StoryEditor

Starý mlyn sa v rukách svetového dizajnéra zmenil na štýlové sídlo

11.06.2015, 00:02
Autor:
stlstl

Známy holandský dizajnér Piet Hein Eek si najskôr vyhliadol nádherné miesto ako z rozprávky. Na parcele priamo pri riečke stál starobylý mlyn a majiteľ veril, že jeho modernizácia bude hračka. To sa ale pomýlil. Hotovo mal za desať rokov. O svojich útrapách teraz píše knihu.


Sídlo je kompletne zariadené nábytkom a doplnkami zo štúdia Piet Hein Eek. Snímka: Thomas Mayer a Piet Hein Eek


Dlhých desať rokov trvala prestavba, o ktorej píše portál idnes.cz. Nezostala pri nej tehla na tehle. Jediné, čo si zachovalo svoju pôvodnú pozíciu a podobu, je pec na chlieb. Na mieste historického mlyna v romantickom Chalais na juhozápade Francúzska vyrástli dva prosté kamenné domy s vonkajším bazénom. Od samého začiatku neboli určené na trvalé celoročné obývanie, ale ako víkendové vilky pre prázdninové pobyty.

Majiteľ a investor Piet Hein Eek, ktorý si miesto vyhliadol a nadchol pre myšlienku svoje okolie aj kolegov, je jedným z najznámejších holandských nábytkárov.



Prial si vybudovať industriálne víkendové sídlo, plné recyklovanej romantiky, ktoré poslúži ako dokonalá relaxačná jednotka. Zdĺhavé rokovania s francúzskymi úradmi, narastajúce náklady, komplikovaná práce elektrikárov a ďalších remeselníkov, to všetko natiahlo intenzívnu prácu na desať rokov.

Piet Hein Eek, zvyknutý mať veci obvykle pod prísnou kontrolou, bol počas budovania domu značne vykoľajený. Zistil, že sú chvíle, kedy dom doslova rozhoduje zaňho. Napriek tomu neustúpil od pôvodného zámeru: postaviť nový domov v prírode a z prírodných materiálov, bez toho, aby príroda trpela, ale zachovala sa v čo najmenej porušenom stave pre budúce generácie.

Ako však priznala PR manažérka štúdia Merel de Koková, príbehov zo stavby je toľko, že sa Piet Hein Eek rozhodol pripraviť knihu, popisujúce priebeh a útrapy budovanie vidieckeho sídla.

Stavba sa skladá z dvoch samostatných budov. V prvej väčšej sú okrem veľkorysého obytného priestoru a kuchyne s pecou tri spálne: dve dvojlôžkové a jedna skromnejšia so štyrmi palandami. Priestory jedálne sú na mieste, kde sa kedysi jedlo aj v pôvodnom mlyne. Druhý, menší dom, je celý nový. Na veľkoryso riešené obytné priestory nadväzujú kryté vonkajšie terasy, na poschodí sú dve manželské spálne. Priestory vo voľných týždňoch využije široká rodina a priatelia. Majiteľ ich chce tiež prenajímať, aby bol dom využívaný čo najväčšiu časť roka.

Domy sú kompletne celé zariadené z produkcie štúdia Piet Hein Eek. Lampy v dome boli vyrobené priamo pre mlyn. Všetky ďalšie kúsky sú tiež originály či dokonca prototypy.

Vybavenie kamenných domov stavaných pôvodnými metódami v kombinácii s originálnym nábytkom zo starých použitých dosiek, kovov aj plastov vnáša do vidieckej rezidencie unikátnu atmosféru. Nechýbajú ani dominantné prvky od priateľov umelcov: výrazná geometrická maľba, pruhy vyvedené v nevšednej kombinácii fialovej, ružovej, bielej, čiernej, tyrkysovej a horčicovej farby, je nástenným dielom od výtvarníka Jana van der Ploeg.

Najväčšiu radosť má však dizajnér Piet Hein Eek z celkového výsledku, ktorý aj po dlhej realizácii nazýva naďalej „priebežným“. Ako tvrdí, práce na dome takého rozsahu jednoducho nikdy nemôžu skončiť.

Nábytok z dielne Pieta Hein Eeka je obľúbený po celom svete. Jeho recyklované dizajnové lahôdky, ktoré vznikajú v opustenej bývalej továrni značky Philips v Eindhovene, si obľúbili aj ďalší svetoví návrhári a predajcovia, vrátane známej milánskej galeristky Rossano Orlandi.

Štúdio nenútene pracuje na každom, aj takmer nepatrnom detaile nábytku a doplnkov a vďaka použitiu recyklovaných materiálov a unikátnej práci na každom výrobku sa na svete prakticky nenájdu dva totožné kúsky. Zo širokej ponuky štúdia je možné bez problémov zariadiť celý byt. Vyrába aj zaujímavé tapety alebo nápadité lustre z preglejky či nábytok zo starých trámov a ponúka aj fairtradové výrobky.

 

01 - Modified: 2007-06-20 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: MAN u nás rozšíri výrobu
01 - Modified: 2024-04-23 09:10:00 - Feat.: - Title: Opel odhalil kompletne prepracované rodinné SUV. Väčšie, štýlovejšie a nielen elektrické 02 - Modified: 2024-04-17 22:00:00 - Feat.: - Title: Príďte zažiť, ako sa bude bývať vo Vydrici! 03 - Modified: 2024-04-17 13:30:00 - Feat.: - Title: Bývanie v paneláku si vyžaduje vyššiu toleranciu voči susedom. Koho môžete požiadať o pomoc? 04 - Modified: 2024-04-19 12:51:38 - Feat.: - Title: Česi cez krízu závideli Slovákom lacné hypotéky, no situácia sa otočila. Odborník zdvíha varovný prst 05 - Modified: 2024-04-17 22:00:00 - Feat.: - Title: Priestor, ktorý stiera líniu medzi interiérom a lesom. Ovocím surovosti a minimalizmu sa stal dokonalý domov
menuLevel = 2, menuRoute = style/byvanie, menuAlias = byvanie, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
24. apríl 2024 01:38