11.02.2016, 14:29

Po rekonštrukcii tohto bytu nespoznáte, že ste v paneláku

Po rekonštrukcii tohto bytu nespoznáte, že ste v paneláku

Manželský pár kúpil byt na sídlisku, ktorý mu vyhovoval predovšetkým svojím umiestnením. Potreboval však zmenu dispozície, tak sa obrátili na dizajnéra Iva Prokela, aby im pomohol so stavebnou úpravou bytu, píše pre portál idnes.cz Miloslava Perglová.



„Spolupráca s ním nám natoľko vyhovovala, že sme mu zverili nielen návrh stavebných úprav, ale postupne aj riešenie celého interiéru,“ hovorí majiteľka. Nadchlo ju, ako ich Ivo Prokel počúval, vypytoval sa a vedel sa vcítiť do potrieb užívateľov bytu.

„Zišli sme sa v prázdnom byte a dlho sa rozprávali o tom, ako žijeme, čo by sme chceli. Absolvovali sme predtým už niekoľko svojpomocných úprav bytov a tu sme spoznali, v čom je sila profesionála,“ dodáva majiteľka. Priznáva, že by si sami určite netrúfli na také zásadné zásahy, neprišli by na odvážnu zmenu riešenia kuchyne, ani na vytvorenie intímnej kúpeľne so vstupom priamo zo spálne.



„Hoci mávame časté zahraničné návštevy, ktoré sa u nás zdržiavajú dlhší čas, nenapadlo nám vytvoriť im samostatné zázemie. Ani to, že je v panelákovom byte možné vytvoriť úplne oddelene spoločenskú a privátnu časť. A už vôbec som si nedokázala predstaviť, že sa vzdám takmer všetkého, čo sme mali v predchádzajúcom byte, že je možné byt zariadiť úplne odlišne,“ vypočítava majiteľka.

Spoločenská dispozícia
Byt bol pôvodne navrhnutý ako dvojgeneračný, so samostatnou izbou s WC, ktoré však predchádzajúci majitelia využívali ako skladovaciu miestnosť. Vchádzalo sa do tmavej predsiene, z ktorej sa rozbiehali dvere do ostatných miestností.

Teraz vojdete do svetlého otvoreného priestoru: predsieň je spojená s obývacou izbou s kuchyňou. Toto otvorenie priestoru od vstupu až k panoramatickému výhľadu z obývacej izby, ktoré tvoria základ novej dispozície, už pri vstupných dverách zmaže všetky pripomienky socialistickej výstavby.

Na spoločenský život majiteľov, ich záľubu v stretávaní sa s početnejšou spoločnosťou pri dobrom jedle, reaguje riešenie kuchyne. Zmizla priečka deliaca kuchyňu od obývacej izby a kuchynská linka sa otočila tak, aby mala hostiteľka pri príprave jedla výhľad z okna a mohla byť v kontakte so spoločnosťou.

Sporák i drez sú teraz umiestnené úplne „nepanelákovo“ v kuchynskom ostrovčeku. Toto riešenie umožnila sadrokartónová predstena na boku miestnosti, za ktorou sú schované predĺžené rozvody plynu, vody i odpad. Pri početných návštevách sa ostrovček premení na rautový stôl.

A nielen to. Susedia byt nazývajú „klubovňa“, často sa tu schádzajú a vždy sa sem veľmi tešia. Tento spôsob spolužitia v bytovom dome nie je u nás príliš obvyklý, častejší je v zahraničí. A možno vďaka tomu, že dizajnér Ivo Prokel, ktorý sa rekonštrukcie ujal, žije striedavo aj vo Švajčiarsku, sa podarilo dať tejto životnej filozofii správny hmotný podklad.

Dizajnér vyhovel aj majiteľkinej túžbe po kúpeľni slúžiace len im, aby ju nemuseli využívať návštevy. Z podradnej miestnosti, toalety s provizórnym sprchovacím kútom, vznikla malá útulná kúpeľňa, ktorú využívajú návštevy obývajúce hosťovskú izbu. Tá inak funguje ako pracovňa.

Spálňa má svoju vlastnú intímnu kúpeľňu. Pôvodne navrhovanú tapetu majiteľka zamenila za výmaľbu, ktorú oživila


V spálni namiesto obvyklých vstavaných skríň vznikla priestranná šatňa. Majitelia si pochvaľujú, že police sú prehľadné, ľahko prístupné, že majú po príchode kam schovať batožinu a ich vybalenie nechať na vhodný čas.

Svetlo, priestor, pokoj
To sú vnemy, ktoré prevládajú ihneď po vstupe do bytu. K pokoju a pocitu priestoru snáď najväčšou mierou prispieva jednotná svetlá podlaha z takmer bieleho marmolea, neprerušovaná prahmi. Len v kúpeľniach ju strieda biela dlažba.

„Dojem svetlej podlahy, ktorá opticky zväčšuje priestor, som nechcel pokaziť tým, že by som na ňu postavil kuchynskú linku. Preto sú všetky diely linky i ďalšie skrinky v izbe aj predsieni zavesené,“ opisuje Ivo Prokel.

Dizajnér si trúfol aj na ľahké zníženie výšky miestností sadrokartónovým podhľadom. Skryl tak systém panelových závesov a získal pokojný vnem hladkého „nepanelákového“ stropu. Podhľad končí pred oknami a zakrýva zavesenie japonských stien v obývačke i závesov v spálni, ktoré akoby splývali rovno zo stropu. Skrýva aj LED svietidlá, ktoré môžu rôznymi farebnými režimami meniť náladu miestností.

Čistotu a jednoduchosť riešenia podčiarkuje hladká cementová stierka použitá namiesto obkladu pri kuchynskej linke.

Prevládajúcu bielu farbu dopĺňa svetlé drevo a sivá stierka či výmaľba, drobnými detailmi v zemitejších farbách je tu pripomenutý blízky vzťah majiteľov k francúzskemu Stredomoriu.

Stolík a novo čalúnené kreslo po babičke si našli svoje miesto v spálni. Priestranná šatňa dovoľuje, aby bol byt čo najmenej zaťažený skriňami. Snímka: Tomáš Dittrich

Centrom sa stal jedálenský stôl
V priebehu úvodných rozhovorov o budúcej podobe bytu sa musela majiteľka rozlúčiť takmer so všetkým nábytkom: „Najprv sa mi to zdalo neprijateľné, chcela som nejaký nábytok zachovať, ale nakoniec som sa vždy presvedčila, že by to nevyzeralo tak, ako chceme. Ivo Prokel nám predkladal rôzne varianty a my sme si nakoniec vždy vybrali tú najodvážnejšiu. Zostal mi zo všetkého len stolík a kreslo po babičke, ale neľutujem to, nové zariadenie je funkčné, pohodlné aj krásne. Osobné spomienkové predmety sme umiestnili do pracovne - hosťovskej izby.“

V obývacej izbe je stredom pozornosti pevný jedálenský stôl, pri ktorom sa schádzajú hostia k dobrému jedlu. Televízia, ktorá nehrá v živote tohto manželského páru dôležitú úlohu, je umiestnená na pojazdnom pultíku oválneho tvaru. Na tento tvar hravo reagujú aj ďalšie predmety v miestnosti, najmä digestor a svietidlá.

Dizajnér si pochvaľuje aktivitu majiteľky: „Výborne doplnila celé množstvo vecí. Takúto spoluprácu mám rád, ale nie vždy sa to podarí.“

Panelák snov
Majitelia bytu sa s dizajnérom na začiatku dohodli, že na tom najdôležitejšom, najmä stavebných úpravách, nebudú zbytočne šetriť. „Koncept bytu musí byť presvedčivý, jasný, pôdorys musí byť nastavený tak, aby vyhovoval potrebám užívateľov, potom je možné ho zariadiť aj lacnejším nábytkom, napríklad z IKEA,“ vysvetľuje dizajnér.

„Celá prestavba vrátane nábytku a dokonca aj s klimatizáciou vyšla na jeden a pol milióna korún (v prepočte 55,5-tisíc eur), s kúpou bytu sa tak dostávame na cenu nezariadeného nového bytu,“ vypočítava majiteľka.

„Máme šťastie na dobrých susedov, takže aj vzhľad spoločných priestorov sa s nimi snažíme zveľaďovať a rekonštrukcie sa dočká aj celý dom. Páči sa nám tu. Návštevy dokonca hovoria, že žijeme v paneláku snov.“