Pixabay
StoryEditor

Máte nad bývaním svah? Pozrite si, ako zabránite, aby sa vám nezosunul na dom

24.10.2017, 09:04
Autor:
bmabma
Základom na spevnenie svahu, ktorý sa týči nad domom, je obyčajný trávnik.

Čitateľa Michala desí, že sa pôda zosunie na jeho dom. Pýta sa, či je možné svah spevniť výsadbou vhodných drevín. "Korene tráv svah spevnia. Záleží pochopiteľne na tom, aká je tam zemina. Ak však je ľahká, piesčitá, ani tráva to dostatočne nespevní a v prípade prívalových dažďov tam pôsobia erózie, ktoré začnú odnášať zeminu preč," hovorí Jaroslav Čuba zo Strednej odbornej školy Jarov, ktorý vedie učňov záhradníckeho odboru. "V prípade, že je zemina dostatočne ťažká, väčšinou môže stačiť aj bežný trávnik," vysvetľuje.

Čo je nad zemou, to je aj v pôde

Ďalšou možnosťou je zasadiť pokrývacie dreviny, väčšinou do 50 centimetrov. "Tým dosiahnete to, že celý svah je prekorenený ako sieť," navrhuje pre väčšie, rizikové svahy. Je možné osadiť okrasné dreviny ako Euonymus, ale napríklad aj obyčajný brečtan, ktorý terén pokryje, zazelená a ochráni pred eróziou.

Pre ostré svahy odporúča vyššie kríky až do dvoch metrov. "Je potrebné si uvedomiť, že to, čo majú rastliny nad zemou, majú väčšinou aj pod zemou. Takže by som vybral napríklad kvitnúce kríky ako filadelfusy, forzýtie alebo Spiraea. Na piesočnatých pôdach dobre funguje napríklad tamariška," pokračuje.

V prípade veľkých svahov sa potom používajú dreviny. "Typickým príkladom dreviny, ktorá k nám bola zavlečená pre spevňovanie svahov a železničných násypov, bol agát, s ktorým sa dnes bojuje ako s nepôvodnou drevinou," pripomína Čuba.

Dnes sa už agát nepoužíva, u novo stavaných diaľnic vidíte skôr kríky a medzi nimi borovice, ktoré majú hlboký kolový koreň. "Skôr sa používali spomínané agáty, lenže on je skôr burinnou drevinou, síce medonosnou a pre včely užitočnou, lenže dosť vyčerpáva pôdu, listy sú vlastne také" ničotné ", takže do pôdy nevracia skoro žiadny humus. Korene okolo seba vytvárajú také prostredie, že okolo nich skoro nič nerastie, znáša to vlastne len baza. A šíri sa pomocou výbežkov, takže je drevina vlastne nekontrolovateľná," hovorí záhradník.

Pozor na vŕby pri vode, dlho nevydržia

Niekedy sa stáva, že je potreba spevniť svah pri vode a nie je pravda, že ho vždy spevní vysadení vŕb, o ktorých sa traduje, že v blízkosti vody stačí zapichnú vŕbový prútik a ujme sa.

Vŕba sa musí upevňovať vo vlhkých alebo dokonca mokrých pôdach, takže majú množstvo drobných koreňov. Lenže keď je pôda piesčitá, a tým vysychavá, zle sa korenia a stromy pokojne môžu aj uschnúť.

Navyše je to drevina krátkoveká, v starobe trpia vŕby hubovitými chorobami a potom sa ľahko lámu. Ale na druhej strane - keď sa odstráni stará drevná hmota, od základov začína skoro obrastať a dokáže nahradiť sama seba.

"Pre oblasti okolo vody, teda v stále vlhkých zeminách, by som skúsil tamariška, ktorý aj v prírode rastie okolo riek, ale pokojne aj Spiraea, ktorá tiež potrebuje dosť vody," odporúča.

Myslite aj na údržbu

Niektorí ľudia majú nad domom svah, ktorý by chceli oživiť aj spevniť vysiatím lúčnej zmesi tráv, lenže treba zároveň myslieť aj na to, či sú pripravení ho pravidelne kosiť - aspoň dvakrát ročne.

Nie každý je schopný vziať do ruky v prudkom svahu krovinorez alebo kosu a terén obhospodáriť. "Veľa sa zabúda aj na inžinierske siete. V tom svahu môže viesť kanalizácie alebo elektrická sieť. Potom nie je vhodné sadiť rastliny, ktoré majú príliš silný koreňový systém. Korene sa dostanú aj do kanalizácie, pretože hľadajú vlahu a potom ju upchajú alebo aj roztrhnú," upozorňuje odborník.

01 - Modified: 2024-04-08 22:00:00 - Feat.: - Title: Nové bývanie pri hrádzi Malého Dunaja poteší aj bazénmi 02 - Modified: 2024-04-06 22:00:00 - Feat.: - Title: Návrh inšpiratívneho interiéru v novostavbe v Záhorskej Bystrici: Architekti stavili na remeslo a čisté línie 03 - Modified: 2024-04-05 07:31:08 - Feat.: - Title: Návod, ako na minimalizmus v domácnosti 04 - Modified: 2024-04-04 22:00:00 - Feat.: - Title: Ostáva im vysoké postavenie, ochranka aj doživotná renta. Ako si žijú exprezidenti? 05 - Modified: 2024-04-03 14:20:57 - Feat.: - Title: Čaká vás rekonštrukcia bývania? Prezradíme vám, ako ušetriť čo najviac
menuLevel = 2, menuRoute = style/byvanie, menuAlias = byvanie, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
10. apríl 2024 16:29