Šéf Tesly Elon Musk si od ľudového modelu Tesla 3 sľubuje zmazanie dlhoročných finančných strát automobilky.Reuters
StoryEditor

Nórsko úplne zakáže benzínové a naftové motory. Skvelá práca, odkazuje šéf Tesly

29.06.2016, 11:09

Nákup elektromobilov podporujú v Nemecku. Nórska vláda však ide ešte ďalej, plánuje od roku 2025 úplný zákaz predaja áut s benzínovým či dieselovým motorom.

Od roku 2025 by potom podľa plánov bolo možné v krajine kúpiť len auto na elektrický pohon. Krajina fjordov by sa vďaka tomuto opatreniu stala jedným z najviac ekologicky šetrných štátov.

Nórsko ako inšpirácia

Nórsko nie je v tomto smere osamotené. Aj nemecký kabinet koncom apríla rozhodol o subvenciách, kedy kupec nového čisto elektrického vozidla získa prémiu štyritisíc eur. Doprava v Nemecku sa pritom na tvorbe skleníkových plynov podieľa asi z jednej pätiny. Nórsky plán môže byť inšpiráciou, už teraz funguje nad očakávania.

Vláda chcela dosiahnuť 50-tisíc predaných elektromobilov v roku 2018. Ale už teraz je štvrtou krajinou, ktorá dosiahla hranicu 100-tisíc predaných elektromobilov, okrem toho je aj svetovou jednotkou v počte elektromobilov na osobu. Pred Nórskom sú iba Spojené štáty sa 450-tisíc elektromobilmi, na druhom mieste Čína s 300-tisíc a na treťom mieste Japonsko s polovičným počtom elektromobilov. 

Pritom ešte v roku 2010 bolo v Nórsku iba 3366 elektromobilov, informoval portál Cleantechnica.com.

Projekt úplného zákazu iných ako elektrických motorov bol zverejnený na začiatku júna. Medzi koaličnými partnermi vo vláde panuje pre tentokrát vzácna zhoda, s návrhom súhlasí aj populistická Pokroková strana a obe ľavicové strany (Demokratická strana a Liberálna strana). "Nórska vláda odstráni všetky naftová autá," napísal ekonomický denník Dagens Naeringsliv. V opozícii je len pravicová Konzervatívna strana. Ak opatrenie prejde, bude to ešte odvážnejší návrh, než aký krajina predstavila skôr, kedy bol cieľom zákaz predaja benzínových a dieselových áut od roku 2030.

Už teraz je každé štvrté novo zaregistrované auto v Nórsku na elektrický pohon. Nárast záujmu o elektromobily je pochopiteľný - ak si kúpite auto s benzínovým alebo dieselovým motorom, značne si priplatíte na daniach. Cena nového auta sa tak môže až zdvojnásobiť.

Podpora šetrnej energie

Nórska vláda intenzívne podporuje nákup elektromobilov aj ďalšími opatreniami. Vodič elektromobilu získa okrem nižších daní aj iné výhody, ako napríklad mýto a parkovanie zdarma alebo možnosť využívať pruhy pre hromadnú dopravu. Práve vďaka týmto úľavám vzrástol predaj elektromobilov za jeden rok o 24 percent. Pokiaľ bude návrh skutočne prijatý, nedotkne sa zatiaľ nijako majiteľov súčasných áut s benzínovými a dieselovými motormi.

Hlavným cieľom celého plánu je postupný prechod k elektromobilom. Je možné, že by zákaz naftových motorov mohol mať neblahé dôsledky pre nórsku ekonomiku, ťažba ropy tu má významný podiel. Už v roku 2014 bol ušlý zisk na daniach 300 miliónov dolárov. Vláda preto chystá znižovanie dotácií.

Elon Musk, výkonný riaditeľ americkej automobilky Tesla Motors, ktorá sa zaoberá výrobou elektromobilov, nórsky návrh chváli. "Skvelá práca, Nórsko, len tak ďalej!" Napísal na Twitteri.

Okrem Nórska je ďalším priaznivcom elektromobilov aj Holandsko, kde za posledný rok 10 percent novo zapísaných áut tvorili práve elektromobily. Naopak vo Veľkej Británii a Číne predstavoval nárast len ​​jedno percento.

Nórsko je okrem iného veľkým producentom obnoviteľnej energie. Má tiež za cieľ strojnásobiť počet veterných elektrární vďaka investícii schválenej už v roku 2013.

01 - Modified: 2024-04-25 11:45:00 - Feat.: - Title: Revolučná zmena pre „Géčko“: Terénna legenda od Mercedesu dostala elektropohon 02 - Modified: 2024-04-23 09:10:00 - Feat.: - Title: Opel odhalil kompletne prepracované rodinné SUV. Väčšie, štýlovejšie a nielen elektrické 03 - Modified: 2024-04-20 22:00:00 - Feat.: - Title: Rodinný elektromobil s brutálnym výkonom: potešil kvalitou i jazdou, no nie dojazdom 04 - Modified: 2024-04-16 09:30:00 - Feat.: - Title: Neprehliadnuteľné Alfa Romeo odhalené. Prvý elektromobil značky dostane aj hybrid 05 - Modified: 2024-04-10 09:34:39 - Feat.: - Title: Opel znovuzrodil ikonický model Frontera. Výroba bude na Slovensku, na off-road však zabudnite
menuLevel = 1, menuRoute = auto, menuAlias = auto, menuRouteLevel0 = auto, homepage = false
26. apríl 2024 19:26