StoryEditor

Škoda zvolá na Slovensku do servisu desaťtisíce áut. Dôvodom je emisný škandál

21.01.2016, 14:17
Škoda napriek škandálu materskej firmy mala na Slovensku úspešný rok 2015. Predala vyše 16-tisíc osobných áut.

Celkovo 32-tisíc áut pod značkou Škoda bude v marci na Slovensku zvolaných do servisov kvôli emisnému škandálu koncernu Volkswagen, kde patrí aj táto česká automobilka. „Ide o 26-tisíc priamo importérom dovezených áut plus šesť tisíc individuálne kúpených,“ upresňuje číslo Karel Sklenář, konateľ Škoda Auto Slovensko. Podľa neho zákazníci o začatí sťahovacej akcie budú včas informovaní a účasť bude dobrovoľná.

Analytici preto neočakávajú záplavu zákazníkov v servisoch. Jednak preto, lebo dotknuté autá sú funkčné a môže sa na nich naďalej jazdiť. „Do veľkej miery to bude závisieť od toho, ako to Škoda bude komunikovať a ako, napriamo alebo aj cez médiá, sformuluje informáciu o význame úpravy,“ hovorí Martin Jesný, analytik Slovenského automobilového inštitútu.

Náklady na opravu budú hradené príslušným predajcom. Zo značky Škoda ide o modely Fabia, Roomster, Rapid, Octavia, Yeti a Superb s naftovými motormi typu EA 189. Tieto autá boli vyrobené v rokoch 2009 až 2013. Najnovších modelov by sa problémy s emisnými kvótami nemali týkať.

Úspešný rok 2015

Škoda napriek škandálu materskej firmy mala na Slovensku úspešný rok 2015. Predala vyše 16-tisíc osobných áut, čo je o niečo viac ako v minulom roku. Nárast ťahali najmä firemní zákazníci. „V tomto roku čakáme podobné čísla, pričom si chceme zachovať pozícii jednotky na trhu s viac ako 20 percentným trhovým podielom,“ dodal Sklenář.

Celosvetovo Škoda predala v minulom roku 1 055 500 áut, čo bol 1,8 percentný nárast oproti roku 2014.

Najúspešnejšia bola táto česká automobilka na tradičnom stredo a zapadoeurópskom trhu. Horšie predaje mala v Rusku, kde sa im dodávky prepadli o viac ako tretinu. Jej predaje na čínskom a indickom trhu stagnovali.

Plyn nad elektrinu

Škoda vsádza aj na výrobu áut s alternatívnym pohonom. Verí najviac plynu, konkrétne autám s pohonom CNG. „Vidím obrovský potenciál v autách s pohovom na stlačený zemný plyn, ktoré sú dostupnejšie a ekologickejšie,“ tvrdí Sklenář.

Hoci aj pri týchto autách, ktoré sú drahšie ako benzínové či dízlové, je problém v nedostatočnej tankovacej infraštruktúre. Elektrické autá majú zatiaľ budúcnosť v mestách, kde nemusia prekonávať veľko vzdialenosti. „Na dlhšie trasy sú zatiaľ kvôli malej výdrži baterky a riedkej sieti nabíjacích staníc nie veľmi vhodná,“ dodáva Jozef Baláž, hovorca Škoda Auto. Odborníci na motory veria skôr na budúcnosť hybridných áut a v ďalekej budúcnosti sa budú presadzovať aj vodíkové motory.

Stávka na popularitu SUV

Automobilka z Mladej Boleslavy vsádza v tomto roku aj na výrobu SUV automobilov. Okrem Yetiho chcú na trh priniesť úplne nový a väčší typ SUV. Jeho meno a výzor predstavia v septembri na autosalóne vo Frankfurte. „ Som presvedčení, že tento nový sedemmiestny model poriadne rozvíri vody na slovenskom trhu,“ tvrdí Sklenář.

SUV autá sú v posledných rokoch stále populárnejšie nielen vo svete, ale aj na Slovensku. „Jeden z hlavnych dôvodov je, že zákazníci majú záujem, v rôznych segmentoch o niečo väčšie auto ako hatchback,“ vysvetľuje Jesný.

U niektorých ľudí je SUV obľúbené kvôli pohodlnejšiemu nastupovaniu alebo nakladaniu detí, keďže ide o vyššie autá. Niektorých vyhovuje aj lepší rozhľad a vyšší posed. „Je tam aj čisto emocionálny pocit z väčšieho auta," dodáva Jesný.


 

01 - Modified: 2008-01-14 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Peniaze zarobia aj samy
01 - Modified: 2024-04-18 12:25:51 - Feat.: - Title: KVÍZ: Špecifický volant, tlačidlá či displej? Spoznajte pohľadom do interiéru značky áut 02 - Modified: 2024-04-18 09:15:00 - Feat.: - Title: Dovezené autá sú stále v kurze. Štúdia ukazuje, ktoré krajiny dominujú a aké sú hrozby 03 - Modified: 2024-04-17 12:00:00 - Feat.: - Title: Urastené rodinné SUV aj pre siedmich je na Slovensku. Hyundai prezradil oficiálne ceny 04 - Modified: 2024-04-17 09:36:15 - Feat.: - Title: Nová povinnosť pre autá od júla 2024: Znamená stopku pre obľúbené fiaty i porsche 05 - Modified: 2024-04-15 08:30:00 - Feat.: - Title: Drahé palivo na pumpách? Poradíme vám, ako dokážete znížiť spotrebu vášho auta
menuLevel = 1, menuRoute = auto, menuAlias = auto, menuRouteLevel0 = auto, homepage = false
19. apríl 2024 04:23