StoryEditor

Odvážny dom pre tri ženy s rozdielnym vkusom. Takto to dopadlo

18.02.2015, 10:54
Autor:
Idnes.czIdnes.cz

Lenka s dcérami sa do domu nasťahovala len nedávno. Nebojí sa vziať do ruky skrutkovač, ale na zariadenie celého interiéru si netrúfla, preto svoje predstavy zverila interiérovej dizajnérke. Takto to dopadlo.



Lenka s dcérami a dizajnérkou vytvorili z domu miesto, kde sa cítia dobre, ktoré ich inšpiruje v ich koníčkoch a kam sa rady vracajú. Lenkine už dospelé dcéry (18 a 21 rokov) sú rozdielne ako deň a noc, a tak nie je žiadnym prekvapením, že aj ich predstavy o bývaní sa rôznia. Aj to bol jeden z dôvodov, prečo sa všestranne nadaná Lenka, ktorá najradšej pracuje a následne relaxuje na záhrade, rozhodla osloviť interiérovú dizajnérku, od ktorej očakávala, že im pomôže navrhnúť a usporiadať ich nové bývanie vo dvanásť rokov starom dome.
    
Obývaciu izba navrhla dizajnérka Andrea Vokřálová vo svetlých farbách, od bielej cez béžovú až po hnedú. Podlahu nechala prebrúsiť a pretrela bielou lazúrou, čo spôsobilo žiadané zosvetlenie. Biele steny čiastočne doplnila umelým kameňom, ktorý spoločne s dievčatami rezali, skladali a lepili celé tri popoludnia. Po tejto prašnej práci sa vydali na nákup pohovky a konferenčného stola do obchodu XXXLutz. Zhodli sa na rohovej bielošedej látkovej pohovke a kresle v rovnakom prevedení. Konferenčné stolíky z rovnakej série ako TV stolík majú kolieska, čo uľahčuje ich premiestnenie napríklad pri upratovaní.

Kuchynskú zostavu vybrala a nechala nainštalovať sama majiteľka s dcérami ešte skôr, než oslovili dizajnérku. Tá potom v kuchyni riešila už len obloženie stien, tvar jedálenského stola so stoličkami a osvetlenie.



Vlastný, výrazne osobitý štýl každej z dcér pani Lenky odhadla dizajnérka hneď pri prvom stretnutí v ich dome.

Neprehliadnuteľným prvkom izby mladšej Francisky sú fototapety s interiérom benátskeho divadla nasvietená LED pásikom zabudovaným v dekoratívnej lište. Atmosféru izby podčiarkuje nábytok vo francúzskom štýle: pracovný stôl s dostatkom zásuviek zhotovený na mieru, zrkadlo v zlátenom ráme a závesné svietidlo Wooster z Rendl Light Studia, ktoré vyzerá, ako by ešte prednedávnom viselo v divadle. Z izby sa vchádza do šatne, v ktorej dizajnérka dostala za úlohu vyriešiť vnútorné členenie.

Zázemie druhej dcéry je rozdelené do dvoch miestností, pracovne s ateliérom a spálňa s priestrannou šatníková skriňou. Johana, čerstvá vysokoškoláčka a výtvarníčka, túži vidieť Indiu a Nepál, čo sa prejavilo aj v jej predstavách o izbe. Do nového domu si priviezla veľkú posteľ, ostatný nábytok a zariadenie kúpili spoločne s dizajnérkou v Sanu Babu. Steny v spálni sú dekorované pieskovým náterom.

Pracovňa je navrhnutá čisto prakticky s veľkým stolom, knižnicou, maliarskym stojanom a rozkladacou pohovkou Karlstad z IKEY pre príležitostné spanie. Súkromie v spálni zaisťujú dvojkrídlové posuvné dvere s obložkovou zárubňou.


Dizajnérka: Andrea Vokřálová, Andys design
Snímky pre časopis Bydlení: Lukáš Hausenblas
Text: Edita Erbsová

idnes.cz

01 - Modified: 2007-03-18 20:47:00 - Feat.: 0 - Title: Začal sa boj o Elyzejský palác
01 - Modified: 2024-04-17 22:00:00 - Feat.: - Title: Príďte zažiť, ako sa bude bývať vo Vydrici! 02 - Modified: 2024-04-17 13:30:00 - Feat.: - Title: Bývanie v paneláku si vyžaduje vyššiu toleranciu voči susedom. Koho môžete požiadať o pomoc? 03 - Modified: 2024-04-19 12:51:38 - Feat.: - Title: Česi cez krízu závideli Slovákom lacné hypotéky, no situácia sa otočila. Odborník zdvíha varovný prst 04 - Modified: 2024-04-17 22:00:00 - Feat.: - Title: Priestor, ktorý stiera líniu medzi interiérom a lesom. Ovocím surovosti a minimalizmu sa stal dokonalý domov 05 - Modified: 2024-04-15 14:00:00 - Feat.: - Title: Keď sa stavba "zvrhne", a tým do seba všetko zapadne: Táto premena chalupy na domov vás doslova nadchne
menuLevel = 2, menuRoute = style/byvanie, menuAlias = byvanie, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
26. apríl 2024 00:56