StoryEditor

Garsónka, do ktorej sa zmestilo všetko. Vďaka šikovným riešeniam

03.11.2015, 23:00
Autor:
HNstyle.skHNstyle.sk

Kúpili ste si na začiatok menší byt? Obávate sa, že sa vám do neho všetko nezmestí? Inšpirujte sa úspešnou premenou štúdia CU Interiors. Návrh pre mladú, pracovne zaneprázdnenú ženu spracovala architektka Vierka Kročková. Byt sa snažila presvetliť, oživiť a prevzdušniť.

Garsónka je situovaná takmer v centre mesta, takže jej výhodou je výborná dostupnosť. V podstate je to malý apartmán so všetkým, čo človek potrebuje k životu vo väčšom meste. Podľa požiadaviek majiteľky bolo potrebné do nej zakomponovať každodenné i príležitostné spanie, priestor na varenie a, samozrejme, aj miesto na stolovanie. Všetko v modernom štýle.

Na presvetlenie bytu, kde nie je dostatok denného svetla, architektka navrhla kombináciu svetlých materiálov. Základ tvorilo svetlé prírodné drevo, ktoré v harmónii s podlahou a bielymi dvierkami boli v príjemnom kontraste so stenami vo farbe svetlá káva. Kontrastných farieb na stenách sa architektka nebála, oživili priestor a použitý nábytok tak lepšie vynikol.


 

Byt si vyžadoval viacero neštandardných riešení. Napríklad kvôli práčke. V kúpeľni na ňu totiž nebol dostatok miesta a tak ju architektka umiestnila do kuchynskej linky. Pôsobí ako skrinka, takže v priestore nijako „nevyrušuje“.

Na stolovanie slúži barový pultík s nižšími barovými stoličkami v ostrovčeku. Ten v sebe ukrýva vstavanú chladničku s mraziacim boxom a skrinky na príbory a riady.

Najdôležitejšie však bolo vymyslieť plnohodnotné spanie. Nakoľko klientka máva často návštevy, bolo potrebné zakomponovať ho do sedačky. Najvhodnejšia sedačka na každodenné spanie je rozkladacia, s možnosťou vyklopenia zdravotného matraca, ktorý je umiestnený vo vnútri sedačky. Polica nad sedačkou slúži ako príležitostný nočný stolík k posteli.
 


Prečítajte si aj:

Do kuchyne sa zmestil gauč aj pracovňa. Pozrite si originálnu premenu bytu
Bio krb a žlté akcenty. Takto dopadla premena bratislavského bytu


 

Na varenie v malej kuchynke postačuje dvojplatnička. Dôležitý je aj digestor s odťahom do stúpačky, ktorý aspoň čiastočne eliminuje pachy z varenia v priestore. Pri vstupe do bytu sa nachádzajú rozvádzače, ktoré architektka ukryla za drevenú stenu s dvierkami, ktorá pôsobí ako nábytkový prvok. Vedľa vytvorila lavicu na sedenie a odkladanie kabátov.

Skrine nie sú zámerne navrhnuté až po strop, pôsobia tak vzdušnejšie. Napriek tomu je v nich aj priestor pre žehliacu dosku. Hĺbka skríň je prispôsobená hĺbke ostenia pri dverách, pričom tento relatívne úzky priestor v šatníkovej skrini vykompenzovalo výsuvné vešanie a policový systém na oblečenie.



Pri návrhu obývačky sa myslelo aj na pracovný stôl s počítačom. V prípade príležitostnej návštevy možno kreslo jednoducho odsunúť k sedačke a monitor poslúži ako TV obrazovka. Po odtiahnutí konferenčného stolíka je zas možné roztiahnuť gauč, čím vznikne plnohodnotný priestor na spanie.


Pripravené v spolupráci s:


www.cuinteriors.com
www.interierovydizajn.com

01 - Modified: 2007-10-30 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Školy už vedia, kto zaplatí
01 - Modified: 2024-04-17 22:00:00 - Feat.: - Title: Príďte zažiť, ako sa bude bývať vo Vydrici! 02 - Modified: 2024-04-17 13:30:00 - Feat.: - Title: Bývanie v paneláku si vyžaduje vyššiu toleranciu voči susedom. Koho môžete požiadať o pomoc? 03 - Modified: 2024-04-16 22:00:00 - Feat.: - Title: Ako sa vyvíja realitný trh u susedov? Česi majú lacnejšie hypotéky skôr ako my, odborník zdvíha varovný prst 04 - Modified: 2024-04-17 22:00:00 - Feat.: - Title: Priestor, ktorý stiera líniu medzi interiérom a lesom. Ovocím surovosti a minimalizmu sa stal dokonalý domov 05 - Modified: 2024-04-15 14:00:00 - Feat.: - Title: Keď sa stavba "zvrhne", a tým do seba všetko zapadne: Táto premena chalupy na domov vás doslova nadchne
menuLevel = 2, menuRoute = style/byvanie, menuAlias = byvanie, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
19. apríl 2024 02:40