StoryEditor

O vydarenom bývaní rozhodujú detaily. Dôkazom je aj tento dom

14.09.2015, 00:00

Rodina s tromi deťmi, obzvlášť ak sú to synovia, môže byť ako nálož trhaviny. U Jiřičkovcov však panuje zjavný poriadok a harmónia, aspoň taký dojem má podľa portálu idnes.cz prichádzajúci, ktorý vstúpi do úhľadnej predsiene.



Jiřičkovci sa na dom pozerali niekoľko rokov z okien svojho bytu v panelovom dome stojacom naproti. Ako sa rodina rozširovala, túžili po väčšom životnom priestore a zároveň ich lákal príjemný dvojdom v časti mesta, na ktorú boli zvyknutí.

Z menšieho bytu sa odsťahovali do väčšieho, ale po domčeku stále poškuľovali až do doby, než sa na jeho plote objavila ceduľa „Na predaj“. Hneď bolo rozhodnuté a dnes si päťčlenná rodina pochvaľuje, ako dobrá voľba to bola.

Čisto náhodou
K domu patrila drevená šopa, ktorá súhrou šťastných náhod bola zapísaná v katastri nehnuteľností, a mohla byť teda ľahko premenená na prístavbu domu, v ktorej je veľká kuchyňa, jedálenský stôl pre veľkú rodinu a príjemná obývacia izba s kozubom.

Projektant navrhol stavebné úpravy, nádherný svetlík, ktorým prúdi do kuchyne denné svetlo, a francúzske okná s vchodom na drevenú terasu zostupujúce do vnútornej záhrady.

Potom prišla k slovu interiérová dizajnérka Barbora Léblová, ktorá sa ujala zariaďovania vnútra domu. Tá si spoluprácu s investormi nemôže vynachváliť a na strane obyvateľov funkčne a príjemne zariadeného domčeka je tiež úplná spokojnosť.

Daňová poradkyňa Pavla, ktorá sa venovala rekonštrukcii najviac, je precízna a rozumie si s číslami. Všetky 3D modely, ktoré jej dizajnérka Bára predviedla, si starostlivo prezrela.



Potom premerala rozmery predmetov, ktoré do poličiek navrhovaného nábytku zamýšľala umiestniť, a po montáži hotového nábytku tak nedochádzalo k žiadnemu sklamaniu nad tým, že nábytok je nedostatočne hlboký alebo vysoký.

Najviac energie a času bolo venované regálovému nábytku v obývacej izbe. Zladiť celý veľký priestor, v ktorom sa museli vedľa seba zniesť a harmonicky fungovať kuchyňa, jedáleň aj obývacia izba, bolo predsa len náročnejšie.

Dizajnérka pripravila takmer tridsať možných verzií, z ktorých pôvodné boli v bielom prevedení. Majitelia však mali skôr predstavu prírodného dreva, od ktorej neskôr po vyhodnotení návrhov ustúpili a vrátili sa k pôvodnej bielej.

Kuchyňa, ktorá ponúka dostatok pracovnej plochy i úložných priestorov, mala jednoduché riešenie, čo sa týka rozmiestnenia nábytku, ale viac energie a tiež financií pohltilo osvetlenie. Vďaka svetlíku, ktorý zaberá veľkú časť stropu, bolo potrebné využiť halogénové svietidlá, ktoré rámujú okraj veľkoryso poňatého svetlíka.

Pani Pavla si chváli, ako sa vďaka nim dá v interiéri vytvoriť príjemná atmosféra. Ďalšou úpravou, ktorú na popud dizajnérky majitelia urobili, je dispozícia schodov vedúcich do zníženého podlažia prístavby. V pôvodnom projektovom pláne boli francúzske okná navrhnutá cez celú plochu steny a vedľa schodov vznikal mŕtvy priestor.

Dizajnérka trvala na tom, aby schody siahali až k stene a presklená časť bola o málinko kratšia. Dnes tak môže schody využívať malý David na hranie s autíčkami a ostatní členovia domácnosti ako priestor na sedenie.


Bývanie pre troch synov
Jiřičkovci majú synov pekne odstupňovaných, takže im nechali celé horné poschodie s kúpeľňou a neobvykle veľkou chodbou, ktorá však v ich prípade slúži svojmu účelu. Keď si všetci chcú spoločne zahrať nejakú čisto chlapčenskú hru, majú na to priestoru dosť.



Krásne a na záujmy chlapcov napasované izby má na svedomí tiež Bára. Najstarší pätnásťročný syn robí biatlon, ale jeho vášňou je hudba, takže rodičia súhlasili s tým, že mu izbu zariadia v štýle rockového klubu v tmavo šedých tónoch s betónovou stierkou PANDOMO na jednej stene, s hutným stolom s kovovou konštrukciou a úchytmi vyrobenými na mieru pod oknom a väčšou posteľou, až príde obdobie prvej lásky.

Desaťročný Pavol sa môže kamarátom chváliť vydareným graffiti na stenách a poschodovou posteľou, ktorej spodná časť zároveň slúži ako skrýša dobrodruha. Aj tu je nábytok vyrobený na mieru a izba je čarovne chlapčenská a zároveň vysoko funkčná.

Pojme všetky školské veci i trofeje z futbalových zápasov, ktorých má malý Pavel veľa. Trojročný David zatiaľ podedil časť nábytku po starších bratoch, ale až trochu vyrastie a bude jasné, čo ho baví, určite dostane aj on svoj priestor presne na telo.

Dom pre dve generácie
Horné poschodie slúži deťom a je s tým počítané aj do ďalekej budúcnosti. Pokiaľ bude niektorý zo synov chcieť žiť s rodinou v dome rodičov, priestor možno ľahko premeniť a vybudovať v ňom menšiu kuchyňa. Rovnako dobre môže slúžiť horné poschodie pre víkendové návštevy detí, ak sa všetci postupne presťahujú do svojho.

Manželia Jiřičkovci majú svoju spálňu na dolnom poschodí, kde je aj pracovňa a odkiaľ sa ide do novovybudovaného malého wellness a práčovne, kam sa majiteľka domu občas uchyľuje pred zvučnou energiou svojich troch synov na žehlenie. Z celého domu je cítiť, že jeho obyvatelia sú zohraná partia, ktorá rada trávi čas pokope, ale že zároveň majú všetci možnosť nájsť si svoje súkromie.

Barbora Léblová
Študovala dejiny umenia a dizajn, zaoberá sa poradenstvom v oblasti interiérového dizajnu, projektami a realizáciami interiérov, projektami a realizáciami rekonštrukcií rodinných domov, návrhmi nábytku, atypických nábytkových kusov a poradenstvom pri výbere a nákupe umeleckých diel.

 

01 - Modified: 2007-09-16 14:18:00 - Feat.: 0 - Title: Svetový deň bez áut už budúcu sobotu
01 - Modified: 2024-04-17 22:00:00 - Feat.: - Title: Príďte zažiť, ako sa bude bývať vo Vydrici! 02 - Modified: 2024-04-17 13:30:00 - Feat.: - Title: Bývanie v paneláku si vyžaduje vyššiu toleranciu voči susedom. Koho môžete požiadať o pomoc? 03 - Modified: 2024-04-16 22:00:00 - Feat.: - Title: Ako sa vyvíja realitný trh u susedov? Česi majú lacnejšie hypotéky skôr ako my, odborník zdvíha varovný prst 04 - Modified: 2024-04-17 22:00:00 - Feat.: - Title: Priestor, ktorý stiera líniu medzi interiérom a lesom. Ovocím surovosti a minimalizmu sa stal dokonalý domov 05 - Modified: 2024-04-15 14:00:00 - Feat.: - Title: Keď sa stavba "zvrhne", a tým do seba všetko zapadne: Táto premena chalupy na domov vás doslova nadchne
menuLevel = 2, menuRoute = style/byvanie, menuAlias = byvanie, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
19. apríl 2024 13:38