Teespring
StoryEditor

Svastika sa vracia, hlási módna firma. Chce z nej opäť vytvoriť symbol mieru

Navrátiť svastike jej pôvodný význam sa rozhodol americký výrobca tričiek Teespring.

Namiesto záujmu zákazníkov však odevy s hákovými krížmi vyvolali  kontroverziu. Biele tričká a mikiny niesli na hrudi výrazne vyobrazené symboly svastiky v dúhových farbách so slovami Peace (Mier), Zen alebo Love (Láska), píšu Lidovky.cz.

Čierna verzia na sebe mala špirálu z rôznych hákových krížov. Cena tričiek sa pohybovala medzi 20 a 35 dolármi (v prepočte 17 až 30 eur). "Búrame hranice," napísala spoločnosť ako komentár k výrobkom.

"Urobme zo svastiky symbol lásky a mieru. Spoločne to dokážeme," uviedol výrobca, ktorý chcel podľa svojich slov dať negatívnemu znaku jeho pôvodný význam. Predtým ako sa svastika stala všeobecne známym symbolom Hitlerovho nacistického režimu, bežne tieto symboly využívali hinduisti alebo budhisti ako znak harmónie alebo bohatstva.

Spoločnosť si nechala vytvoriť aj propagačné video, v ktorom pripomína, ako nacisti svastiku zmenili  a vytvorili z nej symbol nenávisti, strachu, vojny, rasizmu a sily. "Nacisti stigmatizovali svastiku. Zvíťazili, obmedzili našu slobodu, alebo snáď nie? Svastika sa vracia," uviedol Teespring ako reklamný slogan.

Proti výrobkom spoločnosti sa ale ohradil výkonný riaditeľ Izraelského židovského kongresu a proizraelský aktivista Arsen Ostrovsky, ktorý tričká označil za "obscénne a nechuté". "Svastika možno kedysi bola znakom mieru," napísal minulý týždeň na Facebooku, "dnes ním ale rozhodne nie je."

Ostrovsky tiež upozornil, že spoločnosť nie je na trhu prvá, ktorá chce profitovať z nacistického symbolu v mene dizajnu. "Nie je to len naivný prístup, ale tiež veľmi urážlivý. Čo bude nabudúce? Islamský štát ako symbol propagácie rodovej rovnosti?," povedal pre denník The Jerusalem Post.

Predajca po negatívnych komentároch produkty so svastikou z internetového obchodu stiahol. Navyše tvrdí, že nepredal jediný kus kritizovaného oblečenia.

Kontroverzia pokračuje

V pondelok sa na stránke objavili ďalšie tričká s nápismi ako "Hitler nikdy nič zlé neurobil" alebo "Teraz sme všetci Hitler". Svastiku potom predajca v popise produktu označil za "mlyn priateľstva". Ani tieto odevy už nie sú v ponuke.

 V minulosti vyrobila španielska firma Zara kabelku s výšivkou kvetín a bicykla doplnenú o oranžové svastiky. Pozornosti upútala tiež dámska blúzka sa vzorom, ktorý pripomínal logo nacistickej jednotky SS.

Pruhované tričko so šerifskou hviezdou sa zase až príliš podobalo väzenským uniformám Židov vo vyhladzovacích táboroch. V zištnom využívaní nacistických symbolov možno nájsť aj českú stopu. Kníhkupectvo Naše vojsko bolo tento rok trestne stíhané za výrobu tričiek, hrnčekov a ďalších doplnkov s portréty Hitlera a ďalších nacistických pohlavárov - Reinharda Heydricha a K. H. Franka.

01 - Modified: 2017-08-14 07:21:05 - Feat.: 0 - Title: Výrobcovia v sladkostiach znižujú obsah cukru. Ale zmenšujú aj výrobky
01 - Modified: 2024-04-23 09:10:00 - Feat.: - Title: Opel odhalil kompletne prepracované rodinné SUV. Väčšie, štýlovejšie a nielen elektrické 02 - Modified: 2024-04-17 22:00:00 - Feat.: - Title: Priestor, ktorý stiera líniu medzi interiérom a lesom. Ovocím surovosti a minimalizmu sa stal dokonalý domov 03 - Modified: 2024-04-14 11:52:04 - Feat.: - Title: Slovensko odsudzuje útoky Iránu na Izrael, vyzýva na mierové riešenie 04 - Modified: 2024-04-10 09:34:39 - Feat.: - Title: Opel znovuzrodil ikonický model Frontera. Výroba bude na Slovensku, na off-road však zabudnite 05 - Modified: 2024-04-10 09:03:57 - Feat.: - Title: Minulosť a budúcnosť ľanu a konopy: Látky, ktoré nevyšli z módy od praveku
menuLevel = 2, menuRoute = style/byvanie, menuAlias = byvanie, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
23. apríl 2024 16:25