StoryEditor

Rodinnému domu v Záhorskej Bystrici vládne drevo a minimalizmus. Takto sa stavajú moderné rodinné domy

03.10.2017, 00:01
Autor:
idnes. czidnes. cz
Jednoduché a účelné. Domu vládne kombinácia dreva, skla a neutrálne farby.

Architekt pri plánovaní domu stavil na jednoduché ale funkčné vybavenie. 

S výstavbou začali majitelia v roku 2016. Návrh interiéru zverili architektovi Andrejovi Gajdošovi. Jeho hlavnou úlohou bolo vdýchnuť jednotlivým priestorom život, či už z hľadiska funkčnosti alebo vzhľadu. 

Od investora dostal voľnú ruku aj v otázkach farebného zladenia. "Majitelia chceli najskôr dom v štýle Provence, potom, čo sme sa lepšie spoznali, presvedčili sme ich na moderný minimalizmus," približuje architekt prvé kroky pri návrhu interiéru. 

archív štúdia

​"Do tohoto štýlu sme pridali prvky, ktoré zaručia pocit domáceho tepla a od tej chvíle sme mali už voľné ruky. S majiteľmi sme konzultovali iba ich požiadavky na účelnosť jednotlivých prvkov v interiéri. Dôvera medzi nami bola maximálna."

Dom v duchu minimalizmu

Základ domu tvoria železobetónové dosky s obvodovými stenami z tehál, ktoré sú zateplené polystyrénom. pri výbere okien padla voľba na hliníkove s vonkajším rámom vo farbe antracitu a s vnútorným v bielom prevedení. 

Jednoduché línie interiéru sú ladené do kombinácie „semi-gloss“ alebo polomatných efektov a prírodných elementov.

Vo veľkej miere tu nájdete drevo v jeho prírodnej masívnej podobe. Podlahy a steny sú v neutrálnych farbách, väčšinou ide o kombináciu bielej, šedej a hnedej. 

„Nábytok sme volili v živých farbách, aby vytvoril určité živé akcenty v decentne ladenom interiéri," vysvetľuje architekt.

Podlahu tvorí pololesklá dlažba v imitácii betónu, aby priestor pôsobil jednotne ako celok. Výnimku predstavuje iba hosťovská izba s parketami. Tie sa objavujú ešte na schodoch. 

archív štúdia

​Aby schodište pôsobilo dojmom uceleného priestoru, na obklady stien použili opäť parkety. Takýto obklad sa ešte opakuje v šatni, v chodbe a obývacej izbe na prízemí. 

Zaujímavým prvkom je obloženie krbovej steny. Na ňu použili 3D drevený obklad v podobe drevených kociek v rôznych rovinách. Na prvom poschodí nájdeme aj tapety v dvoch prevedeniach, vo svetlejšom dámskom a tmavšom pánskom. 

Drevo a sklo - nekonečné inšpirácie 

Sklo väčšinou pôsobí v interiéri chladne. Keď ho však doplní drevený dekor, interiér je okamžite teplejší. 

Vstupnú halu do obývačky a potom do šatne oddeľujú sklenené posuvné dvere Strong od výrobcu J.A.P. "Atypicky vysoké posuvné dvere s odľahčenou hliníkovou konštrukciou a sklenenou výplňou funkčne oddeľujú priestory a pritom ponechávajú vizuálne prepojenie miestností," hovorí Andrej Gajdoš. 

Ich konštrukčný hliníkový rám je v antracitovom čiernom odtieni a ich výplň tvorí tmavé sklo s označením planibel šedé. Farbu rámu zvolili tak, aby ladila so zvyškom predmetov v interiéri. 

archív štúdia

Svetlo ako umenie

V priestore schodov je namieru navrhnuté "spider" svetlo. "Pôsobí ako umelecká inštalácia, ktorá vrámci prvého poschodia zvýrazňuje jeho výšku a spája steny, podlahy a schody do jedného elementu," opisuje architekt Gajdoš. 

Priestor medzi kuchyňou a obývačkou je oddelený stredovou stenou, ktorá citlivo rozdeľuje tieto dve miestnosti. Zároveň nenarúša ich vizuálne prepojenie do komplexného priestoru. 

archív štúdia

01 - Modified: 2024-04-23 09:10:00 - Feat.: - Title: Opel odhalil kompletne prepracované rodinné SUV. Väčšie, štýlovejšie a nielen elektrické 02 - Modified: 2024-04-24 22:00:00 - Feat.: - Title: Takto sme mali fičať Bratislavou: Pozrite si archívne zábery a vizualizácie nepostaveného metra 03 - Modified: 2024-04-17 22:00:00 - Feat.: - Title: Príďte zažiť, ako sa bude bývať vo Vydrici! 04 - Modified: 2024-04-17 13:30:00 - Feat.: - Title: Bývanie v paneláku si vyžaduje vyššiu toleranciu voči susedom. Koho môžete požiadať o pomoc? 05 - Modified: 2024-04-19 12:51:38 - Feat.: - Title: Česi cez krízu závideli Slovákom lacné hypotéky, no situácia sa otočila. Odborník zdvíha varovný prst
menuLevel = 2, menuRoute = style/byvanie, menuAlias = byvanie, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
25. apríl 2024 04:11