StoryEditor

Rodina býva v kostole. Nábytok kúpili v IKEA

10.10.2015, 00:00

Sto rokov starý kostol od architekta Giovanniho Boschettiho v chicagskej štvrti Malé Taliansko je už niekoľko rokov odsvätený. Manželia s tromi malými deťmi si kostol kúpili a prerobili ho na prvotriedne bývanie s rozlohou 500 metrov štvorcových, píše portál idnes.cz.



Rodina získala odvážnu prestavbou kráľovských sedem spální a šesť kúpeľní. Zvonku sa podoba svätostánku radikálne nepremenila, zo zadného traktu dostal len prístavbu garáže s pochôdznou strechou, ktorú možno využívať ako letnú terasu.

Za celým konceptom prestavaného kostola stojí architekt, dizajnér a umelec Linc Thelen a jeho štúdio s viac ako dvadsaťročnou históriou Linc Thelen Design. S technickou stránkou veci mu pomáhali architekti kancelárie Scrafano Architects. Prestavbe priestoru úspešný dizajnér na niekoľko mesiacov úplne prepadol, genius loci ho pohltil.

Architekt Linc Thelen magicky opisuje farbu sklenených vitráží, ktoré na neho významne zapôsobili už pri prvej návšteve. Dovnútra kostola dopadalo z hlučnej a rušnej hlavnej triedy mäkké svetlo krásnych farieb.



Bolo jasné, že do interiéru hlavného obytného priestoru žiadna ďalšia výrazná farba prísť nesmie, že bude zariadený neutrálnymi odtieňmi čiernej, bielej a šedej. Tak, aby sa hodnotné umelecké vitráže mohli stať hlavným nosným prvkom, ktorý nikto neprehliadne. Takmer osem metrov vysoké stropy posilňujú monumentalitu hlavného priestoru, len v súkromných spálňach sú podstatne znížené, aby zachovali potrebnú intimitu.

Svojej pôvodnej funkciu neslúži ani štvorcová zvonica kostola. Do nej umiestnili majitelia mezonetové relaxačné štúdio s krásnymi výhľadmi na Chicago. V pôvodnom podlaží je pevná kožená pohovka od firmy Interior Define a drevené stoličky od Toma Dixona.

Na zemi sú miesto kobercov kože, v novo vstavanom poschodí, ktoré tvorí len sklo položené na originálnej drevenej konštrukcii, je smerom k nebu vzdušnejší aj nábytok: sklenený stôl obklopujú transparentné plastové stoličky Tobias z IKEA. Materiály dokonale kontrastujú s pôvodným tehlovým murivom.



Interiéry zdobia neobvyklé tapety, obrazy a na mieru vyrobený nábytok. Linc Thelen navrhol horolezeckú stenu v detskej izbe, jedálenský stôl, levitujúce nočné stolíky v spálni rodičov aj detské postele a ďalšie odvážne kúsky. Detské izby rozvíjajú kreativitu a podporujú aktivitu detí, nie sú ale ukričané a deti sa nemusia obávať, že počas hrania zničia drahý nábytok alebo veci na mieru. Dizajnér aj tu doplnil vybavenie výrobkami z obchodného domu IKEA, ako sú napríklad biele ratanové závesné kresielka.

Srdcom domu je kuchyňa. Od kuchynskej linky je dobre vidieť na hlavné, modro natreté vchodové dvere. Linku podľa návrhu Linc Thelen vyrobilo zákazkové stolárstvo Home Things. Dokonalo hladká pracovná doska je z bieleho kremeňa. Do jedálne vyrobil Linc Thelen stôl v kombinácii duba a ocele, ktorý obklopuje osem čiernych stoličiek Masters.



Priestoru dominujú pôvodné niky a vitráže, protipólom ohnivých farieb sa stal mohutný temný krb. Majitelia v kúpeľniach nešetrili luxusnými materiálmi. Zvolili ónyxové dosky, biely kremeň a kvalitnú keramiku v retro dizajne. V detských kúpeľniach sú doplnené menej nákladné materiály od firiem Ann Sacks a Porcelanosa.

Rodina si bývanie v talianskej štvrti, stále plnej potomkov severotalianskych prisťahovalcov, pochvaľuje. Rodičia majiteľov, pôvodom tiež Taliani, bývajú neďaleko kostola, do kancelárie trvá cesta pracujúcej trojnásobnej mamičke len päť minút, pár ulíc od domova je aj škola a škôlka.

01 - Modified: 2007-10-08 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Filmový salón
01 - Modified: 2024-04-18 12:25:51 - Feat.: - Title: KVÍZ: Špecifický volant, tlačidlá či displej? Spoznajte pohľadom do interiéru značky áut 02 - Modified: 2024-04-17 22:00:00 - Feat.: - Title: Príďte zažiť, ako sa bude bývať vo Vydrici! 03 - Modified: 2024-04-17 13:30:00 - Feat.: - Title: Bývanie v paneláku si vyžaduje vyššiu toleranciu voči susedom. Koho môžete požiadať o pomoc? 04 - Modified: 2024-04-16 22:00:00 - Feat.: - Title: Ako sa vyvíja realitný trh u susedov? Česi majú lacnejšie hypotéky skôr ako my, odborník zdvíha varovný prst 05 - Modified: 2024-04-17 22:00:00 - Feat.: - Title: Priestor, ktorý stiera líniu medzi interiérom a lesom. Ovocím surovosti a minimalizmu sa stal dokonalý domov
menuLevel = 2, menuRoute = style/byvanie, menuAlias = byvanie, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
19. apríl 2024 02:15