Prima
StoryEditor

Roky rekonštruovali dom po babičke. Všetko začali v kuchyni

22.05.2016, 16:00
Autor:
řezřez

Zdedený domček si rodina s piatimi deťmi prestavala a zväčšila svojpomocne. Len s vnútornými zmenami a vybavením pomohli dodatočne dizajnéri, píše idnes.cz.

Učiteľka Andrea vždy túžila po veľkej rodine, pretože z takej sama pochádza. K synovi z prvého vzťahu preto s manželom Jiřím pridali štyri ďalšie deti. Už sedem rokov sa preto snažia zrekonštruovať a zväčšiť dom po babičke. Celkom sa im darilo. Len s interiérom a vybavením to bolo horšie.

Premena pre veľkú rodinu
Kuchyňa s obývacou izbou na prízemí majú celkom 80 metrov štvorcových. Na poschodí sú izby detí a spálne. Dizajnéri Andrea Hylmarová a Marek Povolný sa pokúsili splniť všetky želania manželov i detí. Radi by rodine pomohli, pretože vidia, ako veľmi by im nová kuchyňa aj obývačka uľahčili život.

"Premena bola obrovská a najväčšie zásahy sa týkali plochy. Návrh pre riešenie obývacej izby bol od začiatku jasnejší. Dispozícia pre kuchyňu sa hľadala dlhšie. Najprv sme skúšali rôzne varianty, až nakoniec vyhralo centrálne umiestnenie stola a okolo neho sa vinúca kuchynská linka. Pôvodný interiér bol veľmi nekompaktný. Bol to tak trochu zberný dvor odložených skríň a nefunkčného nábytku. Samé jednotlivé kusy, ktoré spolu neladili,“ opisujú dizajnéri.

Filozofia recyklácie
Architekti sa v návrhu snažili použiť aj mnoho pôvodných vecí. Na želanie rodiny ponechali podlahu z masívnych borovicových dosiek, zostali aj pôvodné šatníkové skrine, ktoré dizajnéri iba opatrili novými dvierkami. Využili aj kovové nohy od konferenčného stolíka, na ktoré dali novú OSB dosku.

Motív "recyklácie“ využili i v prípade vytvorenia obrazu a poťahov z džínsov. V dome takisto ponechali infra panely, ktorými manželia kúrili. Zmena nastala len v tom, že väčšinu z nich umiestnili na strop, kde najlepšie plnia svoju funkciu.

01 - Modified: 2024-05-01 10:00:00 - Feat.: - Title: Vyjdú z dverí a sú v prírode: V tichu, kúsok od zjazdovky našli mladí Slováci vysnívanú oázu pokoja 02 - Modified: 2024-04-29 22:00:00 - Feat.: - Title: Čo sa dalo využiť a opraviť, zostalo: Rekonštrukcia v Šali je dokonalá premena nudnej kocky na živý priestor 03 - Modified: 2024-04-23 07:53:02 - Feat.: - Title: VIDEO Medveď v bratislavskej zoo sa prvýkrát dotkol skutočnej zeme. Takmer 30 rokov poznal iba betónové steny 04 - Modified: 2024-04-17 22:00:00 - Feat.: - Title: Príďte zažiť, ako sa bude bývať vo Vydrici! 05 - Modified: 2024-04-17 13:30:00 - Feat.: - Title: Bývanie v paneláku si vyžaduje vyššiu toleranciu voči susedom. Koho môžete požiadať o pomoc?
menuLevel = 2, menuRoute = style/byvanie, menuAlias = byvanie, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
01. máj 2024 23:22