StoryEditor

Návod na prežitie biznismena. V lete

29.06.2015, 13:55
Autor:
(gri)(gri)

Zabudnite na krátke rukávy a uvoľnené kravaty. Biznismen musí dodržiavať etiketu aj v lete. Zopár výnimiek však predsa len existuje. Nájdete ich v našom manuáli.


V lete sa biznismen uvoľniť môže. S oblečením je to však trochu horšie. Snímka: Dreamstime

1. Dlhý rukáv je posvätný
Keďže letný dress code biznismena je na nerozoznanie od „neletného“, treba najskôr dokonale ovládať ten. Čo sa pánov týka, základom šatníka je bezchybne ušitý oblek z kvalitného materiálu, košeľa s dlhým (!) rukávom, hodvábna kravata, dostatočné vysoké ponožky vo farbe topánok a kožené šnurovacie topánky – nevychodené a vyleštené. Pri obleku sú prípustné len tri farby: čierna, sivá, modrá. A ich odtiene. V zásade platí, že čím vyššiu pozíciu biznismen zastáva, tým tmavšiu farbu volí. Pri nižších pozíciách je na deň prípustný aj oblek s jemným vzorom – rybia kosť, prúžok, ale aj sako a nohavice rozdielnej farby a materiálu. V tom prípade sú nohavice tmavšie. Výnimkou je blejzer, ku ktorému, naopak, volíme nohavice svetlejšie. Pozor si dajte na hnedý oblek. Sú krajiny, v ktorých ho po šiestej večer netolerujú. A potom aj také, kde je tabu úplne.

2. Záchrana menom izraelský variant
A teraz k letu. V prvom rade nepodľahnite ilúzii, že košeľu s krátkymi rukávmi pod oblekom nik nezbadá. Omyl. Manžeta totiž musí vyčnievať centimeter z rukáva saka, dvojité, tzv. francúzske manžety dokonca o pol centimetra viac. Takisto zabudnite na sandále a za žiadnych okolností si neuvoľňujte kravatu a nerozopínajte pod ňou gombík. Väčšie tabu neexistuje. Na druhej strane, v poslednom čase sa čoraz viac pripúšťa takzvaný izraelský variant: zložiť si kravatu úplne a rozopnúť vrchný gombík košele.

3. Sako musí byť
Vhodnou dennou košeľou na leto je aj model s pripínacím golierom, tzv. „button-down“, ktorý sa nosí len do 18. hodiny, zásadne bez kravaty. Sako si však biznismeni pri rokovaniach či iných spoločenských povinnostiach vyzliecť nemôžu ani v najhorúcejšom lete. Tolerované sú však svetlejšie odtiene oblekov, dokonca aj pieskovej či svetlomodrej farby. V salónoch vám ich dokonca ušijú z odľahčených materiálov.
 


Prečítajte si aj: Bozky od Rusa a arabské tabu. Čo všetko na vás čaká v zahraničí

 



4. Čas na párty. Aj na biznis
Leto je ideálne na utužovanie vzťahov: aj medzi klientmi a manažérmi. A na to sú ako stvorené letné garden-party, river-party, kokteily, pikniky či golfové večierky, ktoré bývajú menej pompézne, aj čo sa oblečenia týka. Nezastupiteľné miesto má na nich blejzer – akýsi medzistupeň medzi športovým sakom a oblekom, ktorý sa vyvinul z námorníckej uniformy v 19. storočí. Klasikou je tmavomodrý s dvojradovým zapínaním so zlatými či mosadznými gombíkmi. Nosia sa k nemu sivé nohavice, v lete, najmä na „boat či river-party“, aj svetlosivé, dokonca biele. Nikdy nie však čierne.

 

5. Pančuchové pravidlo
A čo ženy? „Biznis rovnošatou“ nežného pohlavia je kvalitný kostým, sukňový či nohavicový a elegantné lodičky s podpätkom do šiestich centimetrov. Topánky by mali ladiť s farbou oblečenia a nemali by byť svetlejšie ako spodný diel oblečenia. V lete sú prípustné aj topánky s otvorenou pätou, avšak plnou špičkou. Nesmú však byť biele – také sú vhodné len pre mladuchu. A zaujíma vás, ako je to s pančuchami? Nuž, nosia sa aj v najhorúcejšom lete. Dnes však už výrobcovia ponúkajú aj veľmi tenké, letné varianty. Jediná výnimka, kedy sa im môžete (ba dokonca musíte) vyhnúť, sú sandále. K nim sa nenosia dokonca ani tenké podkolienky či nebodaj ponožky, ktorých horný lem či odtlačok lemu je vidno pri chôdzi či pri sedení. Sandále sú prípustné výhradne k letnému nohavicovému kostýmu. Podmienkou je však dokonalá pedikúra a nalakované nechty. Aj v najhorúcejšom lete si však manažérka musí odoprieť šaty na ramienka, alebo bez nich, priesvitné či obtiahnuté blúzky. Žena po štyridsiatke by si nemala odhaľovať ani celé ruky. Ideálna je dĺžka rukávov po lakte. A ešte čosi: na rukách by žena nemala mať viac ako tri prstene. Samozrejme, na oboch naraz.

6. Biznismenka na párty
Druhá a posledná príležitosť, aby si manažérka užila v horúčave sandále, sú letné párty. Obuť si ich môže k dlhým šatám a dokonalým nechtom na nohách. Ak kombinuje šaty so sakom, sako sa skladá až po oficiálnej časti, teda približne po 19. hodine. Biznis štýl si rovnako vyžaduje aj umiernenosť v tvare, veľkosti a farbe kabelky. Mala by byť z kvalitnej kože a držať tvar.

7. Etiketa v horúcich krajinách
Väčšina európskych krajín sa riadi rovnakými pravidlami ako u nás. Odchýlok je len pár. Napríklad Španieli, najmä v horúcej Andalúzii, pripúšťajú, aby ste si sako vyzliekli a prehodili cez plecia, úplne odložiť ho však nemožno. Najšťastnejší biznismeni sú v Grécku – tu sa toleruje dokonca aj košeľa s krátkym rukávom. Naopak Turci si napriek svojej klíme na biznis outfit potrpia, ležérnejšie oblečenie v lete tolerujú len v prípade dlhoročných partnerských vzťahov. Indickí manažéri uprednostňujú klasické tmavé obleky, ženy manažérky sú však zahalené až po členky, väčšinou v nohavicových kostýmoch. Aj juhoamerickí manažéri používajú pri rokovaniach s cudzincami medzinárodné biznis oblečenie. Toleruje sa však odloženie saka hneď na začiatku rokovania. Brazílčania sú na rokovaniach oblečení formálne, väčšiu voľnosť majú ženy manažérky, ktoré nemusia mať nutne kostýmy. Ak však zvolia letné šaty, mali by sa vystríhať farieb brazílskej vlajky, teda žltej a zelenej.

 

Radí Anna Strápková
Pôsobila na vedúcich pozíciách v orgánoch štátnej správy, naposledy vo funkcii riaditeľky kancelárie prezidenta Fondu národného majetku Slovenskej republiky. Štúdium spoločenskej etikety a diplomatického protokolu absolvovala u renomovaných svetových odborníkov. V súčasnosti sa venuje odbornému poradenstvu.

01 - Modified: 2007-07-09 11:14:00 - Feat.: 0 - Title: Obvinili podvodníka, ktorý sľuboval prácu v zahraničí
01 - Modified: 2024-04-11 08:13:37 - Feat.: - Title: KVÍZ: Ako sa vyznáte v pravidlách etikety? Otestujte sa 02 - Modified: 2024-03-06 12:17:12 - Feat.: - Title: ROZHOVOR o módnej etikete so Zuzanou Čapkovou: Kam patrí kabelka, ako sa aristokratky pasujú so silonkami? 03 - Modified: 2024-02-24 23:00:00 - Feat.: - Title: Ako vás mám vlastne osloviť? Prejdite sa s nami úskaliami dvoch priezvisk 04 - Modified: 2023-12-18 17:00:00 - Feat.: - Title: Protokolistka Mária Holubová v rozhovore prezradila v čom máme najväčšie rezervy 05 - Modified: 2024-03-27 23:00:00 - Feat.: - Title: Známy odborník na etiketu: Nechcem sa dožiť, keď bude žena pomáhať mužovi do kabáta
menuLevel = 2, menuRoute = style/byvanie, menuAlias = byvanie, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
19. apríl 2024 12:59