07.01.2016, 00:00

Skupoval meter za metrom. A postavil si atypickú drevostavbu

Skupoval meter za metrom. A postavil si atypickú drevostavbu

Nízkoenergetická drevostavba so smrekovcovou fasádou a atypickým vikierom stojí pri Chránenej krajinnej oblasti Český les. Dom s výhľadom na horu Čerchov je citlivo zasadený do zvlneného terénu. Vnútri prekvapí veľkorysou obytnou časťou otvorenou do hrebeňa strechy a krásnymi výhľadmi, píše portál idnes.cz.

Majiteľ novostavby žije pri CHKO Český les už dlhšiu dobu. Váhal medzi kúpou staršieho domu a novostavbou. Rozhodlo to, že v meste by najskôr kupoval historický dom v zástavbe, ktorého rekonštrukcia by bola nepochybne dosť nákladná.

Stavebnú parcelu získal po častiach, postupne sa mu podarilo prikúpiť tri pásy, čím sa celková plocha pozemku zväčšila na existujúcich 2-tisíc metrov štvorcových. Vždy to bolo na odporúčanie architekta, pána Zahradníčka z ateliéru Prodesi Domesi.

Ten najprv navrhol umiestniť dom ďalej od cesty, preto majiteľ dokúpil časti priľahlej lúky, a neskôr, keď sa naskytla príležitosť dohodnúť sa na kúpu zdanlivo zbytočného priestoru pod svahom, napadlo ho, že by sa dal využiť pre garážové státie, takže majiteľovi ušetril zložité a nákladné bagrovanie časti pozemku kvôli prístupovej ceste.
 

Pre vôňu a dobrý pocit
Drevostavbu majiteľ zvolil hlavne kvôli dobrému pocitu, ktorý z nich má. Rolu ale hralo aj presvedčenie, že človek musí myslieť do budúcnosti na energetickú úspornosť - nízkoenergetické parametre idú s drevostavbou dohromady, kdežto postaviť nízkoenergetickú murovanú stavbu je zložitejšie. Dnes sa vyžíva, že vďaka tomu má najvoňavejší dom široko ďaleko.

Pre architekta Zahradníčka sa rozhodol po dlhšom hľadaní. Pátral po niekom, kto má s drevostavbami skúsenosti. Dom mu nielen navrhol, ale aj realizoval. Obával sa totiž, že aj keď je v Česku stavebných firiem dosť, s drevostavbami má dostatočné skúsenosti máloktorá.

Ohľadom projektu mal len niekoľko jednoduchých požiadaviek: aby bolo od jedálenského stola vidieť na Čerchov, najvyšší vrch Českého lesa, aby mal dom drevenú fasádu, vysoký priestor v obývacej izbe, spálňu s kúpeľňou umiestnené na prízemí ako poistku pre prípad, že by niekedy v budúcnosti mal problémy vyjsť do schodov, a detské izby na poschodí.

Inak mal architekt viacmenej voľnú ruku. Musel sa samozrejme držať územného plánu, miestne regulatívy stanovujú povinnú sedlovú strechu. Pôvodne bola v územnom pláne uvedená aj podmienka, že novostavby musia mať štukovú omietku, ale na stavebnom úrade sami uznali, že takáto klauzula nemá žiadne opodstatnenie, a drevenú fasádu povolili.

Fasáda je obložená smrekovcovým drevom bez povrchovej úpravy, okolo okien je antracitový. Majiteľ má v pláne nechať fasádu prirodzene starnúť. Patinu berie ako prirodzenú súčasť behu vecí, domy s prirodzene starnúcom drevom sa mu vraj v cudzine vždy páčili a navyše sa mu ani nechce fasádu každých pár rokov natierať. Len terasa zo sibírskeho smrekovca je napustená bezfarebným voskom, pretože je predsa len viac vystavená poveternostným vplyvom, ale rovnako to už nie je skoro vidieť.

Okná sú plastové, zvonka v tmavosivej farbe, ktorá ladí s cetrisovým obložením. V exponovanej časti sú zasklené izolačnými trojsklami, v izbách postačovali dvojsklá. Kombinácia materiálov je zaujímavejšia, než keby bolo všetko drevené, naviac majiteľ týmto výberom ušetril.

Obytný priestor otvorený až do hrebeňa strechy pôsobí veľkoryso a príjemne. Snímka: Martin Zeman
Nízkoenergetický celkom stačí
Dom stojí na základoch 8 × 12 metrov. Pôvodný návrh bol trochu veľkorysejší, ale kvôli cene sa dom o meter zmenšoval. Zmeny však boli minimálne. Ide o nízkoenergetický dom s rekuperáciou a difúzne otvorenou konštrukciou.
V blower door teste, ktorým sa overuje vzduchotesnosť obálky domu, dosiahol dokonca parametrov pasívneho domu. Napriek tomu majiteľ nechcel investovať do ďalších nevyhnutných podmienok, ktoré musia pasívne domy spĺňať, zdalo sa mu, že náklady by boli neúmerné. Už teraz prestáva kúriť o dva mesiace skôr ako susedia.

Dom vykurujú dva malé priamotopy, a keď si v zime občas večer zapáli oheň v krbe, priamotopy sa po chvíľke vypínajú. Navyše stačí, aby zasvietilo slnko, a v dome je hneď teplo. V čase návštevy bolo ešte treba vyriešiť zatienenie, príprava pre vonkajšie, diaľkovo ovládané hliníkové žalúzie s automatikou na slnko a vietor boli hotové, zostávalo ich nainštalovať.

Menšia spálňa, veľkorysý obývací priestor
Aj po zmene dispozície sú spálne, kúpeľňa aj šatňa, ktorá čiastočne oddeľuje spálňu od priechodu do kúpeľne, úplne dostačujúce. Na spanie majiteľ nepotrebuje zbytočne veľa miesta, radšej dal prednosť väčšiemu obytnému priestoru, pretože to je miesto, kde sa všetci stretávajú. Spálňu navyše opticky zväčšuje výhľad z francúzskeho okna na lúku, na ktorú sa ráno prichádzajú pásť srnky.

V obývacej izbe spojenej s kuchyňou sa najčastejšie sedáva pri masívnom rozkladacom jedálenskom stole zo sezamového dreva s nádhernou kresbou. Pozdĺž steny sa okolo neho tiahne široká lavica, na ktorú si človek môže aj ľahnúť a kochať sa výhľadom na Čerchov a okolie.

Interiér ešte v mnohých ohľadoch čaká na doladenie, pretože dom je stále vo fáze obývania. S tým súvisí aj to, že je tu zatiaľ horšia akustika. Ale aj keď sa zvuk v obytnej časti trochu rozlieha, majiteľ tvrdí, že by otvorený priestor za nič nevymenil.

Kuchyňa je dosť veľká a dobre riešená. Pôvodné ľahké obavy, či pri spojení kuchyne s obytným priestorom nebudú pri varení cítiť pachy, sa ukázali zbytočné, rekuperácia to rieši. Cez zimu zostávajú okná i pri varení zatvorené, napriek tomu je vzduch vo vnútri príjemný. Stavba si trochu sadla, preto sa budú musieť nastaviť dvere, ale s tým sa počítalo.

Reakcie okolia na drevostavbu boli spočiatku trochu nedôverčivé, niektorí si neodpustili narážky na „holubník,“ a tak podobne, ale od okamihu, keď bola stavba dokončená, počúva majiteľ už len chválu. Často sa na jeho dom chodia pozerať ľudí z dediny a, ako majiteľ s úsmevom dodáva, najskôr aj z okolia, pretože z dediny ho už všetci videli a pozorovateľov vraj nijako neubúda.