Izba dostala "pánske" farby: šedú, antracitovú a potom tiež bielu, na podlahe je dekor dubu.Prima
StoryEditor

V byte matky vytvorili „byt“ pre syna, aby mal konečne súkromie

01.05.2016, 00:00
Autor:
řezřez

V trojizbovom panelákovom byte je síce dosť miesta pre dvoch, ale ak je dvadsaťjedenročný syn na vozíku, nie je to až tak jednoduché. Najmä ak sa mamička nechce s niektorými vecami rozlúčiť, píše portál idnes.cz.

Ten deň pred tromi rokmi a dokonca aj hodinu si Hanka pamätá presne, vtedy osemnásťročný Ján dostal infekčný zápal miechy, ktorý spôsobil jeho nehybnosť od pása dole. Hanka je na syna sama už od jeho jedného roka, keď sa s ňou manžel rozviedol, ale táto choroba im zasiahla do života naozaj brutálne.

Hanka zvládla rekonštrukciu kúpeľne na bezbariérovú, ale na ďalšie úpravy v byte už silu ani financie nemala. Navyše bohužiaľ patrí k ženám, ktoré sa nechcú s ničím rozlúčiť, takže byt je plný skríň, vrátane synovej izby, kde má svoje oblečenie i ona.

Dizajnéri z televíznej šou Ako sa stavia sen potrebovali nielen premeniť detskú izbu na interiér pre mladého muža, ale aj presvedčiť Hanku, že skrine a ich obsah nie sú tým hlavným v živote.



Ján, študent vyššej odbornej školy, nie je žiadna bábovka, poctivo rehabilituje a cvičí, takže už hýbe nohami od kolien nahor a so špeciálnymi dlahami zvláda prejsť aj kúsok s barlami. Bez maminej pomoci sa však zatiaľ nezaobíde. Ale on verí, že raz bude zase chodiť.

Niektoré veci v izbe mu naozaj sťažujú život. Napríklad ovládanie svetiel - po vstupe do izby si rozsvieti luster, potom dôjde na vozíku k posteli, tam urobí to isté s lampičkou, a zase späť k dverám, aby zhasol luster. Ako cvičenie dobré, ale inak pekne otravné. O "detskom" vzhľade izby nehovoriac.

Aj keď majú s mamou (mimochodom je zdravotná sestra) veľmi pekný vzťah, jej vstupy do izby pre oblečenie Jánovi dosť vadia. Nemá tak takmer žiadne súkromie.



Ján by si prial modernú izbu s posteľou aj gaučom, aby si mal kam pozvať kamarátov, keď ich sám nemôže tak často navštevovať. Po škole sa chce osamostatniť, ale zatiaľ by ako študent vlastné bývanie nezvládol.

Pred dizajnérmi Martinou Pištělákovou a Petrom Hodanom tak stálo niekoľko úloh: "prestrihnúť" pupočnú šnúru medzi matkou a synom, vyriešiť ovládanie svetla pre vozíčkarov, ale tiež vybrať vhodnú podlahovú krytinu, na ktorej by sa vozík ľahko a hlavne bezhlučne pohyboval.

Na pôvodne zamýšľanej liatej podlahe totiž kolieska škrípali ako o život. A tak po vystierkovaní prišiel k slovu druhý variant, šesťvrstvová vinylová podlaha z lamiel s priznanou drážkou. Pri prípadnom poškodení možno lamelu ľahko vymeniť.

"Pri riešení dispozícií sme došli na jediný správny variant, ktorý sme docielili vďaka posunutiu dverného otvoru. Čo sa týka vzhľadu, tak izbe chýbal šmrnc, mužské farby a štýl. Problémom bola elektroinštalácia, v izbe bol len jeden vypínač na stropné svetlo, za nábytkom plno predlžovačiek. Vzhľadom k jeho hendikepu je to dosť nepohodlné," opisujú situáciu dizajnéri.

Aby vznikol "byt v byte", museli autori premeny upraviť aj predsieň, presvetliť ju a uvoľniť priestor "zasekaný" skriňami. Opäť sa ukázalo, akú dôležitú úlohu hrajú v interiéri dvere, a to aj v predsieni, alebo práve tu, pretože vytvárajú prvý dojem z celého bytu.

Výber padol na značku Sepos v dekore dubového dreva, dizajnéri ich zladili s podlahou. Jánova izba však dostala zámerne biele dvere, aby evokovali vstup do bytu, nie do izby.

Inteligentná bezdrôtová elektroinštalácia potom vyriešila problém s jednoduchým ovládaním osvetlenia, ktoré predtým Jána celkom trápilo. Študent bol z novej podoby svojej izby nadšený, mamičke sa tiež páčila, ale bolo trochu vidieť, že "stratu" skríň bude musieť ešte vstrebať.

01 - Modified: 2024-04-17 22:00:00 - Feat.: - Title: Príďte zažiť, ako sa bude bývať vo Vydrici! 02 - Modified: 2024-04-17 13:30:00 - Feat.: - Title: Bývanie v paneláku si vyžaduje vyššiu toleranciu voči susedom. Koho môžete požiadať o pomoc? 03 - Modified: 2024-04-19 12:51:38 - Feat.: - Title: Česi cez krízu závideli Slovákom lacné hypotéky, no situácia sa otočila. Odborník zdvíha varovný prst 04 - Modified: 2024-04-17 22:00:00 - Feat.: - Title: Priestor, ktorý stiera líniu medzi interiérom a lesom. Ovocím surovosti a minimalizmu sa stal dokonalý domov 05 - Modified: 2024-04-15 14:00:00 - Feat.: - Title: Keď sa stavba "zvrhne", a tým do seba všetko zapadne: Táto premena chalupy na domov vás doslova nadchne
menuLevel = 2, menuRoute = style/byvanie, menuAlias = byvanie, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
20. apríl 2024 05:15