StoryEditor

Dom s organickými tvarmi môže inšpirovať svet

13.11.2015, 23:00

Organických rodinných domov nie je veľa, ale postupom času ich v súvislosti s úsporami energie rýchlo pribúda. Stavba architekta Oldřicha Hozmana vyrástla v úrodnej nížine medzi dedinami Torroella de Fluvia a Sant Miquel de Fluvia v Katalánsku. Je dobrou inšpiráciou pre architektov z celého sveta, píše portál idnes.cz.



Autor projektu sa držal zadania majiteľov, ktorí požadovali premeniť starý kláštor na pôsobivý prírodný hotel s kúpeľmi. V blízkom susedstve mal byť organický rodinný dom pre bežné používanie a správu celého areálu.

Súčasťou komplexu je aj 70 hektárov pozemkov, na ktorých rodina ekologicky hospodári. Pestujú prevažne olivy, šošovicu, hrach, cícer a zeleninu. Na južných a juhovýchodných okrajoch pozemku by postupne mali vzniknúť ďalšie ekologicky riešené stavby z prírodných materiálov so zelenými strechami.

Budú to prízemné bungalovy a telocvičňa pre hostí a účastníkov ekologickej výchovy a celostného vzdelávania, na severnom okraji zas vznikne do terénu zapustená prístavba pre technické zázemie prírodného hotela.

Stotožnenie s miestom a stavbou
Za veľmi dôležitý aspekt pri všetkých svojich projektov považuje architekt Oldřich Hozman výber pozemku: „Ľudia by mali svoj pozemok veľmi starostlivo vyberať a duševne sa s ním potom spojiť,“ podotýka.

V Katalánsku najskôr obišiel s majiteľmi hranice viac ako 70-hektarového pozemku, kde položili nárožné kamene. Až potom nasledovalo začatie práce na projekte a neskôr realizácia rodinného domu v El Palolo. Na jeho stavbu sa spotrebovalo veľké množstvo dreva z neďalekých Pyrenejí, miestny kameň a hlina.



Dom vychádza z tvarov prírody a dokonale nadväzuje na tvar a sklon terénu. Pozemok v okolí domu sa prudko skláňa k juhu. Asi 100 metrov západne od domu je v tomto zlome jaskyňa s prameňom. Je to výdatný zdroj kvalitnej pitnej vody. Vytekajúcu vodu predtým zachytávali mnísi do kaskády umelých jazierok. Jedno z nich je teraz vedľa domu a slúži ako nádrž na kúpanie a ako voda na zalievanie.

„Prítomnosť prameňov viedla majiteľku k rozhodnutiu vybudovať tu v budúcnosti okrem zázemia pre rozvoj ekologického poľnohospodárstva a celostného vzdelávania tiež kúpele,“ vysvetľuje architekt Hozman.

Architektúra ktorá vzišla z prírody
„Základný tvar budovy vtlačili modelu citlivé končeky prstov,“ pokračuje ďalej architekt a ukazuje na architektonický model, ktorý spoločne s majiteľmi vytvoril. Tvar je pomerne náročný, napriek tomu sa ho realizačným firmám podarilo kvalitne postaviť.

Dom je širšou stranou orientovaný na juh a má veľký presah strechy, aby bol z juhu pritienený. Zrejmá je inšpirácia základnými princípmi učenia feng-šuej. Patrí sem napríklad veľký a výrazný vstup, voľný stred domu či priestranná vstupná hala sa zatočeným schodiskom do prvého poschodia. Pôdorys domu ovplyvnila požiadavka harmonických proporcií. Má rozmery 16,6 × 10 m, hĺbka a šírka sú v pomere zlatého rezu (1: 1,618).



Pre veľmi teplú španielsku klímu má dom zatrávnenú zelenú strechu, ktorá lepšie absorbuje teplo. Vďaka nej a dostatočnému prekrývaniu striech sa dom v lete vnútri neprehrieva. Tieň nad južnou terasou na prízemí pomáha udržať drevená pergola s popínavými rastlinami.

Stavba je harmonicky začlenená do prírodného prostredia podmienkach poľnohospodársky využívaného lesoparku s výhľadom na rieku Fluvia a navrhnutá ako nízkoenergetická drevostavba s celodrevenou konštrukciou zo smrekových trámov so zateplením izoláciou z drevovláknitej vaty (hrúbka 40 cm).

Steny sú priedušné, difúzne otvorené, zvnútra primurované z nepálených tehál. Tie v dome zaisťujú ustálenú vnútornú teplotu a regulujú vzdušnú vlhkosť. Všetky vnútorné omietky sú z miestnej hliny. Boli ponechané vo svojej prirodzenej farebnosti.

Fasádne obklady, okná, dvere a vnútorné podlahy sú z dubového dreva, všetko je napustené prírodným olejom. Hlavné vykurovanie je stenové (sálavé), prikuruje sa dvoma krbmi na drevo. Ohrev vody pre kúrenie aj pre teplú úžitkovú vodu sa vykonáva kotlom na drevené peletky, doplneným solárnymi kolektormi.

Na stavbe sa používali tradičné remeselné postupy. Ako príklad možno uviesť kamenné podmurovky a vnútornú kamennú stenu z rozštiepaných miestnych kameňov z brehov neďalekej rieky. V kúpeľniach nájdete vodeodolné dekoratívne omietky Tadelakt (takzvané marocké štuky).

Celý dom má vnútorné priečky a vnútornú plochu obvodovej steny vymurované z nepálených tehál, čo zaisťuje dobrú akumuláciu tepla zo stenového vykurovania v zime a tiež akumuláciu chladu pri nočnom vetraní v lete. Tým sa šetrí v zime energia na nočné prikurovanie a v lete energia potrebná na chladenie.



V celom dome sa úžasne spí a regeneruje. Je to hlavne vďaka prírodným povrchom bez lakov a bez plastov. Hlinené omietky udržujú v dome príjemnú mikroklímu. V interiéroch je cítiť prírodné drevo dubových podláh a občas, väčšinou navečer, vnikne do domu závan vône mora.

„Pri tejto stavbe som zažil, ako sa klientka s celou svojou rodinou hlboko duševne spojila sa vznikajúcou stavbou aj miestom stavby. Celou stavbou aktívne žili. Teraz tam radi bývajú a o dom sa starostlivo starajú. Na začiatku som im umožnil, aby sa autorsky podieľali na navrhovaní tvarov domu. Spoločne sme stavbu modelovali. Ukázal som im tiež, ako jemnejšie vnímať nálady rôznych zákutí na pozemku. To v nich prebudilo entuziazmus a lásku k domu aj miestu,“ hovorí architekt Hozman.

01 - Modified: 2007-11-08 19:46:23 - Feat.: 0 - Title: Kto za to môže? Po smútku prichádza hnev
01 - Modified: 2024-04-17 22:00:00 - Feat.: - Title: Príďte zažiť, ako sa bude bývať vo Vydrici! 02 - Modified: 2024-04-17 13:30:00 - Feat.: - Title: Bývanie v paneláku si vyžaduje vyššiu toleranciu voči susedom. Koho môžete požiadať o pomoc? 03 - Modified: 2024-04-19 12:51:38 - Feat.: - Title: Česi cez krízu závideli Slovákom lacné hypotéky, no situácia sa otočila. Odborník zdvíha varovný prst 04 - Modified: 2024-04-17 22:00:00 - Feat.: - Title: Priestor, ktorý stiera líniu medzi interiérom a lesom. Ovocím surovosti a minimalizmu sa stal dokonalý domov 05 - Modified: 2024-04-15 14:00:00 - Feat.: - Title: Keď sa stavba "zvrhne", a tým do seba všetko zapadne: Táto premena chalupy na domov vás doslova nadchne
menuLevel = 2, menuRoute = style/byvanie, menuAlias = byvanie, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
24. apríl 2024 17:18