StoryEditor

Obrovská kvalita švajčiarskej architektúry. Unikátna chata ochladí už pri pohľade zvonku

15.08.2017, 00:01
Autor:
řezřez
Švajčiarska architektúra má obrovskú kvalitu. Dôkazom je aj horská chata Monte Rosa Hut.

Dostanete sa k nej len vrtuľníkom alebo v priaznivých podmienkach pešo či na lyžiach. Architekti tu nemali k dispozícii kanalizáciu, prípojku na vodovod ani elektrický prúd. Napriek tomu stavba stojí a funguje, píše iDNES.

Architektonický ateliér Bearth & Deplazes si musel pri stavbe chaty na vysokohorskom hrebeni poradiť s mnohými problémami. Pôvodná chata Monte Rosa z konca 19. storočia stála vo výške 2 795 metrov v masíve Monte Rosa Zermatt juh.

Pre horolezcov a turistov predstavovala veľké lákadlo, ale už nestačila požiadavkám súčasných návštevníkov švajčiarskych Álp. A tak 14. júla 2011 dokončilo približne 100 kg výbušniny jej existenciu.

Novú chatu postavili približne sto metrov od pôvodnej. Keďže žiadna infraštruktúra nebola k dispozícii, chata musela byť sebestačná. 

​Elektrickú energiu získava prevažne zo slnečného svitu, všetko riadi špeciálny softvér. Ten v chate udržuje príjemné podmienky, bez ohľadu na vonkajšie počasie. Celkové náklady na výstavbu predstavovali 6,3 milióna dolárov.

Niet sa čomu diviť, jednotlivé stavebné časti, museli najskôr dopraviť vlakom do Zermattu a potom ich vrtuľníky vyniesli hore na kopec. S materiálom a 35 stavebníkmi sa vrtuľníky otočili približne 3 tisíc krát.

Päťpodlažná polygonálna drevostavba stojí na základoch z nehrdzavejúcej ocele, interiér je z dreva, vonkajšiu časť kryje hliníkový plášť.

Chata, ktorú vlastní švajčiarsky alpský klub SAC, ponúka 120 lôžok v atypicky riešených izbách. Návštevníci môžu využiť aj reštauráciu s kuchyňou.

Špičkové technológie
Stavba získava 90 percent svojich potrieb energie zo slnka vďaka fotovoltaickej elektrárni o rozlohe 85 m2, ktorá je postavená na južnej fasáde budovy. Nadbytočná energia sa ukladá v akumulátoroch, ktoré dodávajú energiu pri nedostatku slnka. Dodatočnú solárnu energiu zaisťuje 35 m2 tepelných solárnych kolektorov.

Voda sa zhromažďuje pri topení ľadovca, ukladá sa vo veľkej nádrži 40 metrov nad chatou. Okná umožňujú slnku ohrievať vzduch vo vnútri špirálovej budovy s redistribúciou tepelnej energie vyrobenej návštevníkmi.

Aby všetko fungovalo, bolo potrebné nájsť optimalizáciu jednotlivých stavebných odborov, ako aj inteligentné spojenie všetkých komponentov. Softvér od divízie Siemens Building Technologies (BT) zabezpečuje, aby všetky komponenty systému spolupracovali bez problémov.

Pre architektov z ateliéru Bearth & Deplazes (ateliér založili v roku 1988 Valentin Bearth a Andrea Deplazes, v roku 1995 sa ako tretí partner pripojil Daniel Ladner) je chata akousi súčasnou verziou stredovekého hradu. Točité schodisko ponúka počas stúpania panoramatický výhľad a sleduje pohyb slnka. 

Stavba zodpovedá zásadám, s ktorými švajčiarski architekti pristupujú k svojej práci: ponúka estetickú kvalitu, vysokú technologickú úroveň a citlivý prístup k prírode. "Kvalitná architektúra musí predovšetkým dobre nadväzovať na krajinu, či už mestskú, alebo prírodnú," tvrdia tvorcovia.

01 - Modified: 2024-04-18 14:33:44 - Feat.: - Title: Po desiatich rokoch diverzifikujeme. Slovensko predalo švajčiarskym investorom dlhopisy za 653 miliónov 02 - Modified: 2024-04-17 21:56:20 - Feat.: - Title: Švajčiarsko sa nepripojí k skupine pátrajúcej po peniazoch ruských oligarchov 03 - Modified: 2024-04-17 09:39:43 - Feat.: - Title: Rokovací stôl je jediným východiskom z ukrajinskej krízy, reaguje čínska diplomacia na Scholza 04 - Modified: 2024-04-17 22:00:00 - Feat.: - Title: Priestor, ktorý stiera líniu medzi interiérom a lesom. Ovocím surovosti a minimalizmu sa stal dokonalý domov 05 - Modified: 2024-04-15 08:27:47 - Feat.: - Title: Ako ukončiť vojnu na Ukrajine? Turci predložili nový návrh: zmrazenie hraníc na súčasnej frontovej línii
menuLevel = 2, menuRoute = style/byvanie, menuAlias = byvanie, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
19. apríl 2024 14:50