StoryEditor

Panelákový byt zmenili na nepoznanie. Stačilo im na to 30-tisíc eur

28.09.2017, 00:01
Autor:
webweb
Realizácia bola pomerne náročná, pretože majiteľka musela riešiť viacero problémov.

Hana si kúpila v Novom Jičíne panelákový byt 2 + 1, s rozlohou 52 metrov štvorcových. Značne opotrebovaný s umakartovým jadrom,  doslova mlel z posledného. Premeny sa ujali architektky Jána Dedecius Martochová a Patricia Valentová z ateliéru CoArchitects, píše iDnes.

"Na jar 2016 nás oslovila majiteľka panelákového bytu, či by sme jej pomohli navrhnúť nové dispozičné riešenie. Z bytu 2 + 1 by chcela mať 2 + kk," hovorí Jana Dedecius Martochová. Pri vstupe do bytu bola úzka chodba s oddeleným vstupom na WC a do kúpeľne, všetko v pôvodnom umakarte.

Za týmto jadrom sa vchádzalo do kuchyne a spálne. Chodba končila dverami do obývacej izby s južne orientovaným balkónom. Majiteľka potrebovala väčší obývací priestor spojený s kuchyňou, spálňu a priestrannejšiu kúpeľňu s prístupom denného svetla.

"Spočiatku sa nám zdala táto požiadavka komplikovaná a nerealizovateľná, ale vďaka umiestneniu stúpacieho potrubia vo vstupnej časti bytu a väčšej konštrukčnej výške podláh, kde bolo možné viesť kanalizáciu ku kuchyni, sa nakoniec toto želanie podarilo splniť," vysvetľuje architektka.

Po konzultácii so statikom vybúrali všetky vnútorné priečky vrátane umakartového jadra, vytrhali podlahy a vznikol  úplne nový priestor s vymurovanou kúpeľňou a oddelenou toaletou s umývadielkom.

Na mieste pôvodného kuchynského kúta je nová priestranná kúpeľňa so sprchovacím kútom, práčkou, sušičkou a umývadlom. Kúpeľňa nemá dvere, od spálne ju oddeľuje šatňa, zato získala okno, ktoré vnáša do priestoru príjemné denné svetlo.

V kombinácii s veľkým zrkadlom sa miestnosť opticky zväčšuje. V kúpeľni a na toalete je ružovo-fialový obklad s kvetinovým dekorom, ktorý v kombinácii s bielou farbou priestor príjemne zútulňuje.

Obývačka ostala na rovnakom mieste, iba k nej pribudol kuchynský kút. Klasický jedálenský stôl nahradil barový pult z druhej strany ostrovčeka. V tejto zóne je úložný priestor, ktorý plynule nadväzuje na skrine v chodbe.

Všetok nábytok je biely, bez úchytiek v kombinácii s drevenou dubovou pracovnou doskou a šedou stierkou v kuchyni a v obývačke. Na podlahe je vinyl v dubovom dekore. "Na začiatku bolo zadanie vytvoriť útulný, svetlý, jednoduchý byt s dostatkom úložného priestoru. Hanka od prvého okamihu pôsobila ako veľmi energická a sympatická žena. Chcela, aby bol byt veselý a v interiéri bola žltá farba," uvádza Patricia Valentová.

Architektky pôvodne navrhli žltú na niektoré kuchynské dvierka. Pri realizácii sa investorka nakoniec rozhodla pre použitie žltej látky na pohovku. V prípade, že by v budúcnosti byt prenajímala, alebo predávala, si tak môžu noví prichádzajúci interiér doladiť podľa seba.

Realizácia bola pomerne náročná, pretože majiteľka nemala úplne šťastie na stavebnú firmu. Remeselníci nemali skúsenosti s podobným typom rekonštrukcie. "Avšak veľké šťastie mala Hana na firmu, s ktorou riešila všetok vstavaný nábytok na mieru a kuchynskú linku, tu bola spolupráca príjemná a precízne odvedená. Celkové náklady rekonštrukcie vrátane realizácie nábytku stáli približne 30 703 eur (800 tisíc českých korún)," uzatvára Jana Dedecius Martochová.

Ateliér CoArchitects

Ateliér vznikol v roku 2013 a je zameraný na návrhy stavieb i interiérov. Architektky Jána Dedecius Martochová a Patricia Valentová si zakladajú na dobrej spolupráci, individuálnych požiadavkách a jedinečnosti. Pracujú tak, aby priestor zvonku aj zvnútra odrážal celkový kontext, ktorého základy tvoria budúci majitelia. Klientov prevádzajú na ceste za vysnívaným bývaním.

01 - Modified: 2017-08-13 07:13:36 - Feat.: 0 - Title: Byty prešli vydarenou rekonštrukciou, pozrite si najlepšie práce slovenských architektov 02 - Modified: 2017-09-06 10:02:24 - Feat.: 0 - Title: Ako efektívne zariadiť malý byt. Návrhár vymyslel šikovné riešenie do garsónky 03 - Modified: 2017-09-25 08:26:54 - Feat.: 0 - Title: Vysoké stropy, veľkorysé priestory a unikátny duch miesta, taký je byt v bývalom kláštore
01 - Modified: 2024-04-17 22:00:00 - Feat.: - Title: Príďte zažiť, ako sa bude bývať vo Vydrici! 02 - Modified: 2024-04-17 13:30:00 - Feat.: - Title: Bývanie v paneláku si vyžaduje vyššiu toleranciu voči susedom. Koho môžete požiadať o pomoc? 03 - Modified: 2024-04-19 12:51:38 - Feat.: - Title: Česi cez krízu závideli Slovákom lacné hypotéky, no situácia sa otočila. Odborník zdvíha varovný prst 04 - Modified: 2024-04-17 22:00:00 - Feat.: - Title: Priestor, ktorý stiera líniu medzi interiérom a lesom. Ovocím surovosti a minimalizmu sa stal dokonalý domov 05 - Modified: 2024-04-15 14:00:00 - Feat.: - Title: Keď sa stavba "zvrhne", a tým do seba všetko zapadne: Táto premena chalupy na domov vás doslova nadchne
menuLevel = 2, menuRoute = style/byvanie, menuAlias = byvanie, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
20. apríl 2024 17:22