MMG Freedom BarbersTibor Kuna
StoryEditor

Nikto im neveril, dnes do ich holičstva chodí aj Rytmus či Robo Vittek

28.03.2016, 15:00

Týmto si nezarobíte ani na slanú vodu, varovali ich skúsenejší. Neposlúchli. A výsledok? Štýlový priestor, kde si muži podávajú kľučky. A dopriavajú relax s nožnicami vo vlasoch a britvou na krku. Zoznámte sa s MMG Freedom Barbers, najnavštevovanejším holičstvom na Slovensku. Prirodzene – pánskym.

Článok bol uverejnený v marcovom čísle magazínu prečo nie?!, ktorý vychádza v posledný (alebo v predposledný) pondelok v mesiaci. Do iPadu si ho môžete stiahnuť aj teraz. Viac TU.

Iba môj krátky zostrih ma zachraňuje pred pocitom absolútnej nepatričnosti. Je pondelok, pred obedom, a ja som sa práve ocitla v rozľahlej miestnosti, kde sa ženy prakticky nikdy nevyskytujú. A vlastne by sa ani nemali.

Okolo mňa posedáva alebo postáva najmenej desiatka mladíkov. A každých pár minút sem vstúpi (prípadne vystúpi) ďalší. Niektorí sú vyzbrojení nožnicami, iní britvami (pardon, šavetkami, ako sa dozviem o chvíľu) a ďalší zas chuťou na čerstvý zostrih. Vlasový alebo bradový. A pozorovateľ ako ja ich ani na druhý pohľad nedokáže vnímať ako pracovníkov a zamestnancov: všetci pôsobia ako jedna partia. Čoskoro sa ukáže, že tento dojem nemá ďaleko od pravdy... Do toho hrá chytľavá dynamická hudba, vo vzduchu voňajú oleje na bradu, na stole v čakacej zóne sa lesknú nádoby s citrónovo-uhorkovou vodou a dva metre predo mnou vysoké zrkadlo v ozdobnom ráme. A ani jeden z čerstvo upravených pánov sa doň nezabudne pred odchodom pozrieť...




Stávka na istotu
„Doma sa kedysi holili len tí najchudobnejší muži. Aj v Bratislave bolo ešte pred pár desiatkami rokov holičstvo pri holičstve. V 90. rokoch sa však táto tradícia u nás pretrhla a fungovať zostali len zmiešané, teda žensko-mužské kaderníctva,“ zasväcuje nás do svojich najobľúbenejších dejín Maroš Ihnát (23), jeden z dvojice mladých mužov, ktorí za MMG Freedom Barbers stoja. Jeho bývalý spolužiak Martin Sabo (23) vysvetľuje, že tento nápad v nich skrsol už na strednej škole. Inšpirovaní svetom i našou vlastnou históriou snívali o „pánskom klube“, kde by vo vzduchu nevoňal peroxid a debatovalo sa o iných témach ako o móde a o pečení. Učitelia ich nadšenie nezdieľali. Drilovali ich melíry a prorokovali, že so svojimi víziami ďaleko nezájdu. Veď pánske holičstvo je predsa dávno prekonaný inštitút, nie?

Martin s Marošom sa však nedali odradiť. A v roku 2013 ešte s ďalším spoločníkom založili úplne prvé pánske holičstvo na Slovensku. „To sa však postupne vykryštalizovalo do akéhosi anglicko-aristokratického štýlu a my sme chceli niečo uvoľnenejšie,“ spomínajú na dôvody, prečo sa to rozhodli skúsili opäť. A tentoraz výlučne na vlastnú päsť. Hoci v bankách na mladíkov tesne po dvadsiatke nepozerali s veľkou dôverou, oni šli po úspechu prvého holičstva v podstate na istotu. A nesekli sa. Investícia v podobe ťažko vydupanej pôžičky sa im vrátila do pol roka...

V kresle Krstného otca
Kreslá ako z futuristického filmu. To je čosi, čo zákazníka zvyknutého na klasické kaderníctva pri prvej návšteve MMG Freedom Barbers zaručene ohromí ako prvé. Tie holičské sa totiž od kaderníckych zásadne líšia. Čím? Tým, že sklopiť ich možno až do vodorovnej polohy: aby sa holič pohodlne dostal aj ku zákazníkovmu krku. Mimochodom, čoskoro vedľa nich pribudnú aj „skutočne“ filmové kreslá: konkrétne repliky z filmu Krstný otec. „Jedno nás vyjde okolo 2-tisíc eur,“ zasväcuje nás Maroš do cenovej hladiny tohto sektora. Také high-end kusy sa šplhajú aj k ôsmim tisíckam.

V tunajšom holičstve si však môžete v kresle poležať aj bez toho, aby vám niekto práve strihal či holil zovňajšok. Chalani totiž mysleli aj na chill out zónu – aby sa okoloidúci mohli len tak zastaviť a pokecať. A ono to naozaj funguje. „Niektorí muži u nás takto strávia aj štyri hodiny. A v piatky je už takmer pravidlom, že sa to podvečer zvrtne na skutočný pánsky klub. Debatuje sa, popíja nejaké vínko. Ako za starých čias, keď sa kedysi po šichte holiči stretávali s krajčírmi od susedov,“ usmieva sa Martin a vysvetľuje, že presne na tomto istom mieste pred desiatkami rokov fungovalo najslávnejšie bratislavské holičstvo. Bonus, ktorý chalanom bez akéhokoľvek ich zámeru prihrala realita. Lepšie povedané: maklér.
„Raz sme zbadali jednu staršiu paniu postávať pred výkladmi, tak sme za ňou vybehli, či niečo nepotrebuje. Ju však len dojalo, že tu opäť funguje holičstvo.“ A nájdu sa aj páni, ktorí počas holenia podotknú, že naposledy im tu takto prechádzali po lícach pred štyridsiatimi rokmi.

Miesto, kde padajú zábrany
Apropro, klienti. Chalani tvrdia, že k nim chodia všetky vekové aj sociálne skupiny. Od zákazníkov, čo si tých 10 či 20 eur musia doslova našetriť, až po celebrity a top biznismenov. „Pre mňa je na holičstve najfascinujúcejšie, že tu padajú zábrany, stierajú sa spoločenské vrstvy,“ komentuje Maroš a spomína, ako si tu nedávno v piatok pripíjal šéf automobilky so 16-ročným študentom. K ich klientom patrí napríklad aj Marián Čekovský, raper Separ, Michal Nemtuda či futbalista Robo Vittek.

Väčšina mužov do holičstva neprichádza len za lepším strihom, ale aj za relaxom. „Niektorí nám v tom kresle aj zaspia,“ smeje sa Martin. Deväťčlenný výlučne pánsky tím totiž plní aj úlohu akýchsi psychoterapeutov. Lebo aj muži sa potrebujú vyrozprávať. A zo všetkého najviac vraj o ženách. „Podľa mena poznáme partnerky prakticky všetkých našich pravidelných zákazníkov,“ smejú sa. Holičstvo je totiž o dôvere. Na mieste, kde vás šteklia žiletkou pod krkom, to inak ani nejde.
Mimochodom, v holičstve 21. storočia, teda minimálne v MMG Freedom Barbers, sa neholí britvami, ale takzvanými šavetkami. Prvé menované majú totiž pomerne zložitý systém brúsenia – obťahovaním cez remeň – a tak Maroš s Martinom siahli po jednoduchšom aj hygienickejšom riešení: v šavetkách sa žiletka po každom zákazníkovi mení. No nájdu sa aj fajnšmekri, ktorí tu majú odloženú tú vlastnú.

Pomády a holičský tieň
Ešte sme však ani zďaleka nevymenovali všetky vychytávky, ktoré pánov do MMG Freedom Barbers ťahajú. A spôsobujú, že Slováci opäť získavajú chuť starať sa o svoj zovňajšok. Počuli ste už niekedy o takom holičskom tieni? Tak ten dokáže na Slovensku vyrobiť len niekoľko holičov a väčšinu z nich nájdete práve tu. Že o čo ide? O sofistikované strihanie bokov hlavy pomocou množstva nadstavcov – aby bol prechod čo najplynulejší, doslova po milimetroch. „V najlepších kaderníctvach používajú maximálne dva,“ približuje Maroš obvyklú realitu.

Vyhľadávanou lahôdkou sú aj oleje na bradu, ktoré ju zjemnia a vyživia. Keďže ide o nedostatkový tovar, chalani si nechali vytvoriť vlastné na prírodnej báze: s citrusovou a koriandrovou vôňou. Veľkým hitom sú aj pomády privezené z Ameriky, ktoré – ako Martin s Marošom dúfajú – čochvíľa úplne nahradia nekvalitné gély, ktorými si vraj veľká časť slovenských mužov zničila vlasy.
Inak, čochvíľa by ste si všetky tieto prípravky mali zakúpiť aj v chystanom online obchode. Spustiť by sa mal asi o tri mesiace. Chalani však majú aj iné plány: okrem iného zaškoľovať ďalších holičov. Nájsť kvalitných je totiž na Slovensku problém. A aj samotní muži o túto profesiu odrazu prejavujú väčší záujem.

Fatálne premeny
A čo na práci holičov najviac baví Martina s Marošom? Prvý tvrdí, že úplne všetko: dokonca aj zametanie vlasov, no asi predsa len najviac inklinuje k strihaniu brady. „Dokonca som si vymyslel aj vlastný strih s pracovným názvom dračí zub,“ vysvetľuje so smiechom. Maroša zas najviac bavia takzvané fatálne premeny – keď sa chlap po 14 rokoch rozhodne, že chce so sebou niečo robiť. A úplne najlepšie vraj je, keď môže pri tom pracovať s množstvom „materiálu“ – teda s veľkým objemom vlasov aj brady.

Inšpiráciu chytajú najmä na Instagrame a Pintereste, kde dnes už nie je problém nájsť videá najlepších barberov sveta. A tešia sa na to, ako sa raz vyberú na potulky po Holandsku, čo je vraj najväčšia holičská veľmoc. „Tam je to doslova súčasť kultúry. A tamojší barberi sú absolútni frajeri: zvyčajne celí potetovaní, v dlhých bielych plášťoch...“

Ale aj na Slovensku svitá na lepšie časy. Vidno to už na tom, ako muži pomaly skracujú intervaly svojich holičských návštev. Niektorí sa vraj už dokonca odmietajú sami holiť a radšej sem raz za týždeň zájdu. Teda – ak sa objednajú včas. Lebo nájsť si v MMG Freedom Barbers voľný termín nie je ľahké. Denne sa tu premelie 50 až 60 mužov, teda za prvý rok to znamená asi 15-tisíc návštev... 

01 - Modified: 2021-06-09 12:47:13 - Feat.: - Title: Akademia prichádza s novými lákadlami: Veríme, že hostia na nás nezabudli, odkazujú 02 - Modified: 2020-12-02 13:33:36 - Feat.: - Title: Celosvetový úspech nadanej Slovenky: Jej čelenkou sa pýši aj Khloe Kardashianová 03 - Modified: 2018-09-22 13:18:11 - Feat.: - Title: Najlepšia slovenská architektúra inšpiruje aj provokuje. V pondelok exkluzívne v prečo nie?! 04 - Modified: 2018-06-15 10:02:05 - Feat.: - Title: Nemám manažérske zručnosti, som jednoducho umelkyňa, hovorí dedička pivovaru Guinness 05 - Modified: 2018-06-15 07:43:25 - Feat.: - Title: Extravagantná módna ikona exkluzívne v prečo nie?! Príloha HN vychádza už v pondelok
menuLevel = 2, menuRoute = style/byvanie, menuAlias = byvanie, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
16. apríl 2024 22:25