15.02.2016, 00:00

Stodola čakala dvesto rokov. Manželia ju premenili na nádhernú chatu

Stodola čakala dvesto rokov. Manželia ju premenili na nádhernú chatu

Mladí manželia zdedili vo švajčiarskej dedine Sarreyer stodolu z roku 1792. S hospodárskym staviskom si ale nevedeli rady. Oslovili preto architektov zo štúdia Alp'Architecture Sarl, ktorí stodolu strhli a znovu postavili. Z dokonalej kópie je nová horská chata, píše Marcela Vraná pre portál idnes.cz.



Architekti pôvodnú starú stodolu starostlivo premerali a zakreslili jej celkovú podobu, vrátane najmenších detailov. Od najbližších susedov sa im podarilo získať aj dobové fotografie, ktoré použili pri návrhu, v ktorom sa maximálne priblížili originálu.

Nová horská trojpodlažná chata má dve spálne a obytnú kuchyňu. V domčeku s rozlohou 90 metrov štvorcových sa pohodlne vyspí naraz až šesť hostí.

Pribudlo najmä presklenie
Drevostavba s pevnými betónovými základmi úplne zodpovedá pôvodnému domu. Noviniek je v návrhu exteriéri minimum: pribudlo len poctivejšie vonkajšie schodisko na západnej fasáde a väčšie presklenie, ktoré zabezpečuje dostatok prirodzeného svetla.

Architektom sa podarilo veľmi citlivo zakomponovať nové kuchynské okno priamo nad drezom. Vzniklo na prosbu majiteľky. Moderný prvok sa podarilo skvele umiestniť, z okna je výhľad na alpské vrcholky.



Hlavnými dverami sa zmestí priamo do obytnej kuchyne s praktickým jedálenským stolom s dvoma lavicami a kuchynskou linkou. Tá, hoci je vybavená najmodernejšou technikou, na seba vďaka drevu nepúta zbytočnú pozornosť. Dodala ju nemecká firma Plana Küche. Po schodoch je možné pokračovať do ďalších dvoch podlaží, v ktorých sú spálne a posedenie pri televízii. V dome sú dve kúpeľne a toalety.

Kvôli starostlivému stráženiu podoby domu s pôvodnou predlohou sa realizácia začala predražovať. Aby mladí manželia ušetrili, vrhli sa na niektoré práce svojpomocne. Sami osadili okná a dvere, položili podlahy, obložili kúpeľne, zaistili výmaľby a nátery a nebáli sa ani rozviesť a zapojiť elektrinu v celom dome.

Horská chata dýcha pokojnou a hrejivou atmosférou. So zariadením interiérov pomáhala architektonickému štúdiu bytová dizajnérka Sarah Chevallazová. V izbách sú prosté biele sviečky, plechové svietidlá, veľké borovicové šišky, na oknách visia ťažké ľanové závesy so švajčiarskymi krížmi. Priestor zahrievajú aj pravé kožušiny, na zemi v spálni je koberec ušitý zo štvorcov kravských koží.

Architekti, ktorí neznášajú naleštené vily
Studio Alp'Architecture Sarl založili architekti Laurent Berset, Sacha Martin a Romain Pellisier v roku 2010. Po vzore starých majstrov si stanovili manifest, ktorého sa držia doteraz. Trio mladých a nadšených lausannských architektov ide vo svojej koncepcii často proti prúdu súdobých požiadaviek klientov.

Stavajú len v miestach, kde prostredie dobre poznajú a dávajú si záležať na tom, aby udržali kontinuitu lokálnej architektúry. Naleštené vily plné prebytočných detailov sú im vzdialené, rešpektujú sociálne a kultúrne súvislosti alpských dedín.

Návrhom pre nich práca na dome rozhodne nekončí: okrem plánov sprevádzajú klienta krok za krokom celým časom stavby.

Trojica začínajúcich architektov sa behom pár rokov stala vo Švajčiarsku žiadanými expertmi na rekonštrukcie a prebudovávanie starých objektov. Dokážu domom, ktoré sú zdanlivo v poslednom ťažení, vdýchnuť nový život i funkciu.