemnejších solitérov.

Bazár aj píla
Niektoré kusy vybavenia si zohnal netradične ako polotovar: "V prípade paliet pod posteľ alebo police z neopracovanej drevenej fošne som jednoducho zašiel na najbližšiu pílu," prezrádza mladý muž. Pretože si byt zariaďoval prvýkrát, neváhal využiť cenné rady skúsenejších kamarátov, takže zvládol všetky potrebné profesie sám: od vymaľovania cez lepenie tapiet až po vŕtanie a skrutkovanie všetkého možného. "Za majstra by som sa úplne nepovažoval, aj keď rád neustále niečo tvorím a vyrábam, maľujem a kreslím. Keďže sa živím ako grafický dizajnér, moje hobby má skôr umelecký ráz," dodáva Karel.

Na jeho príklade je vidieť, že dobré nápady nepotrebujú závratné finančné čiastky. Nemožno tiež prehliadnuť, aké dôležité sú detaily. Napríklad použitie rovnakých drevených ramienok dokázalo razom "upratať" šatník na tyči.

01 - Modified: 2024-04-17 22:00:00 - Feat.: - Title: Príďte zažiť, ako sa bude bývať vo Vydrici! 02 - Modified: 2024-04-17 13:30:00 - Feat.: - Title: Bývanie v paneláku si vyžaduje vyššiu toleranciu voči susedom. Koho môžete požiadať o pomoc? 03 - Modified: 2024-04-19 12:51:38 - Feat.: - Title: Česi cez krízu závideli Slovákom lacné hypotéky, no situácia sa otočila. Odborník zdvíha varovný prst 04 - Modified: 2024-04-17 22:00:00 - Feat.: - Title: Priestor, ktorý stiera líniu medzi interiérom a lesom. Ovocím surovosti a minimalizmu sa stal dokonalý domov 05 - Modified: 2024-04-15 14:00:00 - Feat.: - Title: Keď sa stavba "zvrhne", a tým do seba všetko zapadne: Táto premena chalupy na domov vás doslova nadchne
menuLevel = 2, menuRoute = style/byvanie, menuAlias = byvanie, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
19. apríl 2024 14:53