StoryEditor

Toto je najlepšia Škodovka všetkých čias

14.06.2014, 00:00
Autor:
stlstl
Nie je bez chýb, no je to to najlepšie čo si môžete od Škody kúpiť.

Už tri až štyri roky kolujú správy o tom, že Škode na šípoch narástli krídla až priveľa. Už zďaleka to nie len stredoeurópska, či európska značka má skvelý úspech.

Na jednej strane super, no druhá strana mince je vraj ohrozovanie nadradených značiek Audi a VW. To vedeniu koncernu, ktorý sa silou mocou snaží byť nie len najpredávanejší, ale aj najziskovejší veľmi nepáči. Je jasné, že na Nemeckých autách zarobia viac, lebo stoja viac. Rovnica je veľmi jednoduchá.

V mnohých krajinách sveta VW Group obe méty (najpredávanejší a najziskovejší) už roky spĺňa, no celosvetovo nie. Dnes je presnejšie napísať to v minulom čase - úspech Škody sa nepáčil a dodať, chvalabohu. Pôvodné komplexné plány šéfov z Wolfsburgu o pristrihnutí okrídlených šípov totiž okrem mnohého iného (postavenie novej Fabie III na aktuálnu zastaranú lacnú platformu, ubratie Octavii III multilink pre menej výkonné verzie) rátali aj s tým, že typ Superb už nedostane tretie pokračovanie.

To bola pre mnohých vodičov, ktorí chcú kvalitu, priestor a bezpečnosť nie nevyhnutne podčiarknutú prémiovou značkou zlá správa. Skutočne, ak pri výbere auta netrpíte na luxus a prémiovosť, mám pre vás skvelý tip. Nová verzia v sortimente Superbu - 2,0 TDI 125 kW (170 k) s DSG a 4x4. 

Je najlepšia

Už sa budem opakovať, no Superb, hlavne v II. generácii po modernizácii vo verzii kombi - čiže presne ako v teste, považujem za najlepšiu škodovku všetkých čias. Tým však zďaleka netvrdím, že je to dokonalé auto, alebo, žeby k tomu mal Superb II obzvlášť blízko. 

Spoločne s Yeti sú ale najpodarenejšie. Octavia III do extraligy škody patrí len niektorými verziami. Chvála nemeckým nebesám, že špičkový manažment VW Group osvietili a Škode dajú vyrábať Superb III. Ostatné mesiace o ňom lietajú svetom mnohé zaujímavé správy.

Nie všetky sú síce pozitívne (Nový Superb príde o V6 a patentované riešenie TwinDoor), no väčšina z nich áno (Nový Superb chce byť revolučný, Škoda skryje výfuky a Škoda Superb III dostane adaptívne tlmiče).

Kým sa stane skutočnosťou (odhadujem najskôr koncom budúceho roka), je tu krížnik ciest, skvelý parťák akčných výletov s veľkým náradím (bicykle, surfy, boardy...), početnejších rodín a 3-4 členných služobných ciest pre jazdy vyše 1000 km jedným smerom. Bez problémov.

SUV? Načo?

Pri autách ako je Superb mi uniká už desaťročie prítomný a navyše stále silnejší SUV ošiaľ. Padám do mdlôb pri argumentoch vodičov pobláznených vysokým posedom a lepším výhľadom ako alibi na otázku, prečo si kupujú tak vysoké a ťažké autá.

Hlavne keď viem, že pri šoférovaní sa venujú mnohému, len nie vedeniu auta. Superb vo verzii Combi s 2,0 TDI DSG a pohonom 4x4 má ozaj všetky vlastnosti veľkého SUV (s výnimkou vysokého posedu - no o zlom výhľade, či nepríjemne nízkom posede nemôže byť reč!).

Je super bezpečný, čo potvrdili prísne skúšky EuroNCAP (viď nižšie). Je giganticky priestranný, ako jedno z mála áut viac na zadných sedadlách než vpredu. Má ohromný kufor s objemami 633/1865 litrov (ktoré SUV sa môže vôbec porovnávať?). Je vceku úsporný, testovaná verzia zvládla prejsť kombinovaných 100 km za 7,2 l (pri troche snahy sa dá na 60 l nádrž prejsť po diaľnici aj 900 km).

Pritom môže mať viac než postačujúci zapínateľný pohon oboch náprav systémom Haldex 5 do prípadnej príležitostnej nepohody, alebo ľahšieho terénu. Málokto vezme drahšie a novšie SUV do fakt tvrdých podmienok. Aj tu môžete mať samočinnú 6 stupňovú prevodovku DSG. Čo viac môže bežný vodič potrebovať?

Smutný osud

Ak teda sebe a svetu nemusíte nič dokazovať vysokým autom navyše prémiovej značky, naozaj vidím len málo dôvodov kupovať SUV. Bez ohľadu na veľkosť, či kategóriu. Jeden argument pre moderné mestské offroady rešpektujem. No len pri ľuďoch starších než 55 r, alebo tých s chronickými problémami chrbta.

A síce, že pohodlné a hladké nastupovanie a vystupovanie bez nutnej zmeny výšky ťažiska vám "žiadne" iné nedá. No nerobím si ilúzie, že dav zrazu dostane rozum. Naopak.

Viem, že trh s klasickými autami, ktoré boli ľuďom 100 rokov dobré majú zrazu problém predať sa. Dokonca tak vážny, že niektoré značky v prospech SUV ošiaľu takmer celkom rušia produkciu a vývoj sedanov a kombíkov. Smutné je už slabé slovo.

 

Hodnotenie  -  Škoda Superb Combi 2.0 TDI DSG 4x4

 

PLUSY:

+ konečne krásna, hlavne v detailoch,
+ konečne aj bixenóny (za príplatok),
+ úžasne priestranná (hlavne vzadu),
+ skvelá na dlhé cesty,
+ ozrutný kufor 633/1865 l,
+ elektricky ovládané 5-te dvere,
+ variabilita a praktické riešenia,
+ nízka hlučnosť vnútri,
+ 170 k verzia TDI je asi najlepšia voľba,
+ predĺžené sedáky zadných sedadiel,
+ parkovací asistent potrebuje len +80 cm,
+ bohatá príplatková výbava,
+ príjemná základná cena (od 23 500 €).

 

MÍNUSY:


- stále chýba USB port pre nabíjanie mobilu,
- 4x4 TDI DSG stojí rovnako ako 3,6 V6,
- podpriemerný podvozok,
- vysoká cena niektorých príplatkov,
- chýba viacero moderných technológií,
- precitlivelé rozpoznávanie únavy DAA,
- 7,2 l nafty na 100 km nie je ani pre 2,0 TDI 4x4 super údaj.

 

Pripravené v spolupráci s TopSpeed.sk

01 - Modified: 2006-06-23 12:20:09 - Feat.: 0 - Title: Dräxlmaier sa dohodol na odškodnení
01 - Modified: 2024-04-13 22:33:46 - Feat.: - Title: Luxusné SUV, ktoré vyzerá i jazdí skvele. Briti však spravili krok, ktorý mnohých nepoteší 02 - Modified: 2024-04-11 17:28:20 - Feat.: - Title: Šéf VW pre HN: Najlepší zamestnanec je Slovák. Iné riešenie ako dovoz pracovnej sily však aktuálne nie je 03 - Modified: 2024-04-10 13:14:11 - Feat.: - Title: Zaváhajú aj automobiloví experti: Spoznáte menej známe automobilky iba podľa loga? 04 - Modified: 2024-04-05 11:43:54 - Feat.: - Title: Vyskúšali sme auto pre masy: kórejský hatchback s manuálom a priaznivou cenou 05 - Modified: 2024-04-04 09:18:48 - Feat.: - Title: Mali by ste radšej prísť o vodičák? Tento kvíz preverí, či nie ste hrozbou cestnej premávky
menuLevel = 1, menuRoute = auto, menuAlias = auto, menuRouteLevel0 = auto, homepage = false
16. apríl 2024 21:59