Peter svoj byt zariaďoval v študentskom štýle.Mikuláš Křepelka
StoryEditor

Rekonštrukcia garsónky bez búrania. Kuchyňa, obývačka, spálňa a pracovňa v jednom

09.11.2020, 13:00
Autor:
webweb
Zásadné zmeny v byte sa dajú urobiť revolučným spôsobom aj bez stavebného povolenia, hypotéky a búrania.

Do jednej miestnosti je nutné vtesnať kuchyňu, spálňu, obývačku a pracovňu. Úlohu bude hrať každý centimeter a ochrana životného prostredia. Dômyselné rekonštrukcie garsónky pre mladého ekológa Petra sa  ujala dizajnérka Tereza Polcarová.

Originálnu premenu si pozrite v galérii:

​Peter, ktorý študuje ochranu životného prostredia, radšej než doma, trávi voľný čas na bicykli. Svoj mini byt zariaďoval v študentskom štýle. Čo zostalo po predchádzajúcich nájomníkoch doplnil tým, čo bolo po ruke v najbližšom obchode.

Bytová revolúcia

Lenže garsónka nie je nafukovacia a Peter sa v nej necíti dobre, preto sa rozhodol doslova pre bytovú revolúciu. Celý byt 1 + kk má 28 metrov štvorcových, hlavná obytná miestnosť je veľká 20 metrov štvorcových.

Do nej sa musí zmestiť posteľ, pracovný kút, úložné priestory so sušením bielizne, jedálenský stôl, kuchyňa aj televízia s pohovkou. Peter má rád zelenú farbu, ale nevie, či sa mu bude páčiť aj o rok.

Na premenu má pripravených 120 tisíc korún (4 635 eur). Dizajnérka Tereza Polcarová sa rozhodla pre radikálnu zmenu. Väčšiny nábytku sa zbavila a zachovala iba niektoré kúsky. Kuchynská linka v čiernej farbe je zo stopercentne recyklovaného materiálu.

Splnené predstavy a dodržaný rozpočet

Stojí na rovnakom mieste, ale voda, odpady a elektrika sa museli prispôsobiť novému riešeniu. Nad pracovnou doskou je na stene imitácia betónovej stierky ošetrenej lakom, vďaka tomu je povrch umývateľný.

Jedálenská časť je spojená s pracovnou. Vznikla z pôvodných skriniek, ktoré poslúžili ako rohový barový stôl s hlbokými zásuvkami. Zostavu dopĺňajú dve vysoké stoličky s opierkami.

V prednej strany barového stola je umiestnená malá sedačka s malým pojazdným stolíkom, oproti nej stojí televízor a v pravom najvzdialenejšom rohu je oddychová  zóna s dvojlôžkom s vyklápacím úložným priestorom.

Spaciu časť oddeľuje od kuchyne a barového pultu konzola. Miesto na sušenie bielizne tvoria dve drevené konštrukcie s natiahnutými lankami, ktoré sú pripevnené na stene za vstupnými dverami.

Na stene pri okne je zavesená knižnica z modulového systému. Zostava tiež slúži ako nočný stolík. Zelená farba sa objavuje na závesných svietidlách, koberčeku, závesoch, vankúšoch, sviečkach a živých kvetoch. Návrhárka rozpočet 120-tisíc (4 635 eur) dodržala.

01 - Modified: 2022-03-16 08:44:25 - Feat.: 0 - Title: Architekti radia: Vyvarujte sa pri rekonštrukcii bytu týchto začiatočníckych chýb
01 - Modified: 2024-04-17 22:00:00 - Feat.: - Title: Príďte zažiť, ako sa bude bývať vo Vydrici! 02 - Modified: 2024-04-17 13:30:00 - Feat.: - Title: Bývanie v paneláku si vyžaduje vyššiu toleranciu voči susedom. Koho môžete požiadať o pomoc? 03 - Modified: 2024-04-16 22:00:00 - Feat.: - Title: Ako sa vyvíja realitný trh u susedov? Česi majú lacnejšie hypotéky skôr ako my, odborník zdvíha varovný prst 04 - Modified: 2024-04-17 22:00:00 - Feat.: - Title: Priestor, ktorý stiera líniu medzi interiérom a lesom. Ovocím surovosti a minimalizmu sa stal dokonalý domov 05 - Modified: 2024-04-15 14:00:00 - Feat.: - Title: Keď sa stavba "zvrhne", a tým do seba všetko zapadne: Táto premena chalupy na domov vás doslova nadchne
menuLevel = 2, menuRoute = style/byvanie, menuAlias = byvanie, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
19. apríl 2024 07:23