StoryEditor

(Ne)vydarená rekonštrukcia zmenila storočnú budovu. Kritikom pripomína paneláky

25.08.2017, 14:40
Radnica v českej obci Kamenné Žehrovice nechala v rámci rekonštrukcie zatepliť budovu základnej školy. Projekt nezachoval pôvodnú podobu storočnej budovy.
Okrem iného zmenil oblúkové okná na fasáde, na ktorej už nie sú sochy v nikách. Podľa architekta nie je žiadny problém v samotnej rekonštrukcii, ale vo voľbe farieb.
Obec k rekonštrukcii pristúpila kvôli havarijnému stavu budovy. "Opadávala omietka a navyše je celá škola podkopaná po hlbinnej ťažbe čierneho uhlia. Zdôrazňujem, že nejde o historickú budovu, ani nie je pamiatkovo chránená," povedala serveru iDNES starostka obce Soňa Černá.

​Budova z prelomu 19. a 20. storočia bola pôvodne postavená v štýle historizmu s prvkami secesie. Po rekonštrukcii zmizli z výklenkov na čelnej stene sochy a voľbou farieb teraz ľuďom škola pripomína skôr domy na revitalizovaných sídliskách. Kritika si obec vyslúžila aj na sociálnych sieťach, kde sa fotky budovy "predtým a potom" vo veľkom zdieľajú.

"Je to odporné, krásna stará budova dostala trojfarebný plášť a modré okná," napísala na Facebooku školy Romana Ptáčníková. Vedenie školy všetkých kritikov odkázalo na obec ako zriaďovateľa s tým, že pedagogický zbor o podobe budovy nerozhoduje.

"Architekt navrhol tri varianty farieb a predstavil ich rodičom a riaditeľke, ktorá výber nakoniec odsúhlasila. Ja proti výberu nemám pripomienky, mne osobne sa to páči," povedal starosta Černá. Ľudia, ktorí sa sťažujú, podľa nej nie sú z obce a ani nevedia, kde sú Žehrovice.

Sochy budú pred budovou, rekonštrukcia ešte neskončila
Okrem sôch z fasády zmizla tiež busta Josefa Jungmanna, ktorá bola nad vchodom. Tá sa ale podľa starostky premiestni do vestibulu školy, sochy sa po zreštaurovaní presunú na trávnik pred budovou.
Podľa výsledkov súťaže mala stáť revitalizácia školy 11 miliónov českých korún, zastupiteľstvo bude ešte schvaľovať dodatočné náklady vo výške približne troch miliónov. Opravy sú rozdelené do niekoľkých etáp, počas ktorých bola napríklad odstránená vlhkosť, opravená kanalizácia na toaletách a zariadená nová drenáž okolo budovy. Súčasný stav zatiaľ nie je konečný.

"Teraz je to určitým spôsobom vytrhnuté z konceptu. V momente, keď sa projekt podarí realizovať v celom rozsahu návrhu, tak do seba jednotlivé kamienky zapadnú a vytvoria jednotný celok," povedal Aleš Miller zo štúdia Qualit projekty, ktoré stavebné úpravy navrhlo.

Agresívne farby prebíjajú architektúru
Podľa architekta Zdenka Lukeša došlo k zásadným zásahom do budovy už pred modernizáciou. Z fotografií, ktoré boli urobené pred rekonštrukciou, je zrejmé, že z pôvodnej dekorácie sa veľa nezachovalo.

"Keďže sa neuchovala pôvodná štuková výzdoba a nezachovali sa ani všetky okná, tak mi tento zásah nevadí. Pôvodná podoba budovy by sa síce mohla zachovať pri izolácii, ale bola by to oveľa drahší variant," povedal Lukeš.

Oveľa horšie je podľa neho výber farebného riešenia, ktoré je agresívne a celú stavbu iba degraduje a prebíja samotnú architektúru.

"To súvisí s dnešnou módou, ktorá sa často používa na panelákoch, ale práve aj na materských školách a školách. Jedinou výhodou je, že keď táto móda pominie, budova bude môže jednoducho pretrieť," dodal.

01 - Modified: 2024-04-19 16:05:21 - Feat.: - Title: Manželia Babišovci sa rozchádzajú. Prajeme si zachovať rodinnú harmóniu, uviedli 02 - Modified: 2024-04-18 21:07:30 - Feat.: - Title: Peter Pavel vyzval Spojené štáty, aby schválili balík pomoci Ukrajine. Republikáni ju blokujú 03 - Modified: 2024-04-17 20:27:48 - Feat.: - Title: Česko a Belgicko chcú, aby Únia zvážila sankcie na Rusko za zasahovanie do volieb 04 - Modified: 2024-04-17 10:02:26 - Feat.: - Title: Český Senát umožnil prijatie nových pravidiel pre zväzky párov rovnakého pohlavia 05 - Modified: 2024-04-16 15:10:56 - Feat.: - Title: V Česku je málo študentov učiteľstva, minister volá po spoločenskej objednávke
menuLevel = 2, menuRoute = style/byvanie, menuAlias = byvanie, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
19. apríl 2024 20:30