03.02.2016, 00:00

Originálne aj harmonické. Architekt sa pri obnove pohral s detailami i farbami

Originálne aj harmonické. Architekt sa pri obnove pohral s detailami i farbami

Majiteľka rodinného domu v malej dedinke pri Trnave sa rozhodla upraviť si prízemné podlažie. Do rozbehnutého projektu prizvala architekta CU INTERIORS Slavomíra Uhríka. Jeho úlohou bolo dotvoriť vstupnú chodbu a kuchyňu s obývačkou s rozlohou približne 48 metrov štvorcových. Požiadavkou majiteľky bytu bolo zachovať bledú lesklú dlažbu a kombináciu čiernych a sivých stien. Okrem toho chcela ponechať korpus kuchynskej linky a pôvodné spotrebiče. Práca pre architekta bola ešte o niečo náročnejšia, nakoľko sa už nedalo pohnúť s elektroinštaláciou.


 

V úvode sa práce sústredili najmä na úpravu vstupnej chodby. Keďže chodba bola menších rozmerov, požiadavkou majiteľky bolo vytvoriť maximum úložných priestorov, ktoré by esteticky zapadali a opticky nezmenšili už aj tak malú chodbu. Ako správna žena tiež požadovala do chodby umiestniť veľké zrkadlo, ktoré zároveň opticky zväčšuje priestor

Dominantou malej chodby sa stala vešiaková stena so sedením, súčasťou ktorej sú skrinky na sezónne oblečenie, klobúky, čiapky a kabelky. Kotol, ktorý sa nachádza v chodbe, sa uzavrel do atypickej skrine, ktorej súčasťou je botník, zásuvka na kľúče, polička a horná skrinka.

Dispozícia kuchynskej linky, ktorá je v tvare L, ako aj samotný korpus a spotrebiče zostali zachované na žiadosť majiteľky. V kuchyni bolo potrebné vymyslieť nové horné skrinky a chýbala aj potravinová skrinka. Pre zútulnenie bolo potrebné zmeniť aj dekor skriniek. V kuchyni bolo potrebné tiež zrušiť horné skrinky, boli totiž dispozične nefunkčné.

Architekt doplnil do zostavy už spomenutú chýbajúcu potravinovú skrinku so spodnými výsuvmi, ktorú sa umiestnili vedľa chladničky. Tmavšiu časť pracovnej dosky architekt osvetlil zafrézovaným led-pásom v spodnej časti horných skriniek. Kombinácia lesklej dlažby a sivých stien sa zjemnila imitáciou textúry dreva na pracovnej doske so zástenou, hornými skrinkami vo farbe šafránu a spodnými skrinkami v odtieni jazmínu.

Optické prepojenie kuchyne a obývačky tvorí krb, ktorý architekt oživil po výmene kamenného obkladu a krbovej vložky. Keďže veľkosť obývačky a farebná kombinácia stien boli už dané, architekt sa snažil nezaplniť priestor veľkými kusmi nábytku.


Pripravené v spolupráci s:


www.cuinteriors.com/sk/
www.interierovydizajn.com