StoryEditor

Zabývali sa v kravíne. Architekti im ho premenili na štýlový priestor

18.09.2015, 00:00

V kuchyni sa kedysi predávalo okienkom mlieko a smotana a tam, kde je dnes sedacia súprava, ešte nedávno bučali kravy. Starý kravín s mliekarňou v pôvabnej barcelonskej štvrti Gracia prešiel náročnou rekonštrukciou, vďaka ktorej vznikol dychberúci interiér, o ktorom píše portál idnes.cz.



Populárna barcelonská štvrť Gracia bola kedysi dedinou za veľkomestom. Časom sa premenila na vyhľadávanú lokalitu. Najskôr ju objavili umelci a bohéma, začali sa tu otvárať reštaurácie a bary so svetovou gastronómiou a ceny sa šplhali do závratných výšok.

Štvrť si stále uchováva svoju výnimočnú atmosféru a dedinské čaro. Bývať v uličkách, kadiaľ v 19. storočí prechádzali starí barcelonskí obchodníci, aj vlny nových prostých robotníkov z vidieka, je dnes veľmi populárne. Zohnať bývanie na módnej adrese však nie je ľahké. Aj preto vznikajú projekty prestavieb, ktoré premieňajú bývalé priemyselné budovy na rezidenčné bývanie.

Takým prípadom je aj rekonštrukcia budovy bývalého kravína a mliekarne. Prevádzka samotnej mliekarne a predajne mliečnych výrobkov fungovala ešte pred pár rokmi, pôvodný majiteľ sa svojho životného štýlu a obchodu nechcel vzdať ani v čase, keď už mliečna výroba začínala v okolí naleštených butikov a reštaurácií pôsobiť čudne. Do budovy však neinvestoval a nerobili tak ani jeho dedičia.



Opustená stavba bola pri predaji v zbedačenom stave. Bolo nutné ponechať len obvodové múry a pustiť sa do práce úplne od začiatku. Prestavbu riadila architektonická dvojice Lluis Corbella a Marc Mazeres, na dokončovanie a zariaďovaní interiérov sa podieľal tiež Wilson Melo a architektka a dizajnérka Eva Cotmanová, ktorá finálny výsledok fotograficky zaznamenala.

Rekonštrukcia, ktorá trvala štyri roky, bola dokončená tento rok. Noví majitelia sa obratom nasťahovali.

Cieľom prestavby bolo zachovať industriálneho ducha miesta a stavby, ale pripraviť zároveň bývanie pre modernú rodinu - manželský pár s rozrastajúcim sa potomstvom. Vznikol jednoduchý a priamočiary priestor, ktorý kombinuje rôzne výškové dimenzie, medzi ktorými sa dá voľne pohybovať, komunikovať a ich spojenie funguje aj vizuálne.



Autori rekonštrukcie sa inšpirovali technicistickým a nekomplikovaným výzorom aktuálne veľmi populárnych kontajnerov: prijali od nich jednoduché pôdorysy aj materiály, ktoré sú priznané najmä na stenách a stropoch jednotlivých spální. S moderným kovom a betónom tak kontrastujú aj odhalené pôvodné masívne a pevné strešné trámy, celý priestor dokonale presvetľujú veľké okná. Pred príliš silným španielskym slnkom interiéry chráni systém hliníkových žalúzií, ovládaných on-line. V zime je zabezpečené podlahové vykurovanie, o energiu sa starajú solárne panely.

Dom s rozlohou 270 metrov štvorcových ponúka pohodlie pre širokú rodinu. V prízemí domu nadväzuje priamo na zádverie hlavný obytný priestor obývacej izby, jedálne a kuchyne, z ktorej je možné vyjsť na dvor domu, kde je ďalšie posedenie. Priamo z ulice možno tiež vojsť do garáže a do kancelárie majiteľov.

Úplne industriálna zostala hlavná komunikačná tepna domu - kovové schodisko lakované kobaltovou modrou, ktoré sa vinie od hlavného vchodu až na strešnú terasu a je doplnené osobným výťahom. Ten bol zriadený najmä pre časté návštevy starých rodičov. Ich izba nadväzuje na poschodí tesne na výťah. Okrem veľkorysej knižnice na galérii sa do poschodia vošla tiež spálňa rodičov s exkluzívnou kúpeľňou, zariadená samostatne stojacou vaňou a stropným svetlíkom, a tri detské izby so šatňou a vstupom na strešnú terasu.

Hoci bola stavebná časť rekonštrukcie nákladná, interiér je zariadený jednoduchým a ľahko dostupným nábytkom. Sedacia súprava i vonkajšie vybavenie je z IKEA, kresielka z rodinného dedičstva, kláty, ktoré slúžia ako odkladacie stolíky, kúpili majitelia na blšáku, kde narazili aj na ďalšie poklady z druhej ruky. Medzi jediné drahšie položky patrí osvetlenie, pri ktorom kládli dôraz na nadčasovosť a surový industriálny štýl.

01 - Modified: 2007-09-19 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: K lekárovi aj bez odporúčania
01 - Modified: 2024-04-18 19:39:05 - Feat.: - Title: Barcelonu trápi sucho, sprevádzkujú tam druhú odsoľovaciu stanicu 02 - Modified: 2024-04-17 22:00:00 - Feat.: - Title: Príďte zažiť, ako sa bude bývať vo Vydrici! 03 - Modified: 2024-04-17 13:30:00 - Feat.: - Title: Bývanie v paneláku si vyžaduje vyššiu toleranciu voči susedom. Koho môžete požiadať o pomoc? 04 - Modified: 2024-04-16 22:00:00 - Feat.: - Title: Ako sa vyvíja realitný trh u susedov? Česi majú lacnejšie hypotéky skôr ako my, odborník zdvíha varovný prst 05 - Modified: 2024-04-17 22:00:00 - Feat.: - Title: Priestor, ktorý stiera líniu medzi interiérom a lesom. Ovocím surovosti a minimalizmu sa stal dokonalý domov
menuLevel = 2, menuRoute = style/byvanie, menuAlias = byvanie, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
19. apríl 2024 09:05