13.08.2017, 00:01

Byty prešli vydarenou rekonštrukciou, pozrite si najlepšie práce slovenských architektov

K veľkej rekonštrukcii starého bytu patrí veľká odvaha. Tí, čo to majú za sebou vedia, že búrať, prerábať a tvoriť je ťažšie ako zariadiť nový byt.

Byt S
Zdroj: CE.ZA.AR: foto Katarína Príkopská

Kúpili si starý, neraz rozpadnutý byt, no s pomocou architekta sa im podarilo vytvoriť výnimočné miesto. Byty v starých zástavbách majú svoje neopakovateľné čaro a nezvyčajného ducha. No za rekonštrukciou sú väčšinou dlhé a dlhé hodiny premýšľania, plánovania, búrania či stavania nových priečok. Aj v slovenských pomeroch však môže vzniknúť moderné dizajnové bývanie. 

Starý loft

Starý loft vznikol približne v 50. rokoch minulého storočia. Vrchné poschodia boli pôvodne skladmi, neskôr v nich tvorili umelci. Autor Lukáš Kordík tvrdí, že majitelia chceli mať v byte veľa umenia a hudby: „ Prekrývali, respektíve spájali sme časti starej a novej dispozície do jedného vizuálneho a funkčného celku. Dôležitá bola tiež práca s materiálmi, ich kombinovanie a rovnako tak ľudia, ktorí s nami celý interiér vytvárali. Byt sa skladá z množstva drobných detailov, ktoré sa podarilo spojiť do jedného celku, ktorý však nie je ukričaný. Napríklad kombinácia bieleho perforovaného plechu na drevenej hrazdenej konštrukcii veľkej deliacej steny vytvára veľmi peknú vizuálnu hru, ktorá vzniká vrstvením materiálov“.

Víťaz kategória Interiér


Byt G

Skromný a jednoduchý byt, a napriek tomu veľmi príjemný. "Byt G je kompletná rekonštrukcia bytu v bratislavskom Starom Meste. Pôvodný byt sa vyčistil na nosnú konštrukciu. Boli odstránené omietky, priečky, podlahy, kúpelňa s WC, okná. Nový byt je opakom starého. Priestor je otvorený, svetlý, byt je preplávajúci – okná sú orientované na obe strany domu a v dispozícií je priehľad/prevetranie naprieč celým bytom," hovorí architekt Ivan Príkopský. 

Byt slúži veľkej aktívnej rodine: "Je to rodina, ktorá má rada mestský život, šport a spoločne strávené chvíle. Požiadavky boli dané presne: výhľad, veľa času s deťmi, kuchyňa, jedáleň, obývačka/herňa ako jeden priestor, veľa zabudovaného úložného priestoru, funkčné a trvácne povrchy, časté návštevy, okolo dennej časti samostatná spálňa, detská izba, detská izba/pracovňa alebo TV miestnosť a dve kúpelne." Náročná na rekonštrukcii bola podľa tvorcov hlavne práca s rozpočtom a časom."

Zdroj: Katarína Príkopská

Byt L10

​Rekonštrukcia starého bytu stojí pred zásadnou otázkou - či má byť absolútna a nekompromisná? Ak nie, tak čo a v akom rozsahu z pôvodného zachovať. Pred podobnou dilemou stáli majitelia bytu v centre Bratislavy. A najmä architekt, ktorý sa na premenu podujal. Martin Skoček vyzdvihuje vzájomnú spoluprácu: "Asi najvýnimočnejšia na celom projekte bola dôvera klienta a zároveň záujem riešiť vec do pôvodného detailu." Z toho vyplynul koncept, ktorému sa podarilo zachovať maximum z historických a tektonických hodnôt. 

Zdroj: Paťo Safko

Byt v bývalom kláštore

Je to historický byt v centre Trnavy a má výnimočného ducha. Nie je to bežná bytovka ale bývalý kláštor Paulínov, ktorí postavili v 18. storočí. Majiteľ oslovil s ponukou na rekonštrukciu architekta Petra Jurkoviča: „Na prvý pohľad bol veľmi sympatický, rozhľadený, scenstovaný, mal vkus. Veril som, že projekt dopadne veľmi dobre.“

Prestavba originálneho starého bytu bola náročná, no byt postupne odhaľoval svoje skryté tajomstvá, vysoké stropy a veľkorysé priestory na takmer 100 štvorcových metroch. „Je to veľkosť bežného štvorizbového bytu. Majiteľ chcel ale v byte bývať sám. Vedel však, že to nebude navždy a plánoval aj ďalšie riešenia, aby byt perfektne fungoval pre jednu osobu, pre dve a do budúcna pre celú rodinu s deťmi.“

Byt je nominovaný na cenu za architektúru CE-ZA-AR 2017
Zdroj: Peter Jurkovič

BYT S

„Pôvodný byt bol tmavý, mal nánosy ľahkých stavebných úprav, na prvý pohľad pôsobil deprimujúco“, spomína na prvý kontakt s bytom architekt Ivan Príkopský. Byt S mal pôvodne trojktraktovú dispozíciu. Vstupná chodba, dve izby vľavo, dve vpravo. Malá kuchyňa, život odohrávajúci sa v uzatvorených izbách. Mladá rodina chcela priestor otvorený komunikácii s možnosťou práce z domu. „Myslím si, že byt vôbec nie je výnimočný, ale je zdravý. Jeho základom je dobrá dispozícia."

Byt S je nominovaný na cenu za architektúru CE-ZA-AR 2017
Zdroj: Katarína Príkopská

Cookies

Na našich stránkach používame cookies. Slúžia na zlepšenie našej práce a vášho zážitku z čítania HNonline.sk.