StoryEditor

Zo zdevastovaného domu vytvorili atraktívny priestor, stal sa pýchou Trnavy

29.09.2017, 00:01
Meštiansky dom v Trnave má výnimočné genius loci. Hrozil mu zánik, no teraz stojí za obdiv.

Už po šestnástykrát vyhlasuje Slovenská komora architektov súťaž Cena za architektúru. Hospodárske noviny ako hlavný mediálny partner vám postupne predstavia všetky nominované diela súťaže CE.ZA.AR 2017  Tak, ako ich vidia samotní autori. Vy potom môžete rozhodnúť o Cene verejnosti.

CE-ZA-AR 2017

​Pre architektov to bola premiéra. Prvýkrát sa pustili do rekonštrukcie národnej kultúrnej pamiatky: "Trnavskí pamiatkari boli pre nás veľmi dobrým partnerom, spolupráca nás veľmi obohatila a otvorila nám nový svet, svet rekonštrukcií starých historických domov," hovorí architekt Matúš Vallo. 

Dom je rovno v centre Trnavy, na Trojičnom námestí. Dlhé roky v ňom nikto nebýval a bol v dezolátnom stave. Investor trval na tom, že dom musia zachrániť: "Chcel podporiť existenciu pamiatky, všetko sme konzultovali s pamiatkovým úradom a citlivo rekonštruovali."  

Tomáš Manina

Obnovený pôvodný prejazd, či reštaurovaný kamenný portál vrátili domu jeho charakter. Dom má vlastný dvor, malý amfiteáter pre asi 50 ľudí, je tam terasa kaviarne Thalmeiner, ktorá je veľmi obľúbená a štýlová.

Pôvodná časť v sebe nesie punc ráznej elegancie, ktorú podporili masívne nábytky, ale aj detaily v podobe mozaikovej podlahy, či obrazov s kaviarenskou tematikou na stenách. Pôvodná časť v sebe nesie punc ráznej elegancie, ktorú podporili masívne nábytky, ale aj detaily v podobe mozaikovej podlahy, či obrazov s kaviarenskou tematikou na stenách. Kávičkári.sk/Ondrej Bobek

Na poschodí je strešný byt s terasou. V severnom krídle sú priestory na prenájom, momentálne tam sídli grafické štúdio. Zo zdevastovaného domu sa stal atraktívny objekt. "Zachraňovať pamiatky sa určite oplatí. Aj keď je to veľmi finančne náročné, vyžaduje si to veľkú trpezlivosť a veľa nasadenia. Isté ale je, že to stojí za tú námahu."

Tomáš Manina

Architekti, ktorí stoja za obnovou Meštianskeho domu, z tejto lokality neodišli ani po piatich rokoch: "Investor kúpil v centre mesta ďalšie domy, ktoré sú priamo  prepojené s týmto objektom. Pokračujeme v práci a ďalej rozvíjame filantropickú ideu záchrany starých domov. Chceme byť pozitívnym príkladom."

Hlasovať o Cene verejnosti môžete TU. 

menuLevel = 2, menuRoute = style/byvanie, menuAlias = byvanie, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
18. apríl 2024 18:43