StoryEditor

Vlastnoručne postavil pasívny dom zo slamy. Ostaní v zime kúria, my vetráme, hovorí majiteľ

15.11.2019, 11:00
Majiteľ si dom postavil takmer sám, vlastnými rukami.

V dedine neďaleko Prahy stojí v zeleni skrytý moderný rodinný dom. Na prvý pohľad vôbec nie je vidno, že moderná stavba s masívne presklenou južnou stenou je postavená prevažne zo slamy. IDnes.cz prináša jeho príbeh:

Príbeh nášho domu sa začal pred piatimi rokmi, keď sa nám, mladej environmentálne založenej rodine žijúcej u rodičov, naskytla možnosť postaviť si vlastný dom.

Po niekoľkých stretnutiach s architektom Janom Marton z ateliéru Naturesystems sme mali v prvotnom nadšení jasno: "Postavíme si dom zo slamy a postavíme ho vlastnými rukami".

V galérii nahliadnite do procesu výstavby aj finálneho stavu tejto unikátnej stavby:

​Potom nasledoval dlhý a v mnohom bolestný proces tvorby architektonickej štúdie. Zladiť naše požiadavky a predstavy, názory architekta a možnosti materiálov trvalo viac ako pol roka intenzívnej práce.

Počas nej nám na jednotlivé možnosti už došli písmená v abecede. Výsledný architektonický návrh ale potvrdil, že energia vložená do štúdie sa vyplatila. Po viac ako polročnom bývaní môžeme povedať, že v dome sa žije veľmi dobre.

Na jeho vzhľade a priestorovom usporiadaní by sme nič nemenili. Náš "slamáčik" je dvojposchodová stavba so sedlovou strechou s miernym sklonom, založená na betónových pätkách nad terénom.

Charakteristická je presklená juhozápadná stena so smrekovcovou fasádou. Všetky ostatné steny sú slamené, s minimálnym počtom okien. Slamené balíky zvonku kryje vápenná omietka. Vnútorné omietky obvodových stien sú hlinené.

Dom sa zaraďuje medzi energeticky pasívne stavby. Primárna bola minimalizácia energie potrebnej na vykurovanie pomocou tepelnej izolácie (veľkoformátové slamené balíky, fúkaná celulóza, kvalitné okná s trojsklami).

Nevynechali sme ani dôslednú orientáciu na svetové strany a perfektné prevedenie stavby (minimalizácia únikov tepla netesnosťami v konštrukcii). Vykurovanie máme teplovodné: podlahové kúrenie a radiátorový okruh.

K akumulácii tepla pre vykurovanie a prípravu teplej vody slúži nádrž s objemom 1 000 litrov. Zdroje tepla tvorí 5kWp fotovoltaická elektráreň, krbová vložka s teplovodným výmenníkom a ako záložný zdroj elektrická vykurovacia špirála na elektrickú energiu zo siete.

Dažďová voda zo striech je odvádzaná do 7 m3 veľkej betónovej žumpy. Ďalej ju používame na polievanie záhrady a vďaka rozvodu dažďovej vody v dome aj na splachovanie na toaletách.

Neľahká stavba svojpomocne

V polovici roku 2014 som dal výpoveď v práci a na plný úväzok som sa začal venovať stavbe. Najskôr so všetkým nadšením, postupom času s ubúdajúcou energiou a zväčšujúcimi sa starosťami.

​Dom sme pôvodne začali stavať metódou nosnej slamy, teda bez inej nosnej konštrukcie stien. V priebehu stavby bola nakoniec doplnená trámková konštrukcia. Dôvodom bol hraničný statický návrh únosnosti balíkov, takže steny pri každom ďalšom zaťažení sadali a nebolo možné ich stabilizovať.

Problémov, ktoré nás vyčerpávali, bolo ďaleko viac. Stavba nakoniec trvala 2,5 roka, sedem tisíc hodín vlastnoručnej práce predstavovalo osemdesiat percent z celkového množstva.

Vzhľadom ku kumulácii funkcií v jednej osobe (investor, stavbyvedúci, stavebný robotník) je dom síce premyslený a vykonaný starostlivo do posledného detailu, ale na druhej strane sa všetky komplikácie zbiehali u mňa, čo bolo miestami veľmi náročné. Stavba bola nakoniec oproti plánom náročnejšia aj finančne.

Ako sa v "slamáčiku" býva

Náš dom má veľmi silnú atmosféru. Vytvára ju unikátne jaseňové schodisko so zábradlím v tvare stromu, hlinené omietky, vlastnoručne vyrobený nábytok, široké drevené parapety, oheň v krbe a všadeprítomné prepojenie vnútorného a vonkajšieho priestoru cez presklenú južnú stenu.

Užívame si dostatok priestoru, vzdušnosť, prepojenie s vonkajším prostredím a prítomnosť prírodných materiálov. V "slamáčiku" bývame od polovice decembra 2016.

Dom prešiel zaťažkávacou skúškou v zime, keď boli mrazy až okolo -20 stupňov, aj v lete pri teplotách okolo 35 stupňov. Veľké mrazy v zime sme prežili dobre. Aj v najhorších časoch stačilo v dome večer po príchode z práce raz denne zakúriť (1,5-2 prepravky dreva denne).

Zaujímavé bolo, keď začiatkom marca bolo niekoľko dní slnečno: slniečko (ktoré je v tú dobu ešte tak nízko, že ho nezatienia presahy strechy a terasy) pražilo celé dni presklenou južnou stenou a vykúrilo k večeru dom na teplotu okolo 27 stupňov.

Takže zatiaľ čo susedia kúrili, my sme večer masívne púšťali teplo von. Prehrievanie je vlastne jediná vec, s ktorou nie sme na dome spokojní. Teplo nám bolo aj v lete, a tak sa chystáme s tým niečo urobiť.

​Čakáme, až pred domom vyrastie listnatý strom a zatieni ho. Plánujeme tiež inštalovať chladič za jednotku riadeného vetrania, ktorý bude ochladzovať vzduch pomocou dažďovej vody z nádrže.

Každý mesiac si evidujeme všetky toky energie a vody. Z doterajšej prevádzky je zrejmé, že vďaka použitiu dažďovej vody zo striech ušetríme v dome 40 percent pitnej vody a ešte zostane dostatok na polievanie veľkej záhrady.

Vďaka dobrej izolácii domu a fotovoltaickým panelom sme tiež doteraz nepoužili elektrickú energiu na nejakú výraznejšiu výrobu tepla na vykurovanie a teplú úžitkovú vodu.

Vždy stačilo len na pár hodín zakúriť v krbových kachliach zvyšky dreva zo stavby. Fotovoltaická elektráreň vyrobí za rok 5,5 MWh elektrickej energie, čo tvorí väčšinu energie potrebnej na vykurovanie aj prevádzku elektrospotrebičov, vrátane vetrania.

Od januára do konca augusta predstavovala spotreba elektrickej energie z verejnej siete 1,045 MWh, za rovnakú dobu ale bolo dodané do verejnej siete 2,618 MWh, teda 1,5x viac. V zime sa však pomer zmení, pre presné čísla zatiaľ chýbajú dáta.

Stavať dom nie je zábava

Som rád, že som to nakoniec vo fyzickom a psychickom zdraví prežil. A že sme to vydržali ako rodina. Na vlastnej koži sme zistili veľa vecí. Stavba z prírodných materiálov nebýva lacnejšia než štandardná, zato je oveľa náročnejšia.

A stavba svojpomocne je veľmi náročná. A vlastne akákoľvek stavba. Postaviť dom je zložitá vec, pri ktorej vznikajú problémy, chyby a náklady.

Snažíme sa preto odovzdávať naše skúsenosti a zadarmo informovať a podporovať ľudí, ktorí sa pripravujú stavať alebo práve stavajú. Stovky ľudí osobne a tisíce na diaľku k tomu využívajú naše webové stránky, Facebook, dni otvorených dverí, prednášky alebo e-mailové, telefonické alebo osobné konzultácie ohľadom stavania zo slamy, stavby svojpomocne aj stavby domu všeobecne.

01 - Modified: 2022-03-11 09:14:56 - Feat.: 0 - Title: Loft, sen o priestore. Opustené továrne zhmotňujú ideál tých, ktorí neholdujú konvenciám a uniformite 02 - Modified: 2018-11-09 07:10:00 - Feat.: 0 - Title: Majú dom, ktorý funguje na elektrinu. Za energie platia v prepočte tisíc eur ročne
01 - Modified: 2024-04-17 22:00:00 - Feat.: - Title: Príďte zažiť, ako sa bude bývať vo Vydrici! 02 - Modified: 2024-04-17 13:30:00 - Feat.: - Title: Bývanie v paneláku si vyžaduje vyššiu toleranciu voči susedom. Koho môžete požiadať o pomoc? 03 - Modified: 2024-04-19 12:51:38 - Feat.: - Title: Česi cez krízu závideli Slovákom lacné hypotéky, no situácia sa otočila. Odborník zdvíha varovný prst 04 - Modified: 2024-04-17 22:00:00 - Feat.: - Title: Priestor, ktorý stiera líniu medzi interiérom a lesom. Ovocím surovosti a minimalizmu sa stal dokonalý domov 05 - Modified: 2024-04-15 14:00:00 - Feat.: - Title: Keď sa stavba "zvrhne", a tým do seba všetko zapadne: Táto premena chalupy na domov vás doslova nadchne
menuLevel = 2, menuRoute = style/byvanie, menuAlias = byvanie, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
20. apríl 2024 02:58