StoryEditor

Ruský paradox: Ľudia chudobnejú, ale za luxusné autá míňajú viac

08.02.2016, 13:38
Autor:
ČTKČTK

Ruská kríza je pre bohatých príležitosťou k nákupu superluxusných korábov ako je Porsche, Bentley či Rolls-Royce. Predaje týchto značiek stúpajú aj napriek tomu, že celý automobilový trh sa v krajine prepadá a znižujú sa aj reálne mzdy obyvateľov.

Vhodný čas pre kúpu luxusných áut

Je to paradox, zatiaľ čo celkový predaj áut v krajine sa kvôli oslabeniu rubľa a poklesu cien ropy prudko znížil, jedna oblasť sa vzoprela trendu - luxusné autá. Predaj vozidiel Porsche, Bentley, Rolls-Royce a Lexus vlani rástol, hoci ruská ekonomika sa prepadla do recesie, píše agentúra Reuters.

"Je to zvláštne," hovorí analytik IHS Automotive Tim Urquhart. "Dokonca aj v absolútne najhoršom zúfalstve, v ktorom je ekonomika v túto chvíľu, sa zdá, že týmto značkám sa vedie dobre."

Pokles miezd odradil množstvo ľudí od nákupu nového auta v akejkoľvek cenovej kategórii. Ale pre tých, ktorí si môžu dovoliť mimoriadne luxusné autá, je teraz na nákup vhodný čas. Rubeľ v minulom roku klesol v porovnaní s dolárom o takmer 20 percent čo znamená, že luxusné autá vyrobené v zahraničí sú v Rusku podstatne lacnejšie ako inde.

Napríklad nový kabriolet Porsche 911 Turbo S stojí v Rusku 11,8 milióna rubľov, čo je v prepočte 151 687 dolárov. V Spojených štátoch sa rovnaký model predáva za 200 400 dolárov. "Niektoré prémiové modely sú teraz v rubľoch dvakrát až trikrát lacnejšie ako v dolároch," dodáva šéfka jedného z autosalónov firmy Rolf Marija Malinská.

Bohatí Rusi tiež radšej ukladajú svoje bohatstvo do luxusných áut než do nestabilného rubľa. Ako upozorňujú analytici, hodnota zahraničných vozidiel v Rusku obvykle neklesá tak rýchlo ako na Západe.

Ruský trh s luxusnými vozidlami má za sebou dlhú cestu. Ešte v 70. rokoch minulého storočia jazdili v Moskve len tri mercedesy. Jeden z nich vlastnil vtedajší vodca Leonid Brežnev, ďalšie potom šachový majster sveta Anatolij Karpov a pesničkár a básnik Vladimir Vysockij.

Priepasť medzi bohatými a chudobnými sa prehlbuje

Ruský automobilový trh si desať rokov udržiaval vysoký rast o viac ako desať percent. V roku 2013 však začal klesať kvôli ekonomickému spomaleniu v krajine spôsobenému prepadom cien ropy a západnými sankciami uvalenými na Moskvu kvôli Ukrajine. Vlani predaj nových áut podľa údajov podnikateľského združenia AEB klesol o 36 percent a očakáva sa, že klesne aj tento rok, štvrtý rok za sebou.

Pár luxusným značkám sa však stále darí. Predaj Bentley vlani stúpol o sedem percent a vozidiel Rolls-Royce o päť percent. Porsche zažilo vlani rast o 12 percent a Lexus o šesť percent. Porsche a Lexus sú tiež jediné dve značky, ktorým sa podarilo udržať nepretržitý rast predaja v Rusku od roku 2012, kedy predaj v krajine dosiahol rekordných takmer troch miliónov vozidiel. Porsche a Rolls-Royce priznávajú, že im pomáha devalvácia rubľa.

Záujem o luxusné vozidlá tiež upozorňuje na veľké rozdiely v bohatstve Rusov, ktoré sú ešte evidentnejšie kvôli hospodárskemu útlmu. Reálne mzdy, teda upravené o infláciu, v krajine vlani podľa vládnych údajov klesli o 9,5 percenta.

Nové auto je pre mnoho Rusov nedostupné. Vlaňajšie najpredávanejšie vozidlo Lada Granta stojí 368 900 rubľov. Priemerná mesačná mzda v krajine v decembri predstavovala 42 684 rubľov, cena nového vozidla tak zodpovedá zhruba ročnej mzde. V prípade luxusných vozidiel cena modelu Rolls-Royce Ghost SWB teraz činí 19 miliónov rubľov, čo je suma, za ktorú je možné kúpiť viac ako päťdesiat vozidiel Lada.

01 - Modified: 2024-04-19 16:59:34 - Feat.: - Title: Rošáda Francúzov je na konci. Trnavské trio je kompletné, vyžiadalo si stovky miliónov aj prepúšťanie 02 - Modified: 2024-04-19 09:05:00 - Feat.: - Title: Absolútna dominancia Japoncov. Toto je 10 hybridov s reálne najnižšou spotrebou paliva 03 - Modified: 2024-04-19 12:15:00 - Feat.: - Title: Mazda predstavila novú vlajkovú loď. Gigant aj so šesťvalcom zvládne 2,5-tonový príves 04 - Modified: 2024-04-19 22:00:00 - Feat.: - Title: Dopravné značky, ktoré musia vodiči dokonale poznať. Mnohí však zaváhajú 05 - Modified: 2024-04-18 12:25:51 - Feat.: - Title: KVÍZ: Špecifický volant, tlačidlá či displej? Spoznajte pohľadom do interiéru značky áut
menuLevel = 1, menuRoute = auto, menuAlias = auto, menuRouteLevel0 = auto, homepage = false
20. apríl 2024 00:52