StoryEditor

Za dispozíciu bytu s priechodnou kúpeľňou by sa mali architekti hanbiť

18.07.2018, 00:01
Autor:
řezřez
Majiteľka býva s jedenásťročnú dcérou v staršom dome v byte 2 + 1 s balkónom s plochou 63 m2 a pôvodným umakartovým jadrom.

Byt 2 + 1 mamičke s jedenásťročnú dcérou svojou dispozíciou nevyhovuje, rekonštrukciu výrazne komplikuje aj objem financií, ktoré môže na premenu venovať. Majiteľku neteší ani umakartové jadro kúpeľne, píše iDnes.

Keď je nutná rekonštrukcia, ale financií málo

"Potrebovala by som pomôcť s rekonštrukciou bytového jadra, kuchyne a predelením izby na detskú a spálňu. Musím tiež riešiť nové kúpeľňové jadro z dôvodu zlého rozvodu elektriny. Nemám ale veľa finančných prostriedkov, ktoré na rekonštrukciu môžem dať," vysvetľuje čitateľka Jana, ktorá sa obrátila na našu poradňu architekta.

​Dispozícia s priechodnou toaletou a kúpeľňou, do ktorej možno umiestniť práčku len v prípade, že sa zruší priechod do kuchyne, pripravuje súčasným užívateľom nejednu horúcu chvíľku.

Nešťastní bývajú aj architekti, ktorí sa snažia o nápravu tohto riešenia a navrhnutie zmysluplnej dispozície. Prácu svojich predchodcov naozaj nechvália. Tri varianty riešenia pre majiteľku bytu pripravil architekt Hynek Maňák zo štúdia Maniac Interier.

"Čitateľka by privítala ekonomicky nenáročné riešenie. Lenže rekonštrukcia bytového jadra predstavuje sama o sebe finančnú investíciu blížiace sa 100 tisícom českých korún (v prepočte vyše 3900 eur). Provizórne riešenie vhodné nie je, zvuková izolácia by bola mizivá. Otázkou teda je, či by bolo možné nájsť výhodnejšie riešenie kúpeľne a WC oproti dispozičnému riešeniu existujúceho bytového jadra," konštatuje architekt Maňák.

Súčasný stav panelového bytu 

V súčasnom stave je kuchynka v priechodnej chodbičke. Na fotografii je vidieť použitie takzvanej protilinky, ktorá poskytuje cenné úložné priestory a plochy. Rohová jedálenská lavica čiastočne zasahuje do dverí prepájajúc kuchyňu a obývaciu izbu.

Vzhľadom k obmedzenému priestoru stojí v kuchyni chladnička pred dverami do kúpeľne. Pred týmito dverami, ktoré umožňovali priechod z kuchyne do kúpeľne a ďalej na WC, je tak zo strany kúpeľne umiestnená práčka s hĺbkou 40 cm.

  • Variant A

iDnes/ Ing. arch. Hynek Maňák, Maniac Interier

​Dispozičné riešenie počíta s posunutím WC za inštalačnú šachtu, prípadne je v ňom možné umiestniť aj miniatúrne umývadielko. V malej kúpeľni je vedľa umývadla vaňa (160 × 75 cm) a kúpeľňový radiátor.

Práčka (60 × 60) je v stene vo výklenku, prístup je z chodbičky, ktorá prepája chodbu a kuchyňu. Prípadná sušička môže stáť na práčke.

Vybúraním potravinovej špajze s priečkou vznikol kút pre umiestnenie rohovej kuchynskej linky s rúrou vo zvýšenej polohe, umývačkou so šírkou 45 cm a drezom, na ktorý nadväzuje raňajkový pult vo výške pracovnej dosky s barovými stoličkami.

Jedálenský stôl premiestnili do obývacej izby, kde je vedľa TV steny aj pohovka a posteľ (140x200 cm). Lôžko môže byť odtienené závesom, ale nie je to nutné, záleží skôr na tom či majiteľka ponechá periny na posteli, alebo ich ukladá do zásuvky pod ním.

Detská izba vznikla zmenšením izby s balkónom o šatňu, vytvorenú z nábytku, napriek tomu má izba dostatočnú plochu 10,5 m2. Možno v ňom umiestniť lôžko, nočný stolík, pracovný stolík aj nízke skrinky.

  • Variant B

iDnes/ Ing. arch. Hynek Maňák, Maniac Interier

​Rekonštrukcia bytového jadra vyzerá podobvne. V kúpeľni je úsporná vaňa (157 × 70 cm), tým sa trochu zväčšuje pôdorysná plocha kúpeľne. V rohovej kuchynskej zostave bola použitá varná doska s rúrou pod ňou, drez a umývačka (so šírkou 45 cm).

Chladnička je v pozícii pôvodnej potravinovej skrine. Na linku opäť nadväzuje raňajkový pult vo výške pracovnej dosky. "V obývacej izbe som použil lôžko v rozmeroch 160 × 200 cm a v detskej izbe lôžko v rozmeroch 140 × 200, ak mamičke či dcére príde návšteva, ktorá bude chcieť v byte aj prespať," vysvetľuje architekt Maňák.

  • Variant C

iDnes/ Ing. arch. Hynek Maňák, Maniac Interier

​Aj v treťom variante použil architekt rovnaký princíp rekonštrukcie bytového jadra. V kúpeľni je umiestnená walk-in sprcha (120 × 80 cm), umývadlo a vykurovací rebrík.

Jedálenský stôl zostal v kuchyni, v obývacej izbe tak ostalo viac priestoru pre sedaciu súpravu a kreslo. V detskej izbe je zakreslená šatníková skriňa.

01 - Modified: 2020-10-23 15:38:12 - Feat.: 0 - Title: Tieto veci z vašej domácnosti by ste mali okamžite vyhodiť
01 - Modified: 2024-04-17 22:00:00 - Feat.: - Title: Príďte zažiť, ako sa bude bývať vo Vydrici! 02 - Modified: 2024-04-17 13:30:00 - Feat.: - Title: Bývanie v paneláku si vyžaduje vyššiu toleranciu voči susedom. Koho môžete požiadať o pomoc? 03 - Modified: 2024-04-19 12:51:38 - Feat.: - Title: Česi cez krízu závideli Slovákom lacné hypotéky, no situácia sa otočila. Odborník zdvíha varovný prst 04 - Modified: 2024-04-17 22:00:00 - Feat.: - Title: Priestor, ktorý stiera líniu medzi interiérom a lesom. Ovocím surovosti a minimalizmu sa stal dokonalý domov 05 - Modified: 2024-04-15 14:00:00 - Feat.: - Title: Keď sa stavba "zvrhne", a tým do seba všetko zapadne: Táto premena chalupy na domov vás doslova nadchne
menuLevel = 2, menuRoute = style/byvanie, menuAlias = byvanie, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
19. apríl 2024 22:26