StoryEditor

Holandské diaľnice budú mať svietiace pruhy

17.11.2012, 23:00
Autor:
dpidpi
Holandské diaľnice samé upozornia na námrazu či ukážu pruhy.

Tzv. smart diaľnice budú slúžiť vodičom v Holandsku. Schválený projekt počíta s revolučnými zmenami. Spoločnosť Studio Roosegaarde začínala s projektom len ako návrhom konceptu, no je natoľko zaujímavý, že sa pretaví do reality.

Pruhy diaľnice budú ošetrené špeciálnou farbou s prísadou fosforu. Cez deň sa teda vstrebe energia, ktorú v noci premenia čiary na príjemné modré svetlo. Celú diaľnicu budú mať vodiči ako na dlani. Podľa informácií však tím ešte musí zamiešať kvalitnú farbu, ktorá vydrží a bude dlho žiariť. V súčasnosti ešte vyžaruje malé množstvo rádioaktivity.

Ďalšou zaujímavosťou je na teplo citlivá farba. Ak teplota vozovky klesne tesne nad bod mrazu, na diaľnici sa objavia snehové vločky, ktoré ihneď upozornia vodičov na nebezpečenstvo.

Do roku 2015 sa počíta však inými zmenami. Diaľnica bude v noci niekoľko desiatok metrov pred autom osvetľovať vozovku, teda za predpokladu, že sa v danej vzdialenosti nenachádza iné auto. Osvetľovať sa bude len kus cesty pred autom. Svetlá za automobilom budú automaticky vypínané pre šetrenie energie.

Na podporu rastu predaja elektromobilov sa vytvorí aj tzv. zelený pruh. Automobily budú v jazde týmto pruhom bezdrôtovo dobíjané elektromagnetickou indukciou. V zemi pod cestou by mali byť zakopané stovky kilometrov medených cievok.

Zdroj: Wired.com

Snímky: Studio Roosegaarde

menuLevel = 1, menuRoute = auto, menuAlias = auto, menuRouteLevel0 = auto, homepage = false
16. apríl 2024 09:49