14.10.2017, 00:01

Rekonštrukcia garsónky bez búrania. Kuchyňa, obývačka, spálňa a pracovňa v jednom

Zásadné zmeny v byte sa dajú urobiť revolučným spôsobom aj bez stavebného povolenia, hypotéky a búrania.

Peter svoj byt zariaďoval v študentskom štýle.
Zdroj: Mikuláš Křepelka

Do jednej miestnosti je nutné vtesnať kuchyňu, spálňu, obývačku a pracovňu. Úlohu bude hrať každý centimeter a ochrana životného prostredia. Dômyselné rekonštrukcie garsónky pre mladého ekológa Petra sa v ďalšom dieli televíznej relácie o bývaní ujala dizajnérka Tereza Polcarová. Program Bývať ako ... vysiela Česká televízia každý piatok, píše iDnes.

​Peter, ktorý študuje ochranu životného prostredia, radšej než doma, trávi voľný čas na bicykli. Svoj mini byt zariaďoval v študentskom štýle. Čo zostalo po predchádzajúcich nájomníkoch doplnil tým, čo bolo po ruke v najbližšom obchode.

Bytová revolúcia

Lenže garsónka nie je nafukovacia a Peter sa v nej necíti dobre, preto sa rozhodol doslova pre bytovú revolúciu. Celý byt 1 + kk má 28 metrov štvorcových, hlavná obytná miestnosť je veľká 20 metrov štvorcových.

Do nej sa musí zmestiť posteľ, pracovný kút, úložné priestory so sušením bielizne, jedálenský stôl, kuchyňa aj televízia s pohovkou. Peter má rád zelenú farbu, ale nevie, či sa mu bude páčiť aj o rok.

Na premenu má pripravených 120 tisíc korún (4 635 eur). Dizajnérka Tereza Polcarová sa rozhodla pre radikálnu zmenu. Väčšiny nábytku sa zbavila a zachovala iba niektoré kúsky. Kuchynská linka v čiernej farbe je zo stopercentne recyklovaného materiálu.

Splnené predstavy a dodržaný rozpočet

Stojí na rovnakom mieste, ale voda, odpady a elektrika sa museli prispôsobiť novému riešeniu. Nad pracovnou doskou je na stene imitácia betónovej stierky ošetrenej lakom, vďaka tomu je povrch umývateľný.

Jedálenská časť je spojená s pracovnou. Vznikla z pôvodných skriniek, ktoré poslúžili ako rohový barový stôl s hlbokými zásuvkami. Zostavu dopĺňajú dve vysoké stoličky s opierkami.

V prednej strany barového stola je umiestnená malá sedačka s malým pojazdným stolíkom, oproti nej stojí televízor a v pravom najvzdialenejšom rohu je oddychová  zóna s dvojlôžkom s vyklápacím úložným priestorom.

Spaciu časť oddeľuje od kuchyne a barového pultu konzola. Miesto na sušenie bielizne tvoria dve drevené konštrukcie s natiahnutými lankami, ktoré sú pripevnené na stene za vstupnými dverami.

Na stene pri okne je zavesená knižnica z modulového systému. Zostava tiež slúži ako nočný stolík. Zelená farba sa objavuje na závesných svietidlách, koberčeku, závesoch, vankúšoch, sviečkach a živých kvetoch. Návrhárka rozpočet 120 tisíc (4 635 eur) dodržala.

Cookies

Na našich stránkach používame cookies. Slúžia na zlepšenie našej práce a vášho zážitku z čítania HNonline.sk.