Obývačka po premene - polopriečku oživuje LED pásik, ktorý môže meniť farbu svetla.Prima
StoryEditor

Takto dizajnéri obnovili byt pre milovníkov gauča

09.04.2016, 00:00
Autor:
HNstyleHNstyle

Mladí a tak trochu nerozumní. Jaroslav s Nikolou si síce zaobstarali celkom veľký byt na hypotéku, ale namiesto do zariadenia investovali do počítača alebo televízie. A tak im na obývaciu izbu nezostali financie, píše portál idnes.cz.

Kuchár Jaroslav (30), ktorého vzorom je Zdeněk Pohlreich, a jeho priateľka Nikola (23), ktorá sa síce vyučila kaderníčkou, ale pracuje ako robotníčka, sú spolu dva roky. Počítajú s rodinou, zatiaľ ju supluje malá čivava.

Do televíznej šou Ako sa stavia sen sa mladá dvojica prihlásila kvôli obývačke, kde trávi najviac spoločného času, a to „gaučingom“. Preto si priali veľkú pohovku. Ich želanie sa rozhodli splniť architekti Kamila Douděrová a František Kobližka.



Vstupom sa to začína
Trojizbový byt je až prekvapivo veľký (dokonca má dve toalety, pretože bol navrhnutý ako dvojgeneračný), ale aj takmer prázdny. Mladá dvojica ho kúpila od staršej majiteľky, ktorá do interiéru neinvestovala, vymenené nie sú ešte ani okná.

Príjemná je vstupná hala, vybavená však ako mnoho ďalších bytov v staršej bytovej zástavbe nevyhnutnými „chalupárskymi palubovkami“, ktoré miluje najmä staršia generácia. Pritom práve vstup vytvára dojem z celého bytu.

Aj preto sa Kamila Douděrová a František Kobližka rozhodli prerobiť vstupnú halu. Základom tejto premeny sa stala samozrejme výmena dverí. Kovové zárubne zostali, použili sa obložkové. Dvere s dekórom dreva od spoločnosti Setop celý priestor výrazne zmenili, napomohla tomu aj nová vinylová podlaha, pri ktorej však boli dielce položené netradične diagonálne.



„Tým sa do kladenia lamiel vniesla väčšia dynamika a akási intuitívnosť, kadiaľ ísť od vstupných dverí ďalej, teda do obývacej izby. Väčšina podláh je pokladaných ortogonálne, tu sme si skúsili diagonálu. Je to vlastne len pootočenie, nič viac. Ale urobí to veľa!“ vysvetľujú dizajnéri.

Obývacia izba s pracovňou
Jaroslav si často užíva pri počítači, preto architekti rozdelili izbu na pracovnú a pobytovú časť pomocou portálu zo sadrokartónu. Ten doplnili LED pásikom v RGB farbách a voľne zavesenou šachovnicou z plastových perforovaných štvorcov.

„Skúsili sme si veci, ktoré sme predtým ešte nepoužili. Jednotiacim geometrickým prvkom sa stal hexagon. 3D tapeta splnila perfektne náš zámer,“ vysvetľuje Kamila Douděrová. Tvar heganonu sa objavil aj na policiach či hodinách.

Dominantou obývacej izby sa stala samozrejme rohová pohovka od Phase doplnená ešte veľkým pufom v kontrastnej tyrkysovej farbe, ktorá bola použitá ako hlavný farebný akcent aj na iných doplnkoch.

Pretože sú majitelia mladí, „dovolili“ si autori premeny použiť aj veľmi netradičné prvky, napríklad dosky heraklitu ako obklad na stene. „Ovládanie svetiel sme zvolili jednak klasické, vypínačmi na stenách, a tiež ako aplikáciu v mobile, úplne bezdrôtovo, čo je super vychytávka pre mladšie generácie,“ upozorňuje František Kobližka.

A hodnotenie dizajnérov? „Táto premena bola príležitosť ukázať, že vieme zvládnuť aj technicky a moderne poňatý priestor, a nepohybujeme sa iba v mantineloch, s nadsádzkou povedané, tehličiek, dečiek a utierok ...“

Mladá dvojica bola z premeny nadšená, hlavne Nikola ronila jednu slzu za druhou. Deň prevzatia bytu bol pre dvojicu zvlášť významný, dozvedeli sa totiž, že čakajú bábätko, na ktoré sa veľmi tešia.

Najmä Nikola po rodine túžila, pretože jej vlastné mamička ju pred rokmi vyhodila z domu s jedinou taškou. Svoje problémy s alkoholom a dlhy prenášala práve na dcéru, tej preto na vlastnej rodine veľmi záleží.

01 - Modified: 2024-05-18 22:00:00 - Feat.: - Title: Projekt vysokohorských ekologických záchodov: Toalety pod Rysmi stavili na dizajn 02 - Modified: 2024-05-16 09:31:36 - Feat.: - Title: Automobilová aféra na obzore. Bezpečné interiéry áut ohrozujú posádku rakovinou 03 - Modified: 2024-05-15 12:46:52 - Feat.: - Title: Kia vylepšila obľúbený elektromobil. Upravný dizajn, špičkové nabíjenie a väčší dojazd 04 - Modified: 2024-05-11 22:00:00 - Feat.: - Title: Novostavba nad Žilinou: Pozrite si úchvatnú a premyslenú realizáciu domu, ktorý spolupracuje s terénom 05 - Modified: 2024-05-10 12:30:00 - Feat.: - Title: Seat nezaostáva. Obľúbený Leon prešiel vylepšeniami, menia sa motorizácie aj kabína
menuLevel = 2, menuRoute = style/byvanie, menuAlias = byvanie, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
21. máj 2024 19:18