StoryEditor

Firma vymyslela jednoduchý domček. Postaví ho za jeden deň

28.03.2015, 23:00
Autor:
idnes. czidnes. cz

Cenovo dostupný domček s terasou je konečne na svete. Prvé prototypy mobilného a moderného bývania od firmy Heijmans stoja na ostrovčeku na východe Amsterdamu. Domy sa prenajímajú v prepočte za 727 eur, čo je porovnateľné s nájmom garzónky s 16 metrami štvorcovými.


 

Dokončia školu, nájdu si prácu a začnú hľadať samostatné bývanie. Ale ouha. Mladí ľudia zrazu zistia, že na komfortné bývanie finančne nedosiahnu. Nepríjemnú situáciu sa rozhodla vyriešiť holandská spoločnosť Heijmans. Stavebníci sa spojili s mladým architektom a dizajnérom Timom van der Grintenom zo štúdia Moodbuilders Architecture a spoločne vytvorili unikátne, jednoduché a lacné mobilné domčeky.

Tim van der Grinten sa v posledných rokoch intenzívne venuje práve vývoju minimalistických, ale praktických domčekov. S jedným zo svojich návrhov montovaných drevostavieb dokonca vyhral študentskú súťaž už na vysokej škole, kde ho firma objavila. Bol to ale poriadny oriešok. Bolo nutné pripraviť projekt, ktorý bude nielen pekný, ale aj cenovo výhodný. Zároveň sa stavba týchto domčekov musela firme vyplatiť. Van der Grinten pracoval na vývoji dva roky a výsledok predstavil na jeseň 2014 v Amsterdame počas dizajnérskej prehliadky Dutch Design Week.

Prvou obyvateľkou v pomaly sa rozrastajúcej ulici radových domčekov vo štvrti Zeeburgereiland sa stala dvadsaťosemročná on-line publicistka Carmen Felix, ktorá trojmesačné bývanie zadarmo v prototype nového domčeku vyhrala v súťaži. Susedný dom slúži pre jednorazové prespávanie ďalších záujemcov.

Keby Felix bývala v 30. rokoch minulého storočia v Prahe, presťahovala by sa najskôr do moderných a nových ženských domovov na Smíchove, ktoré boli vytvorené s podobným cieľom, ako bývanie pre slobodné pracujúce ženy. Dnes si bývanie v unikátnom domčeku pochvaľuje a na sociálnych sieťach o ňom hovorí doslova ako o luxusnom.

 



 

Samostatné domčeky pre mladých nájomníkov je možné umiestniť na akejkoľvek voľnej parcele. Pokiaľ budúci obyvateľ vlastní pozemok, môže si nechať inštalovať domček priamo na ňom a žiť v ňom, kým nepostaví iný dom.
Pre ostatných má developerská firma vytipované desiatky iných pozemkov ležiacich mnohokrát na atraktívnych miestach v centre, ktoré z rôznych dôvodov ležia len tak. Ak sa situácia zmení, nie je dôvod na obavy. Prefabrikovaný domček možno presťahovať na korbe nákladného auta do novej lokality behom pár hodín a ešte ten istý večer si môžete líhať "vo vlastnom".

Spoločnosť Heijmans investuje do vývoja domčekov nemalé náklady a prorokuje im skvelú budúcnosť. Podľa prieskumov spoločnosti totiž bude v roku 2050 na 700-tisíc mladých vysokoškolsky vzdelaných mužov a žien bez záväzkov, ktorí budú mať záujem o kvalitnejšie súkromné ​​bývanie. Prenájom garzónky s plochou 16 metrov štvorcových stojí v Holandsku podľa developerky Anneke Timmerman-Dalhuisen v prepočte 727 eur a idú na dračku. Záujemcov na jeden taký prenájom je vždy niekoľko desiatok.

Mesačné náklady na domček pomenovaný Heijmans ONE s rozlohou 50 metrov štvorcových sú rovnaké. V prepočte nepresiahnu 727 eur, ale kvalita života a bývania je úplne iná. Dom sa skladá z dvoch na sebe stojacich modulov (3,5 × 9 metrov) a nepostráda žiadnu z dôležitých funkcií bývania. Na zádverie nadväzuje kuchyňa s jedálňou a obývacia izba, z ktorej je priamy vstup na vonkajšiu terasu. Poschodie patrí spálni s pracovným kútom, samozrejmosťou je komfortné sociálne zázemie.

Konštrukcia umožňuje radenie domu do ulíc aj solitérne umiestnenie na parcele, na streche môžu byť navyše solárne panely.
Prvá tridsiatka domčekov sa začne prenajímať na konci tohtoročného leta. Developer v prvej vlne plánuje domčeky pre lokality v Amsterdame, Rotterdame a brabantskom meste Den Bosch. Anneke Timmerman-Dalhuisen v tlačových materiáloch píše, že sa ozývajú záujemcovia o prenájom domu na rekreačné účely a zároveň tiež potvrdila, že firma do budúcnosti uvažuje o výstavbe obdobných, ale nepatrne väčších domčekov pre párové bývanie, nazvaných Heijmans 2.
 

Marcela Vraná pre iDNES.cz

01 - Modified: 2007-04-24 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Vymaľuj fasádu, nezaplatíš daň
01 - Modified: 2024-04-17 21:57:41 - Feat.: - Title: Amsterdam zníži počet výletných lodí a obmedzí výstavbu hotelov 02 - Modified: 2024-03-20 11:29:13 - Feat.: - Title: Amsterdam už skúša naozaj všetko, aby odradil neporiadnych turistov. Mesto proti nim bojuje zvláštnym kvízom 03 - Modified: 2024-03-10 14:17:43 - Feat.: - Title: V Amsterdame bolo za protestov proti ofenzíve v Gaze otvorené múzeum holokaustu 04 - Modified: 2023-12-30 19:54:36 - Feat.: - Title: Klimatickí aktivisti blokovali úsek diaľnice okolo Amsterdamu, protestovali proti financovaniu fosílnych palív 05 - Modified: 2023-12-19 09:18:40 - Feat.: - Title: Amsterdam chce presťahovať známy Red Light District, predstavil novú lokalitu
menuLevel = 2, menuRoute = style/byvanie, menuAlias = byvanie, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
19. apríl 2024 03:22