StoryEditor

Postavili ihrisko na streche a dnes sa doň zbieha celé sídlisko

01.09.2015, 10:38
Autor:
apnapn
Predstavujeme stavby nominované v prestížnej súťaži CE-ZA-AR. Hlasujte za cenu verejnosti.

Už po štrnástykrát vyhlasuje Slovenská komora architektov súťaž Cena za architektúru. Hospodárske noviny ako hlavný mediálny partner vám postupne predstavia všetky nominované diela. Tak, ako ich vidia samotní autori. Vy potom môžete rozhodnúť o Cene verejnosti.

Kategória OBČIANSKE A PRIEMYSELNÉ BUDOVY

Komunitné centrum Máj

Autori: Michal Sulo, Miriam Lišková, Jozef Skokan
Foto: SLLA Architekti

Zapojte sa do hlasovania. A vyberte najkrajšie dielo TU.

Sídliská plné panelákov, to je dedičstvo mnohých česko-slovenských miest po našej bývalej socialistickej vlasti. Hoci mnohé z nich mali byť v podstate dočasným riešením, sú tu dodnes. A my sa snažíme z nich vytvoriť čo najprijateľnejšie miesta na život - či už pestrými fasádami, ktoré v rámci zatepľovaní rastú ako huby po daždi, alebo dômyselnejším spôsobom.

Jeden z tých rozhodne zaujímavých to dotiahol až do súťaže CE-ZA-AR. Reč je o komunitnom centre Máj, ktoré vyrástlo v rámci rovnomenného sídliska z 80. rokov minulého storočia - najväčšieho v Českých Budějoviciach. Miesta, ktoré nepatrí práve k najpodnetnejším častiam mesta. No a práve vďaka komunitnému centru sa zábavou tunajších obyvateľov stávajú aj ušľachtilejšie činnosti ako poflakovanie sa medzi panelákmi.

Aj preto by malo centrum tieto dva mikrosvety prepájať. "Pavlače a ostatné pobytové a komunikačné priestory na obvode objektu sú medzipriestorom, ktorý program komunitného centra otvára sídlisku a zároveň umožňuje verejnému priestoru vstúpiť do objektu na všetkých podlažiach a predĺžiť nové tržné námestie až k ihrisku na streche, " vysvetľuje Miriam Lišková z autorského kolektívu.

S ihriskom sa spája aj milá príhoda, ktorá dokazuje, že centrum pomaly splýva s okolím. "Toto leto, keď bol objekt niekoľko týždňov počas dovoleniek uzavretý a členovia poroty CE-ZA-AR hrali na ihrisku na streche futbal, okamžite vybehli hore chalani zo sídliska, ktorí si chceli prísť zahrať, keď počuli loptu," spomína architektka. Práve ono bolo aj malým dispozičným orieškom. "Ihrisko na streche s ochrannou konštrukciou je vždy technicky náročná záležitosť, zvlášť pri akusticky exponovaných prevádzkach pod ním," dôvodí Lišková. No nielen naň je hrdá.

"Keďže obvod objektu je tým miestom, kde sa komunitné centrum prepája so sídliskom, zvláštna pozornosť bolo venovaná konštrukciám pavlačí, vonkajších schodísk a ostatných prvkov na fasáde tepelne oddelených od samotného objektu." Namiesto klasických zábradlí autori použili nerezové ochranné siete. Tie okrem iného slúžia ako podklad pre ťahavé rastliny, ktoré postupne vytvoria zelený obal a špecifickú mikroklímu obalu budovy.

Komunitné centrum Máj však nie je ojedinelým projektom autorského kolektívu SLLA, regenerácia obytných štvrtí je podľa Miriam Liškovej jednou z ich najdôležitejších úloh. Či už je to v Česku, na Slovensku, v rakúskej Viedni či úplne inom prostredí afrických miest.
 

Pozrite si aj zaujímavo zariadenú kanceláriu, v ktorej by ste možno chceli aj bývať.
 

01 - Modified: 2007-09-06 11:55:00 - Feat.: 0 - Title: Slovenskí vinári protestujú proti všetkým bodom reformy
01 - Modified: 2024-04-17 22:00:00 - Feat.: - Title: Priestor, ktorý stiera líniu medzi interiérom a lesom. Ovocím surovosti a minimalizmu sa stal dokonalý domov 02 - Modified: 2024-04-15 14:00:00 - Feat.: - Title: Keď sa stavba "zvrhne", a tým do seba všetko zapadne: Táto premena chalupy na domov vás doslova nadchne 03 - Modified: 2024-03-22 09:00:00 - Feat.: - Title: MrBeast spája sily s Amazonom a ohlasuje najväčšiu hernú šou v histórii. Tisícka súťažiacich bude bojovať o päť miliónov 04 - Modified: 2024-03-13 11:37:52 - Feat.: - Title: Splnený sen na dvadsiatich "štvorcoch": Do garsónky sa vošla kuchyňa, dokonca aj poschodie na spanie 05 - Modified: 2024-02-27 11:18:33 - Feat.: - Title: Exkluzívny ROZHOVOR so ženíchom Radkom: Z tohto budú súťažiace veľmi sklamané!
menuLevel = 2, menuRoute = style/byvanie, menuAlias = byvanie, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
19. apríl 2024 10:15